De har tilsammen 19: Børn er en gave fra Gud

Den nye boldhal er på 800 kvadratmeter og byder på gode forhold for de unge. Foto: Morten Stricker.
Foto: Morten Stricker

De har tilsammen 19: Børn er en gave fra Gud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnerigdom. Norsk menighed har slået rødder på Holstebro-egnen. Medlemmerne skiller sig blandt andet ud ved at have mange børn.

»Børn er en gave fra Gud,« siger Svend Erik Nielsen fra Vildbjerg og Finn Andreas Nielsen fra Aulum.

Begge er med i ledelsen af en kristen menighed af den mere usædvanlige slags, og så har de 19 børn tilsammen.

»Det er rigtigt, at vi har flere børn end gennemsnittet, men det er ikke noget, vi skal have. Jeg hørte en gang et rygte om, at vi skulle have 12 børn, fordi Jesus havde 12 disciple, men det har ikke noget på sig. Vi er glade for børn og byder dem velkomne, men vi har også folk i menigheden, som har et, to eller tre børn eller slet ingen,« siger Svend Erik.

Menigheden kaldes ofte »Smiths Venner«, men vil helst kaldes BKM Holstebro - Brunstad Kristne Menighed i Holstebro, og den er kendt for sine mange børn.

»Men vi blander os ikke i, hvor mange børn folk har. Det bliver aldrig nævnt, og det er også noget, man skal være enig om. Det er et stort arbejde at have mange børn, men det er også en fantastisk oplevelse at have et levende væsen, som du kan gøre noget godt for, som du kun give en god opvækst og en sund livsforståelse, og som du kan være i kontakt med hele dit liv. Når du selv bliver gammel, kommer de forhåbentligt og kigger lidt til dig,« siger Finn Nielsen på 45, som selv har ti børn i alderen fra nul til 16 år.

Svend Erik Nielsen er 48 år og har ni børn i alderen fra tre til 23 og betragter dem som en stor rigdom.

»Den kunne vi ikke selv have udtænkt,« siger han og tilføjer smilende, at han er ekstra heldig, fordi de alle sammen ligner moderen.

»Der var en gang én, som sagde, at 90 procent af børnearbejdet består i at mor og far elsker hinanden, og de 90 procent kan vi i hvert fald klare. Jeg har været gift med min kone i 26 år, og det bliver bedre og bedre,« siger han.

Gode forhold

Den kristne menighed holdt tidligere til på Banetoften i Holstebro, men i 1995 købte den en landejendom på Vester Feldborgvej 18 i Feldborg, hvor den har opbygget gode og flotte rammer om menighedens liv.

Her er der menighedssal med plads til 375 mennesker, en splinterny boldhal på 800 kvadratmeter, et stort restaurationskøkken, masser af musikudstyr, legerum til børnene, legepladser, mødelokaler, boldbaner og meget mere. Det er tydeligt, at der tænkes meget på børnene.

Alt er nyt og flot. Menigheden har folk med mange forskellige uddannelser og kan lave næsten alting selv. Da boldhallen blev bygget, fik man grunden gravet ud, lejede to murere i fjorten dage og klarede resten selv.

Godkendt trossamfund

Menigheden er godkendt som trossamfund, og alle bidrag kan derfor trækkes fra, men man er ikke pålagt bestemte medlemsbidrag.

»Vi har den fordel, at vi ikke skal betale lønninger. Vi har ingen ansatte,« siger de to ledere.

Svend Erik Nielsen er valgt som menighedens forstander. Han leder møderne og har bemyndigelse til at foretage vielser, men han er ikke ene om at føre ordet.

»Paulus siger, at vi alle har noget at bidrage med, når vi mødes - en sang, et vidnesbyrd eller andet, som kan være til opbyggelse,« siger Svend Erik.

Hvad adskiller jer fra folkekirken?

»Vi er vokset op i det her, så det er begrænset, hvor meget vi ved om folkekirken, men de gange, jeg har været i kirke, var det præsten, som sagde det meste, og sådan er det ikke hos os. Som mødeleder kan jeg forkynde ordet, men det er der også andre, der kan,« siger Svend Erik.

Kun voksendåb

Der er også en anden stor forskel. Brunstads Kristne Menighed praktiserer ikke barnedåb. Troen er en meget personlig ting, og ved dåben indgår man en pagt med Gud om at leve efter hans vilje, og et lille barn har ikke bevidsthed til at indgå sådan en aftale.

»Vi gør ligesom Jesus, der sagde lad de små børn komme til mig, og så velsignede dem. Når der kommer en lille ny, træder hele familien frem, og så bliver barnet velsignet i hele menighedens påsyn,« siger Svend Erik Nielsen.

Uden barnedåb er der heller ikke konfirmation. I stedet får børnene bibelundervisning, når de jævnaldrende bliver konfirmeret, og der bliver holdt fest for dem både i menigheden og i familien.

»Dåben kommer nogle år senere, når de unge selv føler sig parat til det. De skal selv komme og spørge om det,« siger Svend Erik.

Opstod i Norge

Brunstad Kristne Menighed opstod tidligt i 1900-tallet i Vestfold i Norge. Den blev grundlagt af Johan Oscar Smith (1871-1943), der var underofficer i Marinen, og broderen Aksel Smith (1880-1919) som var tandlæge. Deraf navnet »Smiths Venner«.

J. O. Smith gjorde i mange år tjeneste i Kystforsvaret og fik dermed mulighed for at få sig venner langs hele den norske kyst. Forsamlingen voksede dog meget langsomt, og så sent som omkring 1950 var der kun omkring 1000 medlemmer i Norge og Danmark.

På Holstebro-egnen begyndte man med stuemøder efter krigen, da Børge Nielsen flyttede fra Fredericia til Holstebro. Han ledede menigheden fra 1950 til sin død i 1983, hvorefter han blev afløst af Oluf Jørgensen. Han kom ud for en alvorlig ulykke i 1994, hvorefter Svend Erik Nielsen overtog ansvaret.

I dag er der 220 medlemmer i Holstebro, og desuden er der en menighed i København med cirka 600 medlemmer.

»Vi er tit i Norge hvor der nu er over 20 menigheder, og på verdensplan er vi over 30.000 medlemmer fordelt på over 60 lande,« siger Svend Erik Nielsen.

Blev omvendt

Selv forlod han menigheden som 14-årig.

»Der skete for lidt,« siger han.

I nogle år stod han uden for, men så mødte han den pige, han i dag er gift med, og da han tog hende med hjem til forældrene, blev hun præsenteret for Den Kristne Menighed, blev interesseret og begyndte at gå til møder.

»Jeg gik med, men de første år sad jeg nede bagved, indtil jeg en dag fik trang til at gå frem og være med. Jeg blev omvendt, og det har jeg været siden,« siger han, og hans historie er ikke almindelig, men han har det til fælles med de øvrige, at troen og livet som kristen er et personligt valg.

Vennerne i Brunstad Kristne Menighed lever meget anderledes end hovedparten af danskerne, men de isolerer sig ikke.

Børenene kommer i vuggestue, børnehave og almindelig skole, og medlemmerne vælger job efter lyst og evne. Svend Erik har sit eget emballagefirma, mens Finn efter nogle år som maskintekniker og servicechef har startet sit eget firma med produktion af udendørs møbler og legepladser.

Alkohol med måde

De må også drikke alkohol, men må ikke overdrive.

»Vi drikker os ikke drukne i vin, fordi det fører til udskejelser,« siger Finn, og Svend Erik supplerer:

»Ved en festmiddag kan vi godt få et glas hvidvin til forretten og et glas rødvin til hovedretten, men så heller ikke mere.«

Da han stod udenfor, røg han meget, men da han blev omvendt, kvittede han smøgerne.

»Der står i bibelen, at du ikke skal lade noget have magt over dig, og det havde magt over mig. Derfor lagde jeg det af,« siger han.

Hidtil har der kun været mænd i ledelsen, men kvinderne er ikke udelukket.

»Hvis en kvinde er bedst kvalificeret, vil det ikke være noget problem. Vi har også piger og kvinder til at lede søndagsskole,« siger de to mænd.

Vennerne har ikke noget påbud om at gå ud og missionere.

»Vi går ikke ud og ringer på dørklokker. Vort liv skulle gerne være en mission i sig selv,« siger Svend Erik Nielsen.
Finn Andreas Nielsen (t.v.) og Svend Erik Nielsen i menighedssalen, som er godkendt til 375 mennesker. Foto: Morten Stricker.
Finn Andreas Nielsen (t.v.) og Svend Erik Nielsen i menighedssalen, som er godkendt til 375 mennesker. Foto: Morten Stricker.
Foto: Morten Stricker

De har tilsammen 19: Børn er en gave fra Gud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce