Teknologi-modstander fejrer 40 år med sin butik

- Varelageret fører jeg ikke på computeren. Det har jeg i kartoteksskuffer, lige som min mor havde, fortæller Jeannette Rogers, der her er i gang med arbejdet på det lille kontor bag butikslokalet. Fotos: Ninna Pirchert

Teknologi-modstander fejrer 40 år med sin butik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lørdag den 17. marts fylder Jeannette Rogers 70 år. Samme dag er det præcist 40 år siden, hun overtog guldsmedebutikken Yelva Rogers, som hun driver med mindst mulig brug af computer og anden moderne teknologi.

Holstebro: - Jeg er modstander af al teknologi.

Konstateringen kommer fra Jeannette Rogers, der lørdag den 17. marts kan fejre sin 70-års fødselsdag og samme dag sit 40 års jubilæum med den guldsmedebutik, som hun driver som tredje generation i familien.

Og det med, at hun erklærer sig som teknologi-modstander, er ikke noget, hun bare siger.

Hun mener det.

I det lille kontor bag guldsmedeforretningens butikslokale i det gule hus midt i gågaden i Holstebro, har der derfor ikke sneget sig mere moderne teknologi ind end højst nødvendigt. En bærbar computer er der dog.

Den fik Jeannette i 2013. Men ikke med hendes gode vilje.

Her bag disken hos Yelva Rogers har Jeannette Rogers haft sin faste plads i 40 år, og på trods af, at hun runder de 70 år, håber hun på at kunne fortsætte et par år endnu.
Her bag disken hos Yelva Rogers har Jeannette Rogers haft sin faste plads i 40 år, og på trods af, at hun runder de 70 år, håber hun på at kunne fortsætte et par år endnu.

Kartotek lever stadig

- Jeg sov ikke i to måneder - af skræk for at skulle have en computer inden for døren, fortæller Jeannette, der kun fik computer, fordi det ved lov blev vedtaget, at selvstændige skulle have mulighed for at kommunikere digitalt

- Jeg kan åbne en mail, svare på den og betale regninger. Det er alt det, jeg har brug for, siger hun og fortæller, at hun synes, det med at sidde ved en computer er så uendeligt uinteressant.

Derfor klarer hun også mest muligt med en gammeldags kuglepen og papir.

- Varelageret fører jeg ikke på computeren. Det har jeg i kartoteksskuffer, lige som min mor havde, siger Jeannette Rogers og viser en kasse med de mange små papark, der er sat ned i den orange plastkasse i alfabetisk orden.

- Et kartotek går heller ikke ned, som en computer kan gøre det, tilføjer Dorte Christiansen, der netop er kommet ind på kontoret for at tage hul på en ny arbejdsdag i butikken.

Nej tak til sms

Jeannette er altså ikke typen, der render af pladsen. Og det kan man heller ikke sige om Dorte, der kom i lære i guldsmedeforretningen i 1979 og derfor kan fejre sit 40 års jubilæum næste år.

- Jeg har sagt til Dorte, at hun ikke skal regne med, at hun kan blive her, til hun kan gå på pension, siger butiksindehaveren og sender et smil i retningen af sin 13 år yngre ansatte.

For nu at gøre det med teknologien færdig, så sværger Jeannette Rogers stadig til den gode, gamle fastnettelefon.

Joe, hun har skam en mobiltelefon. Ikke sådan en moderne iPhone, men en gammeldags Nokia, som der kan ringes til og fra.

Og ikke mere, for det gider hun ikke.

- Og nej, jeg kan ikke sende en sms, konstaterer hun med et stort smil.

Kører på studentereksamen

Det var i 1907, at Jeannettes morfar åbnede en guldsmedeforretning i Holstebro. I 1936 overtog hendes mor, Yelva, forretningen, og det er hendes fornavn, der stadig står på forretningens facade.

- Det hele er hendes fortjeneste, mener Jeannette, der i 1978 overtog butikken sammen med sin bror, der er udlært i forretningen.

- Jeg kører bare videre på min studentereksamen, smiler Jeannette, der dog har arbejdet et års tid hos en guldsmed i Aarhus for at få lidt inspiration udefra. Overtagelsen af butikken skete på Jeannettes 30 års fødselsdag.

- På den måde var det jo lettere at huske datoen, konstaterer hun med et glimt i øjet.

Yelva Rogers døde i 1980, og derefter rykkede Jeannette fra lejligheden oven over Slagter Bertelsen et par huse længere henne og ind i lejligheden oven over guldsmedeforretningen, hvor moren havde boet, indtil sin død.

I den lille, hyggelige lejlighed har Jeannette boet sammen med sin mand, der var fra Schweiz og uddannet tjener. Hermann, der var 18 år ældre end sin kone, døde for 14 år siden.

Broren trak sig ud af forretningen først i 1980'erne, og siden har det været Jeannette og Dorte, kunderne har mødt i gågadebutikken.

Guld og engelsk bøf

Gennem årene har konjunkturerne gået op og ned. I årene efter overtagelsen måtte man som guldsmed nærmest have penge med på arbejde, fordi priserne på guld steg kraftigt, husker Jeannette. Finanskrisen gik heller ikke ubemærket hen over branchen, og selv om det er guld, hun handler med, er det ikke en guldrandet forretning, mener hun.

- Selv om man sælger dyre ting, er det ikke sikkert, at man får engelsk bøf hver dag, men jeg har da kunnet leve af forretningen indtil nu, konstaterer Jeannette, der håber på at kunne fortsætte i arbejdslivet et par år endnu.

- Men det er jo ikke sikkert, at der er nogen, der vil købe forretningen. Og jeg sælger heller ikke til hvem som helst. Der skal i hvert fald ikke være en restaurant her, siger butiksindehaveren.

Sygedage er ikke noget, Jeannette Rogers har haft mange af gennem årene, men den 5. december sidste år sprang hendes akillessene.

- Jeg gjorde ingenting. jeg vendte mig bare om, siger den kommende fødselar og jubilar, der derfor stadig bevæger sig langsomt rundt i butikken og har et par krykker til at stå klar ovenpå.

Fejringen af fødselsdagen og jubilæet er derfor udsat et par måneder, og endnu er der ikke sat en dato på.

Teknologi-modstander fejrer 40 år med sin butik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce