Familie bygger nyt hus i lille landsby

I Ryde er der stort set ikke bygget nye huse i en snes år, men nu bygger skovingeniør Anders Elmholdt sammen med sin kone Ruth og deres to børn, Peter på fem år og Anna på to år. Her bor de i udkanten af en jord - men de får denne kornmark med, så de får en stor grund, hvor de også kan udleve drømmen om at bo på landet. Foto: Morten Stricker

Familie bygger nyt hus i lille landsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familie har ledt i seks år efter det helt rigtige hus på landet. Nu bygger de i stedet nyt i udkanten af Ryde, og det giver nyt håb for lille landsby.

Ryde: Ruth Kousholt og Anders Elmholdt kigger tilfreds på det drømmehus, som de er ved at få bygget i udkanten af Ryde.

Huset er usædvanligt på flere måder. Drømmen om et hus på landet med masser af jord gør, at de bygger på en knap 20.000 kvadratmeter stor grund. Oveni er det i store træk 20 år siden, at der for alvor er bygget nye huse i landsbyen.

- Vi har kigget i fem-seks år for at finde en nedlagt ejendom. Men omkring Holstebro er små ejendomme temmelig dyre, og længere væk er de ofte i så dårlig stand, at det bliver dyrere end at bygge nyt. Her får vi det hele, siger Anders Elmholdt, der ser skovfoged hos Skovdyrkerne og rådgiver private skovejere.

Men det handler også om et kompromis, når de bygger for enden af en vej med gadelamper:

- Jeg er opvokset i en by, og jeg vil bo et sted, hvor der er gadelygter og naboer tæt på, som også giver tryghed, hvis man er alene hjemme. Så jeg var ikke gået med til en landejendom, siger Ruth Kousholt, som også tænker på børnene.

- Vi skal bo, så de kan komme i skole og besøge kammerater, uden at man skal køre rundt med dem, tilføjer hun.

- Vi har kigget i fem-seks år for at finde en nedlagt ejendom. Men omkring Holstebro er små ejendomme temmelig dyre, og længere væk er de ofte i så dårlig stand, at det bliver dyrere end at bygge nyt. Her får vi det hele.
Anders Elmholdt, der ser skovfoged hos Skovdyrkerne
Fra det nye hus i udkanten af Ryde er der vid udsigt over oplandet. Ruth er socialrådgiver og Anders er skov- og landskabsingeniør - og det drømmer de om at bruge til at lave et lille samfundsnyttigt landbrug, hvor borgere med stress kan komme i afklaring ved at dyrke jorden. Foto: Morten Stricker
Fra det nye hus i udkanten af Ryde er der vid udsigt over oplandet. Ruth er socialrådgiver og Anders er skov- og landskabsingeniør - og det drømmer de om at bruge til at lave et lille samfundsnyttigt landbrug, hvor borgere med stress kan komme i afklaring ved at dyrke jorden. Foto: Morten Stricker

Fandt stedet i Ryde

De har især kigget øst for Holstebro, og de nu har solgt det hus på Parkvej, som de har boet i siden 2010. Nu faldt valget på Ryde, fordi de kender et forældrepar fra landsbyen med jævnaldrende børn gennem projekt "Familie med hjerte" for småbørnsforældre.

- Vi havde fortalt om vores ønske, og de kendte en landmand, som var parat til at sælge jorden lige op til en villavej, siger Anders Elmholdt.

Til gengæld gør det, at de allerede kender to familier med jævnaldrende børn, inden de for alvor er flyttet til Ryde, og samtidig kommer masser af beboere forbi for at følge med og hilse på.

- Det er dejligt at kende nogen. Vi lægger også vægt på, at det er en by med en skole og med en kirke og et missionhus, for det betyder en del for os, siger Ruth Kousholt.

Da kommunen for nogle år siden lukkede kommuneskolen, blev der lavet en friskole i Ryde.

- Det viser, at det er nogle initiativrige borgere, som selv tager hånd om tingene, og vi kan se, at der er mange aktiviteter i Ryde. Og så er det en fordel, at der er færre elever i hver klasse. Vi synes, at småt er godt, siger hun.

Kommunen har været med på deres ideer og givet de nødvendige tilladelser. Og de ser gerne, at andre familier ser samme mulighed for at udleve drømmen ved at bygge ved en landsby.

- Der er mulighed for at lave tilsvarende byggeri som os andre steder omkring Ryde, hvis en landmand vil sælge noget jord, siger Anders Elmholdt.

- Mange andre har den samme drøm om at bo på landet. Men når børnene først starter i skole, vil man måske ikke flytte - og måske er det kun den ene, som vil på landet, siger Ruth Kousholt om deres "perfekte valg".

Ejendommen ligger højt med vid udsigt over oplandet til Ryde. Men et lavt hjørne er for vådt til at dyrke - og her har de nu har fået tilladelse til at lave en sø, som regnvandet skal løbe til.

Flere drømme

I første omgang er det planen at dyrke juletræer på det meste af grunden. Men desuden plante træer og buske med frugter og nødder.

Udover huset bygger de et 150 kvadratmeter stort maskinhus og garage. Og i stuehuset er der plads, som senere kan bruges som hjemmearbejdspladser. Parret leger nemlig med nogle ideer, hvor de kan kombinere hans uddannelse som skov- og landskabsingeniør med hendes uddannelse som socialrådgiver.

- Jeg har oplevet, at jordbrug og skovbrug kan virke som terapi for folk, der har det svært på arbejdsmarkedet. Det kunne være fint at hjælpe nogen på gled og måske skabe et par arbejdspladser i området, siger Anders Elmholdt.

- En drøm kunne være at lave et forløb, hvor stressede kan få en afklaring ved for eksempel at dyrke jorden. Og måske give en arbejdsplads til en fleksjobber, siger Ruth Kousholt, som er træner i Holstebro Bokseklub og også ser mulighed for udendørs aktiviteter.

- Det kunne også være fint at lave noget udendørs styrke- eller konditionstræning med udsigt til en sø, siger hun, mens hun spejder ud over deres område.

Inden november skulle huset stå færdigt, så de kan flytte ind.

Familie bygger nyt hus i lille landsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce