Helt ude af balance


Helt ude af balance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Jesper Markussen
Lederfoto af Jesper Markussen.
Leder. 

Hvis man vil vide, hvad der for alvor kan sætte gang i politikerleden, er der to ting, der for alvor slår ud. Det er politikere, der beriger sig selv eller misbruger deres positioner til at få goder, som andre almindelige borgere ikke har mulighed for. Og så er det politikere, der siger ét men handler stik modsat. Tag nu den afgående regionsformand Bent Hansen. Han har lige siden regionens fødsel i 2007 og været formand for en region, der blandt andet slår sig op på mottoet; "En region i balance". De ord føltes for alvor tomme, da regionen med Bent Hansen i spidsen valgte at lukke sygehuset i Holstebro og placere det kommende supersygehus ved Herning, så nogle borgere fik næsten 100 kilometer til sygehuset. Det føltes også som særdeles tomme ord, da man valgte at lukke psykiatrien, og da man ad flere omgange forsøgte at fjerne fødslerne fra Holstebro Sygehus. Man kan ikke tage fra den afgående formand, at han har haft modet til at handle. Men at han skulle interessere sig synderligt meget for den regionale balance, er unægteligt meget svært at se. Og nu tyder alt på, at Bent Hansen også vil slutte sin karriere af med, at lukke Regionshuset i Holstebro og flytte 70 arbejdspladser fra byen.

At historien om lukningen af Regionshuset i Holstebro kommer to dage efter valget er overstået er næppe nogen tilfældighed. Det virker nøje planlagt efter, at det bestemt ikke var noget, som man ønskede at få ud i den netop overståede valgkamp. Politikerne kunne jo komme til at diskutere balancen i regionen - og endnu værre, de kunne jo komme til at love, at de faktisk ville kæmpe for det, som regionen faktisk priser sig selv af at være: "En region i balance". Mens man fra statens side taler om et land, der skal hænge sammen, og hvor der også skal være statslige arbejdspladser i hele landet, så går regionen konsekvent den anden vej og fortsætter den centralisering af de regionale arbejdspladser, som den om nogen har været eksponent for siden oprettelsen.

At det er Aarhus og Viborg, der i forvejen har flest regionale arbejdspladser, som skal forgyldes yderligere, kommer ikke som nogen overraskelse. Sådan er proceduren oftest i regionen, hvor dem, der har meget, skal have endnu mere, og som sådan er lukningsplanerne i Holstebro bare en logisk forlængelse af den taktik, som regionen har praktiseret i Nordvestjylland. Området er løbende blevet tømt for regionale arbejdspladser og sundhedstilbud, mens sygehusene og arbejdspladserne ligger som perler på en snor i det befolkningstunge Østjylland og så naturligvis Viborg. Om det stopper før den sidste arbejdsplads er blevet centraliseret væk fra det nordvestjyske er uvist. Man må til gengæld forvente, at de fem nuværende nordvestjyske regionsrådsmedlemmer vil kæmpe imod endnu en omgang centralisering, og at et kommende regionsråd med seks nordvestjyske medlemmer i stedet for at centralisere arbejdspladserne vil forsøge at rykke dem ud i hele regionen.

At historien om lukningen af Regionshuset i Holstebro kommer to dage efter valget er overstået er næppe nogen tilfældighed.

Helt ude af balance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce