Der bliver længere mellem kvinderne på landet

Næsten 500 kvinder er forsvundet fra landdistrikterne i Holstebro kommune siden 2010, vise tal fra Danmarks Statistik. Arkivfoto.

Der bliver længere mellem kvinderne på landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er et "overskud" af kvinder i Holstebro by. Til gengæld er de en mangelvare helt derude, hvor landbyer bliver til landdistrikter.

Holstebro: Når landmænd på tv søger kærlighed, vælter det frem med kærlighedshungrende kvinder, der drømmer om et liv på landet med dyr, langt til naboen og højt til himlen.

Men der er langt fra den idylliske fremstilling på fjernsynskærmen til virkeligheden.

Her går det kun tilbage med andelen af kvinder. I Holstebro Kommune bor der nu næsten 800 flere mænd end kvinder i landdistrikterne - uden for byer med mindst 200 indbyggere.

- Det er en generel tendens, vi ser, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

For selv om både mænd og kvinder er flyttet fra landdistrikterne siden 2010, er andelen af kvinder, der er flyttet, langt større end andelen af mænd.

Næsten 500 kvinder er således forsvundet fra landdistrikterne i Holstebro kommune siden 2010, vise tal fra Danmarks Statistik.

- Det er trist forstået på den måde, at jeg mener, at vores landdistrikter har rigtig meget at tilbyde. Men det kræver naturligvis, at man får øjnene op for det - og at der også er nogle rammevilkår, der gør, at det igen bliver attraktivt at bo uden for de større byer og ude i landdistrikterne, siger Damsgaard.

For maskulint

Hvorfor livet på landet appellerer mere til mænd end kvinder, findes der flere forklaringer på.

- Flere kvinder end mænd tager en uddannelse, og det skal man i vores del af landet typisk flytte efter, siger Steffen Damsgaard.

Efterfølgende kommer kvinderne ikke tilbage. Og de kommer slet ikke ud i landdistrikterne.

Ifølge undersøgelsen "Hvorfor bliver unge mænd boende på landet?" handler manglen på kvinder også om, at livet på landet bliver opfattet som maskulint:

"Dette er også medvirkende til at fremstille tilværelsen på landet som en livsform, der appellerer mere til unge mænd end til unge kvinder. Dermed kan udviklingen i Udkantsdanmark blive en selvforstærkende proces, der bekræfter de unge mænd i, at de vælger rigtigt ved at blive boende, mens kvinderne efterlades med et indtryk af, at de må til storbyerne, hvis ikke de skal ende som håndværkere eller bonderøve; der er persontyper med maskuline egenskaber," hedder det i undersøgelsen.

Et andet fællesskab

Steffen Damsgaard mener dog fortsat, at der er masser af potentiale i livet på landet.

- Man skal være bedre til at vise, hvad et liv på landet også kan være. Det har mange værdier i forhold til at være tæt på naturen og være del af en anden slags fællesskab. Men det handler selvfølgelig også om at gøre det lettere for familier at leve i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard, der peger på, at også på landet betyder ting som adgang til skoler, børnehaver og fritidsaktiviteter rigtig meget.

- Selv om skolen måske ikke ligger rundt om hjørnet, behøver man ikke at skulle cykle flere kilometer for at komme til bussen, der kan køre ens barn til skole. Der er meget, man kan gøre, for at gøre det lettere for familier at bo i et landdistrikt, siger Damsgaard.

Mens kvinderne forsvinder fra landet omkring Holstebro, så er de til gengæld kommet i overtal i Holstebro by.

Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, så boede der ved indgangen til 2018 næsten 1000 flere kvinder i Holstebro by end mænd.

Der bliver længere mellem kvinderne på landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce