Vestforsyning scorer millioner på vindmøller, mens naboerne taber

I august sidste år blev der taget første spadestik til seks vindmøller ved Gedmose, som Vestforsyning står bag. Møllerne vil give et overskud på cirka ti millioner kroner om året, mens ejerne af nabomøller, som ligger i læ, vil tabe 180.000 kroner. Pressefoto: Vestforsyning

Vestforsyning scorer millioner på vindmøller, mens naboerne taber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens ejere af nabovindmøller står til at miste 180.000 kroner om året, så vil Vestforsynings Gedmose-møller få et årligt overskud på omkring ti millioner.

Bur: Det har været en god forretning, siden Vestforsynings seks vindmøller ved Gedmose i januar begyndte at snurre. En rigtig god forretning endda. Ganske vist har møllerne produceret lidt mindre strøm end forventet. Men til gengæld er elprisen høj.

Ifølge budgettet vil de høje Gedmose-møller de første syv år give et overskud på omkring ti millioner kroner om året. Til den tid falder et 25-øres statstilskud bort, og så må ejerne "nøjes" med et overskud på omkring tre millioner kroner om året de næste 13 år - vel at mærke efter skat og afskrivning på møllerne, som har kostet cirka 90 millioner kroner og forventes at holde i mindst 20 år.

Til gengæld er der andre, som må betale. Nemlig ejerne af cirka 12 mindre vindmøller, som er kommet til at ligge i "læ" øst for de nye vindmøller, hvor Vestforsyning ejer 80 procent - og borgere ejer resten.

Ifølge beregningerne vil nabomøllerne producere 600.000 kwh mindre el om året. Med en afregningspris på omkring 30 ører, giver det et tab på cirka 180.000 kroner.

Ejerne af disse møller har derfor klaget over de nye møller, uden at få medhold.

Og Vestforsyning frygter heller ikke, at de anlægger en civil retssag i et forsøg på at få erstatning.

- Det har de ikke gjort, og de ville ifølge en juridisk vurdering heller ikke få erstatning, for det er der ingen retsgrundlag for, siger Søren Holm Pedersen, udviklingschef ved Vestforsyning.

- Det, at man har sat vindmøller op, giver ingen brugsret til vinden. Vi kan heller ikke gardere os imod, at der om nogle år kommer nogen og sætte vindmøller op foran vores møller, så vi mister produktion, siger Søren Holm Pedersen.

Selv om 180.000 kroner om året til naboerne ville være peanuts i forhold til overskuddet på Gedmose-møllerne, så har Vestforsyning ikke tilbudt en frivillig aftale om en erstatning.

- Det kunne en privat ejer gøre, men det har vi ingen mulighed for som kommunalt ejet energiselskab, siger Søren Holm Pedersen.

Det har ikke været muligt at træffe ejere af de eksisterende vindmøller for en kommentar.

Vestforsyning scorer millioner på vindmøller, mens naboerne taber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce