Mor til udviklingshæmmet: Frygter at datteren kommer til at se fjernsyn dagen lang

Holstebro Kommune vil flytte de svært udviklingshæmmede, der går i dagtilbud her i Multihuset. Kommunen har hårdt brug for lokalerne for at kunne leve op til reglerne for botilbud til blandt andet autister. Foto: Johan Gadegaard

Mor til udviklingshæmmet: Frygter at datteren kommer til at se fjernsyn dagen lang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Holstebro Kommune vil ændre på dagtilbud for udviklingshæmmede, så flere skal bo og aktiveres samme sted. Pårørende frygter, det er første skridt på vejen til en dårligere livskvalitet.

Holstebro: De seneste 14 år er Edel Husteds datter kommet dagligt i Multihuset i Holstebro. Det er et dagtilbud med aktiviteter og værksteder for borgere med svære fysiske eller psykiske handicap.

Men for Husteds datter og de øvrige cirka 30 udviklingshæmmede kan der allerede i år blive vendt op og ned på deres hverdag. Kommunen vil lukke dagtilbuddet på Sportsvej og sprede de udviklingshæmmede på flere andre adresser, blandt andet Hylgården. Fremover skal de fleste bo og gå i dagtilbud samme sted.

- Jeg synes, det er vanvittigt, at de lukker et velfungerende dagtilbud. Det kommer som en bombe for os, at vores datter skal flyttes, og jeg har talt med fire andre pårørende. De er lige så rystede, fortæller Edel Husted.

De pårørende har den bekymring, at deres børn ikke vil få et dagligt miljøskifte.

- Det lyder da meget sympatisk, at det samme personale gerne vil have fingre i dem hele dagen, og at de så kan køre ud på ture med dem. Men så er der en dag, hvor en borger er lidt træt og svær at få op, og så bliver det middag, og det kan ikke betale sig at køre nogle steder. Den næste dag er der mangel på mandskab, og så kommer de heller ikke afsted. Det kan bliver en glidebane, hvor min datter og de andre udviklingshæmmede kommer til at se fjernsyn eller sidde med iPaden hele dagen, forudser Edel Husted.

Formand: Alle bliver vurderet individuelt

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard (V) beroliger med, at der vil ske en individuel vurdering af alle borgere.

- De borgere, der vurderes til at profitere af et miljøskifte, vil fortsat kunne få det. Men jeg kan ikke udelukke, at der kan komme en diskussion, hvor kommunen vurderer ét, og forældrene noget andet, siger udvalgsformanden.

Edel Husted er ikke i tvivl. Hendes datter kan ikke undvære at komme hjemmefra hver dag.

- Hun elsker at kommer derud. Det er her, hun får sine oplevelser. Hun kommer ud på cykelture, står for at fodre et marsvin og har forelsket sig i nogle af de lidt yngre brugere, som hun føler, hun kan hjælpe, fortæller Edel Husted.

Botilbud på kant med loven

Lukningen af dagtilbuddet på Sportsvej er sendt i høring, og udvalget behandler sagen på mødet 28. juni. Jens Kristian Hedegaard peger på to grunde til at flytte de udviklingshæmmede fra Sportsvej. Kommunen skal bruge lokalerne til noget andet. Det eksisterende botilbud i nabobygningen er i strid med lovgivningen, har Socialtilsyn Midt påpeget. Derfor vil kommunen inddrage dagtilbuddets lokaler og bygge dem om for 4,2 millioner kroner til et botilbud for unge.

For det andet, ville en stor del af de udviklingshæmmede have bedre af at blive i deres botilbud om dagen, fremfor at skulle køres i bus ud til Multihuset.

- De er alle blevet ældre, og hos nogle af dem har funktionsniveau og helbredstilstand ændret sig. De har ikke mere så meget krudt, som da de startede, og de har brug for et hvil i deres lejlighed midt på dagen, forklarer Hedegaard.

Edel Husted mener, at det bedste alternativ til Sportsvej ville være at flytte de udviklingshæmmede samlet - til det gamle Thorshøj Plejehjem. Her er gode genoptræningsmuligheder og varmtvandsbassin og flere små lejligheder, som borgere, der har brug for et hvil, kunne benytte.

- De siger, at det ikke er for at spare, men det tror jeg ikke på, kommenterer Edel Husted.

Jens Kristian Hedegaard afviser, at der ligger anden besparelse i flytningen end transportudgifter.

Mor til udviklingshæmmet: Frygter at datteren kommer til at se fjernsyn dagen lang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce