Dusører - batter de noget?

- Vi skal passe på, at det for de kriminelle ikke bliver en forretning først at gå ud og stjæle noget og så aflevere det anonymt bagefter. Det kunne jo forøge kriminaliteten, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg fra Midt- og Vestjyllands Politi. Arkivfoto

Dusører - batter de noget?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er der større chance for at få en stjålet cykel eller bil tilbage, hvis man udlover en dusør? Ja, siger en mand, der har prøvet det. Politiet advarer dog mod at love gerningsmænd frit lejde.

Holstebro: Bilforhandler Kenneth Tang har netop udlovet en dusør på 40.000 kroner til den, der kan hjælpe med at få de to dyre cykler tilbage, han fik stjålet fra en aflåst garage natten mellem den 30. og 21. oktober.

Han er ikke den eneste - privatperson, virksomhed eller kulturinstitution - her i området, der har valgt at gøre det.

Tidligere har blandt andet kioskejer på Niels Kjeldsens Vej lovet 10.000 kroner til den, der kunne hjælpe med opklaringen af et røveri. Gerningsmændene er fortsat på fri fod.

Ringkøbing Landbobank lokkede med en dusør på 25.000 kroner, efter en røver var sluppet afsted med 30.000 kroner fra Ulfborg-filialen - en sag der endte med, at to personer delte dusøren og hver fik udbetalt 12.500 kroner.

Og en bilejer fra Holstebro udlovede en dusør på 10.000 kroner, efter hans specialbil forsvandt. Den kom igen.

- Det var udelukkende et udslag af dusøren, at jeg fik den tilbage. Mindre end en uge efter, at jeg havde lavet mit opslag på Facebook, var den blevet delt 1800 gange, og jeg blev jeg ringet op af to drenge på 16 år, som havde set bilen i Fredericia. De fulgte efter den på scootere og blev dér og holdt øje med bilen i fire timer, indtil jeg og politiet kunne være fremme, fortæller ejeren, der fortsat har bilen og ikke ønsker at have sit navn frem i avisen.

Han udbetalte dusøren på stedet til drengene. Tidligere på ugen havde han fået flere andre useriøse telefon-opkald, hvor folk sagde, at de vidste, hvor bilen befandt sig, men at de ville have penge på forkant. Det afviste han og råder andre til at gøre det samme.

Jeg kan sagtens have forståelse for, at private går ud og lover en dusør, hvis de stjålet noget, der har stor affektionsværdi, og de gerne vil have tilbage. Men hvis det er noget, der breder sig i et større omfang, risikerer vi bare, at der kommer mere kriminalitet. Der kan jo være tilfælde, hvor dusøren er højere end det, de kriminelle kan få på det illegale marked.
Claus Hilborg, chefpolitiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi.

Det kan øge kriminaliteten

Hos Midt- og Vestjyllands Politi har man som udgangspunkt ikke noget imod dusører.

- Hvis privatpersoner udlover en dusør, fordi de gerne vil have sagen opklaret og gerningsmanden fanget og straffet, så er det ok. Her vil der kun være helt specielle tilfælde, hvor det ikke er hensigtsmæssigt i forhold til efterforskningen. Men hvis det kun er for at få det stjålne igen, og de lover gerningsmanden frit lejde, er vi mindre begejstrede, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Hvad er faren ved det?

- Jeg kan sagtens have forståelse for, at private går ud og lover en dusør, hvis de stjålet noget, der har stor affektionsværdi, og de gerne vil have tilbage. Men hvis det er noget, der breder sig i et større omfang, risikerer vi bare, at der kommer mere kriminalitet. Der kan jo være tilfælde, hvor dusøren er højere end det, de kriminelle kan få på det illegale marked, siger chefpolitiinspektøren.

Der kan dog være undtagelser, hvor det giver mening at udlove en dusør med det ene sigte at få tyvekosterne igen, for eksempel hvis et museum får stjålet sjældne klenodier, blandt andet et maleri, der ikke kan erstattes, siger Claus Hilborg.

Effekten kan svinge

Hvad er jeres erfaring med dusører - hjælper de noget?

- Det er ikke usædvanligt, at der dukker ting op igen, hvis der er udlovet en dusør. Men der er ikke nogen garanti. Hvis gerningsmændene allerede havde en aftale med en aftager inden tyveriet, vil en dusør næppe have nogen effekt, men skal de først ud på markedet bagefter, kan det godt have en effekt, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg.

Det er fortsat få dusør-sager, men politiet vil som udgangspunkt altid være villig til at gå i dialog med den forurettede om en eventuel dusør.

Dusører - batter de noget?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce