Ole Rømers plan lykkedes: Redder en af byens ældste kultursteder

Ole Rømer har indsamlet 800.000 kroner ind til renovering af den gamle Lægaard Mølle i Lystanlægget. Foto: Morten Stricker

Ole Rømers plan lykkedes: Redder en af byens ældste kultursteder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 500 år gamle vandmølle bliver genoplivet. Ole Rømer har med hjælp fra især Realdania og Holstebro Kommune sikret penge til renovering af Lægaard Mølle.

Holstebro: Ole Rømer behøver snart ikke få ondt i øjnene, hver gang den tidligere glarmester går en tur i anlægget.

Alt for længe har han ærgret sig over det sørgelige syn af Lægaard Mølle.

- Det er et af de ældste kultursteder, sammen med Bomhuset, i Holstebro, og jeg synes, det er forfærdeligt at se, hvordan det bare står og forfalder, siger Ole Rømer.

Så han satte sig for at gøre noget. Det er mere end to år siden, og planen er nu lykkedes. Han har indsamlet de 800.000 kroner, som var det nødvendige minimumsbeløb for at redde møllen. Realdania og Holstebro Kommune står for hovedparten, og mindre sponsorer har sikret, at beløbet kom helt i mål.

- Jeg har fået tegningen af møllehjulet fra Holstebro Museum, men alt står i alen og tommer. Tegningen har været forbi VIA's konstruktøruddannelse, og via 3D-tegninger har de ligesom trukket hjulet fra hinanden, så man kan lave en nøjagtig produktionstegning til at lave et helt nyt hjul, forklarer Ole Rømer om hjulet, der fremstilles af unge elever fra produktionsskolen.

Derudover laves der indløb for vandet, og Lægaard Mølle skal males i en tilsvarende farve som nabobygningen, Malehuset.

Lægaard Mølle
I fortiden var møllen, stedet man kom, hvis man var noget. Således også H.C. Andersen, da han i 1859 besøgte byen.I 1905 blev møllen endda til en trefløjet gård med avlsbygning. Ejeren var Anton Wille, mens en tredjedel var ejet af en rig brødreflok. De havde nemlig en fætter i Hamburg, som var en af Europas største kaffegrossister. Fætteren havde ingen børn og efterlod fem millioner kroner til slægtningene fra Holstebro.

Lægaard Mølle blev i 1933 solgt til bogtrykker Vonsyld, der også stod bag den zoologiske have i anlægget i 1934. Anden verdenskrig tog dog livet af både gård og zoo. Mens der ikke var råd til en zoologisk have i en krigstid, så var det Holstebro-motoren i møllehuset, der den 21. maj 1940 antændte huset.

- Vi har lige blevet besat af tyskerne, som vel gerne vil vise sig fra deres pæne side, så de sendte det halve af værnemagten ned for at slukke den brand. De gjorde det nok i håb om at stige i popularitet, men jeg tror ikke, det lykkedes, har museumsinspektør Esben Graugaard tidligere fortalt om selve Lægaard Mølle, der brændte og aldrig blev genopbygget.
Kan der findes ekstra penge, så drømmes der også om en renovering indvendigt. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Kan der findes ekstra penge, så drømmes der også om en renovering indvendigt. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Naturskole, måske

Lægaard Mølle står i en ringe forfatning. Utæt og faldefærdigt er næsten for milde beskrivelser. Den har ikke været beboet siden 1990, hvor Holstebro Museums folk flyttede ud. Står det til Ole Rømer, så flytter andre med tiden ind.

- Hvis der er penge nok, så så jeg gerne, at huset blev renoveret indvendigt. Jeg kunne forestille mig en naturskole, som så kunne bruge hele anlægget. Derudover kunne der laves toiletter for dagplejemødrene, så de har et rum til at skifte børnene i eller til at søge i læ for regnen, siger Ole Rømer, der også drømmer om en terrasse over Lægaard Bæk.

- Det er min opfattelse, at der kommer mange mennesker i anlægget, som også sukker efter, at der er noget at se på.

Der er også planer om at hænge plancher med møllens historie op ved bygningen.

Her kunne etableres en naturskole eller noget helt andet - hvis man finder ekstra penge, vurderer Ole Rømer. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Her kunne etableres en naturskole eller noget helt andet - hvis man finder ekstra penge, vurderer Ole Rømer. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Det bliver flot

anRenoveringen begynder i løbet af foråret med Kaj Bechs folk i spidsen. Ole Rømer har stadig ansøgninger ude, så møllebeløbet kan blive højere.

- Jeg har søgt hos lokale fonde, fordi jeg synes, at netop de lokale kræfter skulle være med til at sætte møllen i gang. Men det er desværre ikke alle, der føler, at de har været i stand til at hjælpe, siger han uden at ville uddybe, hvem der ikke kan være med.

- Men vi skal nok nå op på millionen, lyder det fortrøstningsfuldt.

Sikkert er det i hvert fald, at Ole Rømer og andre brugere af Anlægget snart ikke får ondt i øjnene ved synet af Lægaard Mølle.

- Når det bliver færdigt, så bliver det så flot, siger Ole Rømer stolt.

Ole Rømers plan lykkedes: Redder en af byens ældste kultursteder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce