Lokale erhvervsfolk skyder penge i mindeparken

8645 figurer vil der komme til at være i mindeparken - det er én for hver død soldat i Jyllandsslaget. Pressefoto.
Foto: Tommy Bay

Lokale erhvervsfolk skyder penge i mindeparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindeparken for Jyllandsslaget åbnes den 1., juni - lige på 100 året for det store slag, der kostede næsten 9000 søfolk livet.

1. juni åbner mindeparken for Jyllandsslaget ved Thyborøn, og det er lokale erhvervsfolk, der skyder penge i det store projekt.

Den tidligere direktør og medejer af værktøjsproducenten Unimerco, Kenneth Iversen, og direktør for dykker- og offshore virksomheden JD-Contractor A/S, Rasmus Normann Andersen, skyder nu store beløb i en ny mindepark ved Thyborøn.

Parken åbner den 1. juni og bliver et internationalt mindesmærke for næsten 9000 engelske og tyske marinere, der omkom ved søslaget i Vesterhavet ud for Thyborøn den 31. maj og 1. juni 1916. Mange danske søfolk på civile handelsskibe omkom også på havet under første verdenskrig.

»I respekt for de omkomne, de dramatiske begivenheder og et ønske om at få historien op til overfladen fra bunden af Vesterhavet er en mindepark for nutiden en fin og ærefuld markering,« siger Kenneth Iversen.

»Verdenshistorien var tæt på Jyllands vestkyst. Det er målet at skabe en respektfuld markering af verdens største søslag og en mindeplads for de mange omkomne,« supplerer Rasmus Normann Andersen.

I spidsen for den selvejende institution Mindepark for Jyllandslaget står tidligere forsvarsminister Søren Gade og den tidligere direktør for JD-Contractor A/S, museumsstifter Gert Normann Andersen.

»Vi vil på 100 året rejse et mindesmærke for de mange faldne marinere under verdens største søslag,« siger Søren Gade

Parken kommer til at ligge i forbindelsen med Sea War Museum Jutland i Thyborøn. Et museum om Jyllandsslaget og Søkrigene under første verdenskrig, der åbnede i september 2015, og som Gert Normann Andersen var hovedmanden bag.

»Hverken mindeparken eller Sea War Museum Jutland tager parti for nogen af parterne i krigen. Der er tale om neutrale historiske besøgssteder placeret på neutral grund i Danmark, hvor alle er ligeværdige, og det er unikt,« siger Gert Normann Andersen.

Mindeparken placeres i et barskt, men smukt klitlandskab ved Thyborøn med udsigt til havet, hvor slaget fandt sted cirka 100 kilometer mod vest.

Mindeparken tænkes medfinansieret med penge fra private og fonde, danske som udenlandske. Parken bliver en realitet, men der søges fortsat midler til projektet.

I alt 8645 figurer rejses i parken. En for hver død soldat. Desuden 25 store granitsten udformet som skibsstævne. En for hvert sunket skib.

Fra lokalt hold er der stor opbakning til projektet.

»Mindeparkens placering er naturlig i Thyborøn, der jo er et maritimt kraftcenter på vestkysten. Byens og tangens historie er kædet tæt sammen med havet, der på godt og ondt har fyldt og fylder meget for beboerne,« siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune.

Ved den officielle åbning inviteres prominente gæster fra ind- og udland. Blandt deltagerne er Nick Jellicoe, barnebarn af den berømte britiske admiral John Jellicoe, øverstkommanderende for den britiske Grand Fleet under Jyllandsslaget.

Og Reinhardt Scheer Hennings, barnebarn af den øverste tyske admiral Reinhardt Scheer, som var øverstkommanderende for den tyske flåde under Jyllandsslaget.

Lokale erhvervsfolk skyder penge i mindeparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce