Mere end 25 haveejere har "stjålet" vand fra Storåen

Sommerens tørke fik mere end 25 kreative haveejere i Holstebro til at pumpe vand op fra Storåen, viste en konkrol i august. Men fy-fy. Det er ikke lovligt - og faktisk er det kun erhverv, som kan få en tilladelse til at bruge åvand til især markvanding. I sommer var der en laveste vandstand i Storåen og Vegen Å i 20 år. Foto: Morten Stricker

Mere end 25 haveejere har "stjålet" vand fra Storåen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Under sommerens tørke afslørede Holstebro Kommune en række husejere i at lægge en slange ud i Storåen og Vegen Å og suge vand op til havevanding.

HOLSTEBRO: Det er temmelig dyrt at bruge kommunalt vand til havevanding - og derfor visnede mange haver hen under sommerens tørke.

Men hvad så, hvis der løber et vandløb lige forbi ens grund eller kolonihave? Så ville det kun koste få kroner i elforbrug at "låne" lidt vand ved at pumpe det op derfra.

Sådan har mange åbenbart tænkt. I hvert fald resulterede det i over 25 sager om ulovlig havevanding fra Vegen Å og Storåen, da kommunen i august gennemførte et tilsyn i vandløbene, og det har kommunen påtalt over for de mange kreative haveejere.

Det fremgår af en sag, som er til orientering i Natur-, og Miljø- og Klimaudvalget.

Samtidig erkender kommunen dog, at nogle af de initiativrige borgere ikke har været klar over, at der kunne være regler for natur og miljøhensyn, som hindrede det.

Det er muligt at få tilladelse til indvinding af vand fra vandløb - men kun til erhvervsformål som markvanding, vanding af juletræer og golfbaner. Men der gives kun tilladelse efter en helhedsvurdering af, om det vil skade vandmiljøet.

Dermed er haveejere henvist til opsamling af regnvand - hvis de ikke vil købe via vandhanen.

Folder skal fortælle

Nu er kommunen på vej med en folder, hvor ejere langs vandløb og langs Vandkraftsøen bliver orienteret om regler og rettigheder.

Det bliver både om reglerne for brinksikring og bådebroer, som alle kræver en godkendelse, da det kan mindske åens vandføring og gøre vedligeholdelse vanskeligere.

Kommunen vil også minde beboerne om, at grene og anden haveaffald ikke må dumpes i vandløb. Og at træer tæt på vandløbet ikke bør fældes, da de kan sikre en brink mod erosion.

Oveni vil kommunen orientere om reglerne for fiskeri fra egen grund. Her må man gerne fiske - også uden at have betalt for et statsligt fisketegn. Men kun efter arter, hvor fiskeri er lovligt.

Og faktisk må man ikke fange en laks, selv om man ejer jord langs Storåen. Laksen er nemlig fredet, og det er kun foreninger og enkelte lodsejere, som har fået del i den laksekvote, som fastsættes hvert år.

Mere end 25 haveejere har "stjålet" vand fra Storåen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce