Kommune: Mange huse i kolonihave er bygget ulovligt

Der er stor forvirring i haveforeningen Nyholm, efter kommunen har skrevet, at alle nye huse bygget efter 1970 er opført ulovligt. Formanden Simon Hald har opgivet at forstå kommunen og har overladt sagen til juristerne for at få en afklaring for haveforeningen, som selv ejer grunden midt i et erhvervsområde. Foto: Johan Gadegaard

Kommune: Mange huse i kolonihave er bygget ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ny usikkerhed i haveforeningen Nyholm, efter kommunen nu påpeger, at alle udvidelser og nye huse bygget efter 1970 er opført ulovligt. Kolonihaveforbund vil have hurtigt møde for at få en afklaring.

HOLSTEBRO: Der er ny stor usikkerhed om, hvad ejerne af de 34 kolonihaver egentlig må, selv om byrådet i maj vedtog, at nye kolonihavehuse må være op til 40 kvadratmeter.

Det havde ført til masser af protester, da det i januar gik op for haveforeningen, at en kommuneplan var ændret, så havehuse kun måtte være 12 kvadratmeter og ingen overnatning.

Nu siger kommunen nemlig, at kun kolonihavehuse fra før 1970 er opført lovligt. Med andre ord er de mange huse, som er opført eller udvidet de seneste 48 år ulovligt byggeri. Det fremgår af korrespondance mellem kommunen og Kolonihaveforbundet, som Dagbladet har fået aktindsigt i.

- Jeg kan ikke se nogen sammenhæng, når kommunen siger, at vi godt må være her, og det de så skriver. Nu venter vi på, hvad de kære jurister finder ud af, for vi andre dødelige forstår ingenting, siger Simon Hald, som er formand for haveforeningen Nyholm.

Haveforeningen havde et informationsmøde den 2. juli, hvor han kunne berolige medlemmerne efter at have talt med Kolonihaveforbundets direktør og jurist Ditte Jensen.

- Jeg kan ikke finde ud af, hvad kommunen mener. For de skriver én ting, og de siger noget andet, når jeg taler med dem. Når jeg skriver, hvordan jeg forstår det, så er det også forkert, siger Ditte Jensen, som har bedt kommunen om et møde for at få en afklaring.

Sagen spidsede til, efter hun i juni bad kommunen bekræfte, at medlemmerne fortsat må overnatte i haveforeningen - og at en eventuel lokalplan, som ændrer området til daghaver med mindre huse, kun vil gælde nye ejere efter den tid.

Det er kommunens svar, som har sendt rystelser ind i haveforeningen. Her henviser kommunen nemlig til en byplanvedtægt fra 1969/70, som udlagde hele det 47 hektar store område omkring Nyholmvej og Lundholmvej - og herunder kolonihaverne - til erhverv.

Der står, at der ikke må bygges til andre formål end erhverv, så al nybyggeri og tilbygninger i haveforeningen efter 1970 er ulovligt.

- Vi siger ikke, at det hele er lovligt, eller det hele er ulovligt, for vi har ikke haft en grund til at udpege ulovligt byggeri i kolonihaven, siger Niels Henrik Ross Petersen, byplanarkitekt i Holstebro Kommune.

- Men hvis det skulle komme til en erstatningssag en dag, så vil det være naturligt at se på, hvilke huse, som lå der i 1970 og dermed er lovlige, siger han og slår fast, at haveforeningen fortsætter.

- Vi har ikke været animeret til at se på, hvilke huse der er opført ulovligt. Og det håber jeg heller ikke, at vi bliver, siger byplanarkitekten.

Kommunens svar kan jurist Ditte Jensen dog ikke få til at hænge sammen.

- Det er mærkeligt, for kommunen har jo også en pligt til at reagere, hvis man i så 48 år har ment, at al nybyggeri i haveforeningen var ulovligt, siger Ditte Jensen og tilføjer:

- Vi har behov for en løsning, og det er også mit indtryk, at kommunen ønsker det.

Haveforeningen Nyholm
Haveforeningen Nyholm blev stiftet i 1961.I november 1969 vedtager Holstebro Byråd en byplanvedtægt, som gælder det 47 hektar store område mellem Struer-jernbanen og Struer Landevej, hvor Hjermvej går igennem. Nyholmvej og Lundholmvej udlægges som nye veje i det store erhvervsområde, hvor der først blev bygget en tømmerhandel - og senere blandt andet Bilka. Planen blev godkendt af boligministeriet i september 1970.

Af byplanvedtægten fremgår, at der kun må bygges til erhverv i området, og herunder industri, værksteder, engroshandel, oplagring og forretning. I §7 står der om eksisterende bebyggelse:

"Nuværende byplanvedtægt er ikke til hinder for bibeholdelse af den eksisterende lovlige bebyggelse eller for fortsættelse af den hidtil lovliggjorte brug af en ejendom. Udvidelse ved om- eller tllbygning ... må ikke finde sted."

Siden 1970 er der handlet og bygget mange nye kolonihavehuse i Nyholm. Der blev handlet syv huse i 2017, men al handel er gået i stå, siden det i januar kom frem at haveforeningen var ændret til daghaver med huse på højst 12 kvadratmeter. I maj ændrede byrådet det til 40 kvadratmeter huse.

Mulig pakkeløsning

For omkring ti år siden afviste haveforeningen et tilbud fra naboen Arla om at købe haveforeningens område. Og kommunen har for otte år siden udlagt et område ved Ellebækvej i vestbyen, hvor der er plads til hele haveforeningen.

Haveforeningen afviser fortsat at sælge grunden, som haveforeningen selv ejer, og flytte, men nu er der måske kommet en lille åbning.

Haveforeningen vil nu gerne se forslaget fra kommunen og Arla til en pakkeløsning, hvor hele foreningen bliver flyttet til et nyt sted.

- Det er ikke fordi, vi har planer om at flytte. Men vi vil gerne se, hvad der er i pakken, siger Simon Hald.

Holstebro Kommune har i en mail til direktør Ditte Jensen bekræftet, at der "straks vl blive lagt op til en ledelsesmæsig beslutning om" en sådan pakkeløsning. Og hvor kolonihaveforbundets erfaring fra lignende sager bliver inddraget.

For Klaus Flæng (S) formand for Teknisk Udvalg, er det overraskende, at sagen ruller videre.

- Det er nyt, for jeg troede, at vi havde lagt låg på sagen. Men det vil jeg følge op på efter ferien, siger politikeren.

Kommune: Mange huse i kolonihave er bygget ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce