Kvælstof. Udledning afhængig af regnen


Kvælstof. Udledning afhængig af regnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Søren Grothe Petersen, Engvej 18B, Næstved
Billede
Læserbrev. 

Debat: I denne avis den 12. april er Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug ude med riven efter Danmarks Naturfredningsforening.

Anledningen er, at kvælstofudledningen faldt fra 77.000 tons i 2015 til

62.400 tons i 2016 - altså det første år, hvor danske landmænd kunne gødske ekstra som følge af Landbrugspakken. Altså et fald på hele 14.600 tons kvælstof. Og så burde vi alle jo juble, for det skulle betyde mindre algeopblomstring og iltsvind i vores farvende.

Men det gør vi så ikke, for så simpelt er det forkert at anskue det. For kvælstofudledningen afhængig af, hvor meget det regner, og 2015 var, som de fleste nok husker, meget regnfuldt, hvilket gjorde, at kvælstofudledningen fra landbrugsjordene var langt større end i et "normalår".

Hvor meget kvælstofudledningen reelt faldt har Ingeniørens web-udgave beregnet og offentliggjort den 9. april. Her viser det sig , at korrigeret for regnvejret, faldt udvaskningen fra 59.800 tons i 2015 til 59.000 tons i 2016. Og der er da mildest talt en forskel på 14.600 og 800.

I Landbrugspakken var det forudset, at baseline fremskrivningen af kvælstofudledningen i 2016 ville være 54.500 tons kvælstof, men udledningen var altså 59.000 tons. Så hermed faldt en af forudsætningerne for Landbrugspakken dermed pladask til jorden.

Så der er ingen grund til at "journalister, politikere og meningsdannere" prøver at slappe lidt af. Skadevirkningerne af Landbrugspakken er mindre biodiversitet langs vore vandløb, da randzonerne blev fjernet, hvilket betød at kvælstof, fosfor og sprøjtegift kom 8 m. nærmere vandløbene med skade for fisk og insekter til følge - samt mindre spredningskorridorer for det trængte markvildt.

Dertil kom så førnævnte øgede algeopblomstring og iltsvind i vores farvande, da landbruget fik lov til at bruge mere kvælstof.

Så den rosenrøde fremstilling af kvælstofudledningen af den faglige direktør kan man kalde mildest talt manipulerende.

Men den ros skal Jørgen Evald Jensen dog have, at han dermed dementerer bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug Alfred Tværsig Olesens udsagn om, at: "her er der jo intet nitrat ført ud i vandløbene i årevis - dansk landbrug har jo været begrænset på brugen af gødning - og nu med den øgede tildeling af kvælstofgødning kommer der heller ikke noget ud.

Planterne spiser jo op. Det kan måles."

Med den utroværdighed som Bæredygtigt Landbrug hermed udstiller kan det undre, at Venstres tidligere forsvarsminister og nuværende politiske ordfører Søren Gade ikke finder sig for god til at bakke op om foreningen ved at tale til deres generalforsamling. Tilmed efter at formanden har opfordret medlemmerne til at begå selvtægt.

Kvælstof. Udledning afhængig af regnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce