Palmeolie: Grøn omstilling kan betale sig

En såkaldt jungle korridor, der hjælper dyreliv til at bevæge sig fra et jungleområde til et andet mellem plantagerne. Privatfoto

Palmeolie: Grøn omstilling kan betale sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carl Bek-Nielsen forestår godt, hvorfor folk kommer op i det røde felt over palmeolie, der ikke produceres efter bæredygtige kriterier - men ville ønske, at kritikerne forstod at skelne.

Holstebro/Malaysia: Brødrene Carl og Martin Bek-Nielsen har netop opkøbt en palmeolieplantage, såkaldt "brownfield land", altså jord der i mange år har været plantage. Dermed har de fulgt deres selskabs politik om ikke at rydde skov og junglearealer.

- Det er helt forståeligt, at folk tager afstand fra palmeolie, når den produceres efter ikke-bæredygtige tiltag, og når selskaber rydder regnskoven. I United Plantations (UP) tog vi en beslutning om at omlægge driften til en bæredygtig drift I 2002-2003, og i 2008 blev vi officielt verdens første selskab, som producerede certificeret bæredygtig palmeolie efter de mest stringente regler nemlig RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) reglerne, forklarer Carl Bek-Nielsen.

United Plantations (UP) vil konvertere den tilkøbte plan­tage til produktion af certificeret bæredygtig palmeolie i overensstemmelserne med kriterierne gældende for RSPO-reglerne.

Og hvad er så det?

Jo, RSPO er en organisation med over 3800 medlemmer - heriblandt Unilever, Rabobank, Procter and Gamble, Nestle, Mars, Ferrero, WWF, Oxfam, Conservation International, Borneo Orangutan foundation og World Ressource Institute.

NGO'er, som for eksempel WWF, Oxfam, Conservation International, Borneo Orang Utan foundation og World Resource Institute, har altså haft en stor del af ansvaret for at støbe RSPO-kriterierne for, hvad det vil sige at producere palmeolie på en bæredygtig måde.

Jeg forstår godt, hvorfor folk i EU/Danmark kan komme helt op I det røde felt, når de hører ordet palmeolie. Men jeg ville altså ønske, at folk forsøgte at sætte sig lidt mere ind i tingene, frem for med det samme at skyde fra hoften.
Carl Bek-Nielsen, administrerende direktør i United Plantations Bhd (UP).
En python som den her ville før i tiden være endt i suppegryden, siger Carl Bek-Nielsen. Nu bliver den indfangede slange i stedet indleveret til biodiversitets-afdelingen og sat ud igen et sted, hvor den trives bedre end i plantagen. Privatfoto
En python som den her ville før i tiden være endt i suppegryden, siger Carl Bek-Nielsen. Nu bliver den indfangede slange i stedet indleveret til biodiversitets-afdelingen og sat ud igen et sted, hvor den trives bedre end i plantagen. Privatfoto

Zoo hjalp til at "se lyset"

- Men jeg må sige, at det ikke mindst er det samarbejde, som vi indledte med Københavns Zoo i 2007, der har haft indflydelse. Zoo har hjulpet os gevaldigt og fået os til at se "lyset", om jeg så må sige. I dag har vi en velfungerende biodiversitets-afdeling og en opskrift på, hvordan man kan balancere økonomi med økologi og producere palmeolie endnu mere bæredygtigt end før, siger Carl Bek-Nielsen.

Ifølge ham producerer UP i dag 50 procent mere palmeolie per arealenhed end gennemsnittet I Malaysia og godt 15 gange mere olie per arealenhed end en amerikansk soyabonde - takket være de bæredygtige tiltag.

- Det viser, at en grøn omstilling kanbetale sig, selv om det ikke er nemt og kræver meget mere bevågenhed, disciplin og vilje, siger Carl Bek-Nielsen, der garanterer, at han og broren ikke foretager en U-vending på et tidspunkt.

- Nu gælder det om at præge andre til at omlægge deres drift, hvorfor vi da også modtager op til 200-250 interesserede besøgende hvert år, mener han.

Tilkøbet af den nye plantage vil også medføre, at UP vil øge sin produktion af vedvarende energi, eftersom biomassen genereret fra de tilkøbte arealer vil blive anvendt i UP's eksisterende biomasse- og biogasanlæg og dermed formindske selskabets CO2-fodaftryk.

Boykot er ikke vejen frem

- Der er ganske ofte kritik i medierne af palmeolieproduktion. Hvordan har du det med den kritik?

- Som sagt tidligere, så forstår jeg godt, hvorfor folk i EU/Danmark kan komme helt op I det røde felt, når de hører ordet palmeolie. Men jeg ville altså ønske, at folk forsøgte at sætte sig lidt mere ind i tingene, frem for med det samme at skyde fra hoften. Det er vigtigt, at de også ser på den anden side af mønten, nemlig at en boykot af palmeolien ikke er vejen frem, siger Carl Bek-Nielsen.

Ifølge ham skal palmeolie, hvis man boykotter den, erstattes af andre spiseolier, som kræver godt ni gange mere land for at producere den samme mængde olie.

- Ifølge en rapport i juli 2018 fra naturorganisationen IUCN (International Union for the Conservation of Nature) - og de er altså sværvægtere indenfor naturbevaring - vil en boykot af palmeolie volde stor skade rent biodiversitets-mæssigt, fordi så meget mere land skal tages under ploven et andet sted i verden, siger Carl Bek-Nielsen.

Hans bud på en bedre kurs er at forsøge at præge alle palmeolieproducenter til at efterleve RSPO kriterierne, som blandt andet klart siger "nul afskovning".

- Det er den eneste vej frem, og både min bror og jeg tager skarpt afstand fra de palmeolieproducenter, som ikke følger den kurs, siger han.

Palmeolie: Grøn omstilling kan betale sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce