29-årige Said er Thyborøns eneste iraner

Der var ikke nok billige boliger i Lemvig, forklarer Elsebet Bilgrav, afdelingsleder for integration i Lemvig Kommune, og derfor blev Said sendt til Thyborøn. Foto: Jan Briks

29-årige Said er Thyborøns eneste iraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

29-årige Said Shafie bor alene i Thyborøn - en tilværelse, der ikke altid er lige let for den iranske flygtning.

Nordvestjylland: En seng, et tæppe, to højtalere og en mobiltelefon. I lejligheden på Venøvej er kun det mest nødvendige. 29-årige Said Shafie flygtede for to år siden fra Iran.

Siden december sidste år har han boet i Thyborøn, hvor han indtil for nyligt har været i virksomhedspraktik på et lokalt værksted. Han skulle have været 14 uger på værkstedet, men værkstedsejeren valgte at opsige samarbejdet efter fem uger. Nu er praktikstedet i byen skiftet ud med et jobværksted i Bonnet.

Hans mor, der stadig bor i Iran, ville kunne fortælle, at hendes søn har et godt liv i Danmark. Men telefonsamtalerne med moderen, der efter et ødelæggende jordskælv bor i telt i hjemlandet, beror på en løgn. 29-årige Said Shafie har det ikke godt.

- Jeg lyver for min mor. Jeg siger til hende, at jeg har et godt liv. At jeg har masser at venner. Men jeg kender ingen i Thyborøn, og det er svært at få venner, for jeg snakker ikke så godt dansk, siger Said Shafie, der netop har sat sig ned på sengens topmadras, som han har lagt ned på gulvet. Foran ham blander duften af frisklavet te sig med den netop tilberedte frysepizza.

For et par dage siden - da han var på skole i Holstebro - hentede han en række film til mobiltelefonen, så dem ser han, når de sene aftentimers mørke lægger en kradsende ensomhed ned over ham.

Said Shafie bor nu alene i en lejlighed i Thyborøn. Foto: Jan Briks
Said Shafie bor nu alene i en lejlighed i Thyborøn. Foto: Jan Briks

Alene i Thyborøn

3,42 procent. Så få ikke-etniske danskere bor der i Thyborøn. Danmarks Statistik har i 2017 sammenlignet andelen af ikke-etniske danskere i samtlige postnumre i Danmark og her ligger Thyborøn på 12. pladsen ud af de 460 postnumre, der ikke er blevet udeladt fra statistikken af diskretionshensyn.

Det er ikke sjovt at bo i Thyborøn. Og bekymringer over hans familie i Iran gør nætterne fattige på søvn. Når han endeligt falder i søvn - ofte først klokken to om natten - ser han sine forældre i drømmene. Han savner dem. Så meget, at han har måtte søge asyl i mørkere ideer.

- Jeg ønskede på et tidspunkt at dræbe mig selv, siger Said Shafie og viser snitsåret på armen. Blikket flygter kort rundt i rummet, før det rettes mod den rullemaskine, hvor hans fingre er ved at lave en cigaret.

Lejligheden er han fint tilfreds med. Men ikke med beliggenheden, da hans nærmeste bekendtskaber bor i Lemvig. Foto: Jan Briks
Lejligheden er han fint tilfreds med. Men ikke med beliggenheden, da hans nærmeste bekendtskaber bor i Lemvig. Foto: Jan Briks

Til København

Da den 29-årige iraner for to år siden kom til Danmark, var det med håbet om at blive bosat i København, hvor hans onkel og flere af hans bekendte bor.

Men drømmen må vente lidt endnu. For han kan tidligst komme til København i andet halvår af 2019 - når de tre års integrationsperiode ophører.

- Jeg vil gerne til København, for derovre kender jeg nogen, siger han.

Udover Facebook og Instagram på mobilen er den tættestboende iraner i Lemvig.

- Jeg har en ven i Lemvig, men han går jo også på arbejde, så vi ser ikke rigtig hinanden, siger Said Shafie.

Frisørens drøm

Da Said Shafie levede i Iran gik han i skole og arbejdede på et landbrug ved siden af. Men det er ikke det, han drømmer om i Danmark.

- Jeg vil gerne i lære som frisør, siger Said Shaife og tager endnu en slurk af den persiske te, der damper i glasset foran ham.

Men nemt er det ikke. Og det danske system er ligesom vejret i den vestjyske by ifølge den 29-årige iraner: no good.

29-årige Said er Thyborøns eneste iraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce