Kameraer skal afsløre ulve i fårefolde

Der har været yderligere tre angreb på denne flok får i området ved Stråsø Plantage, hvor ulven er under mistanke. Nu skal der sættes kameraer op for at søge at dokumentere, hvad forklaringen er på de døde lam. Foto: Johan Gadegaard

Kameraer skal afsløre ulve i fårefolde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturstyrelsen sætter snart kameraer op i en mindre fårefold med det mål at dokumentere, om ulve springer over "ulvesikre hegn" og er forklaringen på, at endnu omkring ti lam er blevet dræbt og spist.

Idom: Der har været stilhed den seneste måned om de vestjyske ulve, der har spist får, men det er ikke fordi, der ikke er sket noget.

- Vi har holdt lav profil, men billedet er fortsat det samme. Der har været tre angreb den seneste måneds tid i vore fårefolde, som vi formoder skyldes ulve. Der er spist omkring ti lam, hvor rester har ligget tilbage, siger Jørgen Blazejewicz, der er ejer Storålam.

Angrebet har været i folde på statens arealer, hvor Naturstyrelsen har opsat ulvesikre hegn med strøm for oven og for neden - og hvor Storålam har opsynet med hegnene.

- Vi har ikke fundet fejl på hegnene ved disse angreb. Et angreb har oven i købet været i en "superfold", hvor der var ekstra spænding på elledningerne, siger Jørgen Blazejewicz.

Nu har han aftalt med Miljøstyrelsen, at omkring 70 får anbringes i en mindre fold på blot to hektar, og som Naturstyrelsen vil overvåge med kameraer.

- Dermed håber vi at få dokumentation for, om det er ulve, der springer over hegnet, eller hvad der foregår. Det er en fold med godt med græs, og den er så lille, at det bør være muligt at overvåge folden, siger Jørgen Blazejewicz.

Han forventer, at forsøget går igang indenfor en uges tid.

- Jeg skal levere fårene, mens det er Naturstyrelsen, som vil sørge for kameraerne til undersøgelsen, sige Jørgen Blazejewicz.

 
 

Vi vil vide, hvad der foregår

Fåreavleren havde indtil april haft 13 dokumenterede ulveangreb på får og lam i de folde omkring Stråsø Plantage, hvor fårene afgræsser på Naturstyrelsens arealer, og som Miljøstyrelsen har anerkendt angrebene som dokumenteret.

Siden har der været to dokumenterede angreb - den ene før der var sat strøm på hegnet, og en anden, hvor det bagefter blev konstateret, at hegnet var ødelagt - formentlig af krondyr.

Men oveni har Storålam mistet 30 lam, som er forsvunden over en længere periode. Miljøstyrelsen har ingen forklaring på, hvor de forsvunde lam er blevet af, og har nu aftalt den nye undesøgelse. Tidligere har styrelsen vurderet, at det ikke er sandsynligt, at ulven kan springe over hegnet. Men har samtidig heller ikke afvist det.

- Vi vil gerne vide, hvad der foregår. Derfor har vi nu aftalt med husdyrholderen, at vi undersøger det på denne måde, siger Annette Samuelsen, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Tager fårene væk

Det formodede ulveangreb har igen ramt en flok Lünerburger-får, som er særlig velegnede til naturpleje på hederne omkring Stråsø Plantage. Det er en flok, som ejeren for et år siden overtog fra Naturstyrelsen, men gentagne ulveangreb gør, at flokken i dag er mindre end for et år siden, selv om lammene tælles med.

- Disse får skulle gerne kunne gå på hederne året rundt, og være en del af øko-systemet. Men hvis ulveangrebene fortsætter, vil vi tage fårene væk i vinterhalvåret, hvor vi ikke er kontraktlig forpligtet til at afgræsse områderne, siger Jørgen Blazejewicz.

I forvejen har Storålam produktionsfår, som græsser i Stråsø naturområdet om sommeren og flyttes til marker uden for ulveområdet i vinterhalvåret.

Kameraer skal afsløre ulve i fårefolde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce