Fiskere frygter fugleø: Kan blive hjemsted for skarv

Fiskere frygter, at Naturstyrelsens planer om en ny fugleø i Nissum Fjord vil føre til flere skarv og dermed flere angreb på fiskeyngel. Arkivfoto: Scanpix

Fiskere frygter fugleø: Kan blive hjemsted for skarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturstyrelsen vil anlægge en fugleø i Nissum Fjord, men fiskere i fjorden frygter, at det vil føre til endnu flere skarv, som spiser fjordens fiskeyngel.

THORSMINDE: Det er i forvejen problemer med, at skarv spiser fiskeyngel i Nissum Fjord. Og fiskere i fjorden frygter nu, at det vil blive forværret, fordi Naturstyrelsen vil anlægge en ny ø i fjorden til ynglende fugle.

- Vi er trætte af, hvis den nye ø bliver et hjemsted for skarv. De siger ganske vist, at de vil fjerne skarvreder, men skarv vil kunne bruge øen som rasteplads og fiske derfra. Og det kan føre til flere af de skarv, som vi i forvejen er trætte af, siger Kurt Madsen, som er jollefisker i fjorden - og formand for Thorsminde-Thyborøn Fiskeriforening.

Fugleøen vil blive på cirka 1000 kvadratmeter og skal anlægges i fjorden sydøst for Thorsminde.

- Når skarvene kan sidde på øen og tørre deres vinger, vil de også fiske derfra, påpeger han.

I sidste uge var foreninger fra forskellige jollehavne til møde med Naturstyrelsen, hvor fugleøen blev diskuteret.

- Vi blev ikke spurgt, da fugleøen var i høring, og det har vi klaget over. Derfor blev vi indkaldt til møde, men vi synes, det har været svært at komme i en dialog, siger Kurt Madsen.

Hvis Naturstyrelsen insisterer på øen, mener fiskerne, at sejlrenden fra Storåens udløb og videre gennem fjorden bør uddybes på steder med lav vand.

- Det vil gøre, at småfisk kan gå dybere og ikke så let bliver spist af skarv - og det vil sikre en bedre vandudskiftning. Det kunne være den gulerod, som får os til at acceptere fiskeøen, siger Kurt Madsen.

- Vi er trætte af, hvis den nye ø bliver et hjemsted for skarv. De siger ganske vist, at de vil fjerne skarvreder, men skarv vil kunne bruge øen som rasteplads og fiske derfra.
Kurt Madsen, jollefisker i Nissum Fjord og formand for Thorsminde-Thyborøn Fiskeriforening.

Fastholder fugleø

Det er penge fra EU, der skal betale fugleøen, som der har været planer om i flere år, og som er blevet flyttet fra en placering nord for Fjandø efter protester fra lodsejere. Bevillingen er forlænget, så den nu skal være færdig senest i juli 2019.

- Fugleøen skal især være til terner og klyder, som er under pres og mangler ynglepladser, siger Uffe Strandby, som er forstfuldmægtig ved Naturstyrelsen.

Aarhus Universitet har vurderet konsekvenserne af fugleøen for forekomsten af skarv og sæler og dermed for fiskeyngel.

"Nationalt Center for Miljø og Energi" vurderer, at fugleøen ikke vil føre til flere skarv, da der i forvejen er rastepladser nok omkring fjorden.

Til gengæld vil forskerne ikke udelukke, at en attraktiv rasteplads tæt på Thorsminde kan føre til, at skarv vil æde flere småfisk, når de venter ved slusen på vej ud i havet.

Det vil især gå ud over stavsild om efteråret, men kan også gå ud over lakseyngel, som søger fra Storåen gennem fjorden og ud i havet i april-maj.

Det er tilladt at bruge forskellige redskaber til at hindre skarv i at bruge øen som yngleplads - og fra august til 1. april må skarv skræmmes væk fra rastepladser, hvis de spiser bestemte arter fisk.

- Samlet set mener vi ikke, at øen vil få nogen betydning for antallet af skarv og deres prædation (spisning) af fisk, siger Uffe Strandby.

Han mener heller ikke, det er realistisk at uddybe sejlrenden og tage sand derfra til øen.

- Det er et helt andet projekt, og det vil kræve så mange undersøgelser og tilladelser, så det formentlig vil tage flere år at få en tilladelse til det, siger Uffe Strandby.

Fiskere frygter fugleø: Kan blive hjemsted for skarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce