Det lugter af Cheminova

Bjarne Hansen foran Høfde 42. Foto: Benny Gade

Det lugter af Cheminova

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke unormalt, at det lugter omkring Høfde 42, men der er alligevel noget galt, når det er på forstranden og i pålandsvind, mener miljøforkæmper Bjarne Hansen

Tangen: Ikke alt er, som det bør være omkring giftdepotet på Høfde 42. Det vurderer miljøforkæmper Bjarne Hansen, der tirsdag formiddag havde et hold gæster med på forstranden for at lave filmoptagelser til et kommende teaterprojekt. Da de stod på stranden mærkede de alle den tydelige, sødlige "lugt af Cheminova", som alle lokale kender. Det bemærkelsesværdige var, at det var pålandsvind - og alle fem stod på stranden foran depotet, hvor lavvande havde blotlagt stranden.

- Det er ikke usædvanligt, at man kan lugte det oven på depotet, men jeg har aldrig før mærket det her på stedet, siger Bjarne Hansen, der livet igennem har beskæftiget sig med den voldsomme forurening på hele Harboøre Tange.

Lugten kunne tydelig mærkes både i sandet og i høfdens stensætning.

- De andre påtalte det endda af sig selv, uden at vi havde gjort dem opmærksom på det, siger Bjarne Hansen.

Derfor reagerede han med det samme ved at sende en besked til Region Midtjylland om deres observationer. Han ved godt, at dele af det gamle giftdepot strækker sig uden om den indkapsling, der skete for nogle år siden. Selv om der visse steder stadig er høje koncentrationer i sandet uden for den indkapslede del af depotet, er hans frygt dog, at der kan være sket noget med selve depotet.

Hvor kommer det fra?

Den frygt deler civilingeniør Anja Melvej Hermansen, der har tilsynet med depotet, ikke umiddelbart.

- Men naturligvis tager vi ud og kigger, når vi får sådan en henvendelse. Vi vil vurdere, om vi visuelt også kan observere de ting, vi bliver gjort opmærksom på, siger hun.

Umiddelbart er det ikke alarmsignaler, der reagerer på hendes kontor.

- Vi har jo overvågning på depotet, og alt ser ud til at køre, som det skal. Intet indikerer, at der er noget i vejen, siger hun.

Selve depotet er indkapslet med en jernspuns, der er beskyttet mod rusttæring gennem et såkaldt katodisk anlæg. Det blev efterset og godkendt i september. Vandprøver fra havet indikerer heller ikke, at der er et stort hul i depotet. Til gengæld ved hun godt, at depotet undertiden kan lufte - især når der bliver arbejdet i det, eller luften kan komme fra de såkaldte "kulhuse" øst for depotet.

Men det forklarer ikke, at depotet også kan lugtes på havsiden - og så endda i nordvestenvind.

- Så kan jeg ikke umiddelbart forklare, hvor lugten kommer fra. Men vi har forskellige procedurer for, hvordan vi skal gennemgå anlægget - og finder vi noget mistænkeligt, vil vi naturligvis tage prøver på stedet. Vi kender jo Bjarne og ved, at han kender lugten, så naturligvis reagerer vi, kigger på depotet og vurderer det på faglig vis, siger Anja Melvej Hermansen.

Hun håber at få tid til at besigtige depotet allerede i løbet af onsdagen, hvis vejret tillader det.

Det lugter af Cheminova

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce