Nye fund efter togt på Nordsøen

Der bliver nøje fulgt med på skærmene, når Mogens Dam udfører multibeam af havbunden og vragene. Privatfoto

Nye fund efter togt på Nordsøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny ubåd dukkede op under togt, men også en række andre vrag er blevet scannet og undersøgt

Thyborøn: Gert Normann Andersen og Sea War Museum i Thyborøn kan nu føje en ny ubåd til listen af kendte vrag fra første verdenskrig. Vraget er fundet på det seneste togt med "Vina" på Nordsøen, hvor forskere i samarbejde med Sea War Museum undersøgte en række kendte positioner på Nordsøen.

Skibet vendte lørdag tilbage til Thyborøn efter fire døgn på Nordsøen, hvor der blev arbejdet ihærdigt på at registrere og scanne gamle skibsvrag. I alt nåede ekspeditionen at undersøge og registrere 28 skibsvrag, hvoraf flere er interessante. Blandt andet lykkedes det at finde en britisk undervandsbåd fra første verdenskrig. Det er af særlig stor interesse for Sea War Museum, der har netop første verdenskrig som sit vigtigste tema.

Gert Normann Andersen er lidt i tvivl om, hvilken ubåd der er tale om.

- Vi mangler i dag at finde ubådene G7 og G8, der begge skal ligge i Nordsøen, siger han.

Ud fra scanningerne kan han se ubådenes aftegning og størrelse på havbunden og er derfor ikke i tvivl om, at det er den ene af de to ubåde. Det er dog nødvendigt med flere undersøgelser for at fastslå identiteten præcist.

- Jeg tror mest på, at det er G8. Den var sendt på mission i det nordlige Kattegat, men efter den satte kursen tilbage mod England, hørte man ikke mere til den. Vores fund ligger lige på ruten fra Skagen til England, så derfor tror jeg på, det er G8, vi har fundet, siger Gert Normann Andersen.

På trods af noget urolig søgang blev der spist godt af kokkens gode mad ved spisetiderne. Privatfot
På trods af noget urolig søgang blev der spist godt af kokkens gode mad ved spisetiderne. Privatfot

Første udvandrerskib

Togtet var et samarbejde med blandt andet forskningsprofessor David Gregory fra Ulster Universitet i Irland, forskere fra Syddansk Universitet samt Sea War Museum. Målet var blandt andet at registrere og dokumentere nedbrydning af hele skibsvrag samt materialer, som findes på bunden af Nordsøen.

Undervejs undersøgte man også det danske udvandrerskib "Harald", der ligger 35 sømil vest for Bovbjerg. Skibet var det første, danske udvandrerskib, men blev efter nogle få år for lille i forhold til de større skibe, der blev sat ind til udvandrerne. I stedet blev "Harald" solgt til rederiet Carl og sejlede som godsskib, indtil det kort efter forliste på Nordsøen. Nu er det for første gang blevet scannet for dokumentere dets tilstand.

Det samme er blandt andet den tyske ubåd U 319 fra Anden Verdenskrig. Den blev i 1944 sænket af et britisk fly i Skagerrak, men nåede at tilføje flyet så store skader, at det også gik tabt. Ubåden er tidligere blevet lokaliseret, men det er første gang, at vraget er blevet undersøgt med multibeam-scanner. Det var i forbavsende god stand med tårn og intakte sadeltanke.

Videoudfald

- Desværre havde vi udfald på begge vore robotter, hvorfor vi denne gang ikke fik lavet videooptagelser fra vragene, siger Gert Normann Andersen.

Hver gang robotterne nåede havbunden forsvandt videobilledet, og på trods af mange timers fejlsøgning fandt teknikerne om bord aldrig fejlen.

- Når robotterne er gennemgået og testet på værksted i land, og vi igen sejler ud, skal der laves yderligere undersøgelser og dokumentation ved begge disse undervandsbåde, siger Gert Normann Andersen, der håber at kunne sejle ud igen i løbet af kort tid.

Han er dog godt tilfreds med resultatet fra årets første togt. Målet er blandt andet at lave et komplet marinarkæologisk kort over alle vrag i Nordsøen, hvor hvert nyt fund er en brik i puslespillet. I dag er holdet dog kun i stand til at finde de vrag, der rager lidt op over havbunden og registrere, hvad der er tilbage. På den måde har man nu registreret godt 420 vrag i Nordsøen.

- I virkeligheden er der forlist 50 gange så mange sejlskibe, men dem er der meget lidt tilbage af. Resterne ligger måske nede i havbunden, men dem kan vi ikke se, siger Gert Normann Andersen.

Han håber dog, at teknologien i løbet af nogle år vil være udviklet så meget, at også resterne af disse vrag kan findes og identificeres ved hjælp af sonar eller radar og indgå i forskningsarbejdet om, hvor hurtigt ting nedbrydes på havbunden.

Nye fund efter togt på Nordsøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce