Sundhed. Ti års værnepligt for nyuddannede læger


Sundhed. Ti års værnepligt for nyuddannede læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Palle Lykke Ravn. Vesterkærvej 10, Struer, folketingskandidat for Socialdemokratiet, Struer Lemvig Kredsen.
Læger vil have opgør med passiv praksis Region vil samle famil
Læserbrev. 

Debat: Debatten går igen, om hvad man som borger skal kunne forvente i forhold til lægedækning i sit lokalområde.

Vi ser helt konkret på Thyholm, hvordan det har været umuligt at lokke nye praktiserende læger til et ellers skønt og velfungerende lokalsamfund. For os, der kender området, er det rigtig svært at forstå. For hvad kan man ønske sig mere for sin familie end et godt lokalsamfund, der endda ligger utroligt smukt og slet ikke så langt fra store kulturelle begivenheder i Struer, Holstebro og Herning?

Hvad er det, som de unge færdigt uddannede læger ønsker, som de tilsyneladende ikke kan finde? Der har været talt om fagligt fællesskab, men det kan man jo også opnå gennem Praktiserende Lægers Landsorganisation (PLO), og så langt er der jo trods alt heller ikke til nabosamfund, hvormed man kan skabe sig et fagligt fællesskab, trække på hinanden ressourcer og viden.

Jeg er jo ikke læge, men da jeg var yngre, var det en profession som jeg godt kunne have valgt, hvis ellers mit liv ikke var blevet påvirket af blødersygdom og HIV. Men i min verden har landsbylægen et fantastisk job, hvor han hele tiden møder mennesker, der har brug for hans hjælp og som respekterer hans kunnen. At sidde som praktiserende læge i et lokalt styrkesamfund som Thyholm, burde der være rift om, i min verden.

Men når der så nu ikke er rift om det, når det desværre er stik modsat. Hvad stiller vi så op? Det er et spørgsmål, som igen og igen bliver debatteret, fordi løsningen ikke ligger lige for. Helst vil vi jo, at de unge nyuddannede praktiserende læger, ser charmen og styrken i de her lokalsamfund, som måske ikke ligger midt i en stor købstad, men som indeholder så meget andet. Så det handler nok om først og fremmest at få det ind i studiet hvilke forskelle, fordele og muligheder de unge læger vil have, når de senere skal træffe deres valg om hvor de vil leve og arbejde.

Men kan alle de gode lokkemidler ikke gøre det, så ser jeg ingen anden udvej end at indføre en "værnepligt", hvor nyuddannede læger, uanset speciale, skal aftjene ti års værnepligt og blive fordelt efter, hvor der er behov. For en ting er sikkert, vi kan ikke leve med at egne af vores land, - ganske som det sker for nuværende på Thyholm - ikke kan få den nødvendige lægedækning. Vi kan ikke leve med, at det ikke fungerer ordentligt. Det er en politisk opgave at sikre, at hele landet oplever den samme tryghed på sundhedsområdet.

Sundhed. Ti års værnepligt for nyuddannede læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce