Kasernen opruster til fremtidens kampplads

Der er blevet installeret nye systemer i dragonkasernens infanterikampkøretøjer. Pressefoto: Alex K. Petersen, Presse- og informationsmedarbejder

Kasernen opruster til fremtidens kampplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det bliver lettere for dragonerne at kommunikere i fremtiden. Men der er også potentielle udfordringer med systemet.

Holstebro: Signalhorn, felttelegrafer, ordonnanser, brevduer og radioer. Et hav af kommunikative redskaber har igennem historien indtaget det danske forsvar. Og i sidste uge fik Jydske Dragonregiment installeret det nyeste nye kommunikationsredskab i 13 af kasernens infanterikampkøretøjer. Det såkaldte "Battle Management System" gør det lettere for delingsførere og gruppeførere at skabe sig et overblik over kamppladsen, da køretøjer og grupper på skærmen vil fremstå som prikker på et elektronisk kort:

- Det giver os en mulighed for - såfremt det fungerer, som det skal - at alle kan deltage i det samme øjebliksbillede af, hvad der foregår på kamppladsen. Radioer er afhængige af terræn og sendeforhold, men her sikrer vi, at alle får de samme beskeder på samme tid, siger sergent Mikkel Christiansen.

Med det nye system kan delings- og gruppeførere selv tegne ind på et elektronisk kort, hvor tropperne skal bevæge sig hen. Og så har systemet en ekstra fordel, forklarer sergenten:

- Når vi taler om situational awareness, er dette system rigtig godt, da risikoen for egenbeskydning undgås, siger han.

Systemet er allerede blevet indrullet hos Livgarden. Dragonkasernen i Holstebro er nummer to i hærens udrulningsplan, der løber frem til år 2022.

Den digitale udfordring

Der er dog et "men" ved systemet. For som alle andre afkroge af samfundet, skal man være opmærksom på, hvad det er, der går tabt, når skærmene rykker ind i løsningen af hverdagens opgaver.

- Man kan risikere, at man smider for mange æg op i én kurv, og at man glemmer de helt basale ting, som at kunne omskrive en kombi-kode (et gammelt fysisk kodesystem, red.) eller udtage et koordinat fra et fysisk kort, som man gør nu, siger Mikkel Christiansen.

Derfor er det vigtigt at fastholde oplæringen i de helt basale kundskaber, mener han.

- Jeg ser bestemt ikke udviklingen som et problem. Vi skal bare fastholde, at vores folk fortsat kan navigere i det øjeblik, det ikke virker, siger han.

Kasernen opruster til fremtidens kampplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce