Kontroversielt: Kommune vil have lov til at flytte borgere

Handicaporganisationer kritiserer, at kommuner ønsker at kunne flyttede beboere fra et bosted til et andet, uden at beboeren har sagt ja. Foto: Morten Stricker

Kontroversielt: Kommune vil have lov til at flytte borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er kontroversielt og vækker kritik fra handicaporganisationer, når kommuner som frikommuneforsøg ønsker at kunne flytte borgere til et andet bosted, selv om de ikke har sagt ja.

HOLSTEBRO: Sammen med seks andre kommuner er Holstebro Kommune med i et frikommuneforsøg, hvor kommunerne vil have lov til at kunne flytte borgere fra et bosted til et andet. Også selv om borgerne ikke har sagt ja. Kommunerne henviser til, at det skal kunne ske i tilfælde, hvor det nye bosted er mere egnet. Det skal kun kunne ske i tilfælde, hvor pårørende og personale er enige om, at det vil være hensigtsmæssigt at flytte beboeren.

Det er dog et forsøg, som vækker kritik hos handicaporganisationer.

- Man kan ikke bare flytte rundt på mennesker uanset baggrund. Folk har deres bolig, og der har de ret til at bo, siger Susanne Olsen, der er landsformand for Dansk Handicap Forbund.

- Hvis kommunen synes, at man har et bedre tilbud, så må man tage en dialog med personen og de pårørende. Det er ikke gangbart, at man på denne måde kan rykke rundt på folk, for hvad bliver så det næste?, spørger Susanne Olsen.

Hun er meget betænkelig ved, at Holstebro sammen med Herning, Silkeborg, Skive, Randers, Favrskov og Aabenraa kommuner har sådanne planer.

- Der er jo en grund til, at man ikke bare kan rykke rundt på borgere som små brikker. Jeg synes, det er en meget uheldig udvikling, hvis kommuner kan gøre det, siger hun.

Foreløbig beslutning

Byrådets social- og sundhedsudvalg har sagt ja til at gå videre med en endelig ansøgning til Social- og Indenrigsministeriet om forsøget, som efter planen går i gang fra 1. juli 2017.

- Vi skal først til foråret beslutte, om vi vil være med i forsøget. Vi skal vurdere, om det er noget, som vi kan stå inde for, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for udvalget.

Han ved godt, at forslaget om at flytte borgere kan være kontroversielt.

- For os handler det om at kunne give borgerne det bedst mulige tilbud. Det handler ikke om at skulle presse folk ud af deres bolig, siger Jens Kristian Hedegaard og understreger, at det først senere besluttes, om Holstebro Kommune vil være med.

Kommunen er også med i andre frikommuneforsøg på det socale område - og herunder muligheden for med en alarm at kunne overvåge, om borgere på bosteder forlader deres bolig.

Kontroversielt: Kommune vil have lov til at flytte borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce