Bykongens kæreste: Hans force er, at han kan snakke med alle

Borgmester H.C. Østerby blev hyldet af baglandet i HK huset. Han understregede flere gange, at den tredje valgsejr på stribe var en holdindsats. Foto: Morten Stricker

Bykongens kæreste: Hans force er, at han kan snakke med alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke siden Kaj K. Nielsen, der opfandt Holstebro som kulturby, har kommunen haft en borgmester med så stort et vælgertække. H.C. Østerby sætter sig solidt i stolen til sin tredje periode.

Holstebro: Det lignede en ulige kamp på forhånd. Og det var det.

Holstebros siddende borgmester H.C. Østerby (S) tog uden besvær trofæet foran Jens Kristian Hedegaard (V) - præcist som det var tilfældet i 2013 med den landspolitiske meget erfarne Ulla Tørnæs (V)

Til trods for at Socialdemokraterne fik et kanonvalg i 2013 og gik fem mandater frem, så lykkedes det partiet ved gårsdagens kommunalvalg stort set at holde skansen og bevare sit komfortable forspring til Venstre, der fik 31 procent af stemmerne mod Socialdemokratiets 43 procent.

- Det er sindssygt godt gået. Det er det, vi har leveret de seneste fire år, som vi får kvittering for af vælgerne. Vi har ikke været ude at love en hel masse, men har sagt, at vi vil fortsætte det, vi har gang i. Og den vækst og udvikling er en forudsætning for endnu bedre normeringer i børnehaverne, endnu flere penge til vores skoler og ældrepleje, sagde H.C. Østerby i sin sejrstale til baglandet, da han ankom til HK-Huset et godt stykke over midnat tirsdag.

Denne gang er der flere stærke lokale kandidater på listen, men det ændrer ikke ved, at det igen er H.C. Østerby og hans enorme vælgertække og popularitet, der sikrer den fortsatte socialdemokratiske ledelse af kommunen, hvorimod de to seneste borgmestre - Arne Lægaard (V) og Kurt Nygaard (S) kun fik lov til at sidde to perioder i streg. H.C. Østerby fik 6.568 personlige stemmer - mod 10.042 sidste gang.

Så hvad er det, H.C. Østerby kan - og som andre har så svært ved at matche? Kæresten Lene Nørlund, der selv er tidligere aktiv i kommunalpolitik i Ringkøbing, har et godt bud:

- Han har et stort netværk, men hans helt store force er, at han er god til at kommunikere. Han kan tale med høj som lav - begå sig på Christiansborg og spise kringle med ældreklubben ude i Vinderup. Og det er ikke en rolle, han påtager sig. Han kan virkelig godt lide det.

Østerby selv eller "H.C. Eastertown", som han kækt har omdøbt sig selv i en youtube-valgvideo, lægger ikke skjul på, at han elsker sit jo: "At være ambassadør i og for sin kommune".

Stiller du op igen om fire år?

- Det er en livsstil at være borgmester, og jeg har det sådan, at så længe jeg brænder for jobbet, og jeg har et godt helbred, så vil jeg ikke sige, at jeg ikke har lyst til at fortsætte. Da især nu, hvor vi i de kommende år har det store byudviklingsprojekt med slagterigrunden, sygehusgrunden og midtbyen, som er så spændende, siger H.C. Østerby.

Han har savnet de store valgmøder denne gang og betegner valgkampen som "usynlig".

Der har været flere politisk store sager - skolelukninger i byen og det kulsejlede Enghave-projekt. Havde du frygtet, at det ville koste dig stemmer?

- Nej, min største styrke er, at folk kan mærke min autenticitet, og man ved godt, at det er noget, vi har arbejdet fælles for. Det er korrekt, at Enghavecentret har ligget mig meget på sinde, men nu har vi fundet en plan B, som folk har committed sig til, siger H.C. Østerby.

Socialdemokratiet indgik allerede på valgaftenen en konstitueringsaftale med Socialistisk Folkeparti og De Radikale og sikrede sig dermed 15 mandater og flertallet. Fredag formiddag inviteres også de tre borgerlige partier, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti til en snak.

- Vi er helt enige om, at vi skal fortsætte det brede samarbejde. Jeg er glad for, at også De Konservative kom ind. Det giver os den lidt mere bredde i byrådet, som vi har brug for, siger bykongen igennem de seneste otte år.

Eneste malurt i bægeret for Østerby er, at han må vinke farvel til tre på sit hold. Der blev ikke genvalg til hverken Gubber Kristensen, Susanne Funch eller Ali Al Maanaki. Til gengæld blev der plads til to nye kandidater, tidligere UCH-direktør Svend Ørgaard fra Mejrup, og institutionsleder Søren Frøstrup Agger, der privat bor i Ellebæk.

H.C. Østerby
Valgt første gang til Holstebro Byråd i 2002.664 personlige stemmer ved kommunalvalget i 20054616 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2009 og satte sig i borgmesterstolen efter en dramatisk konstitueringsforløb, hvor borgmesterkæden gik på rundgang.10042 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013 og bliver siddende som borgmester.Uddannelse: Bachelor-/diplomuddannelseAlder: 61 årFamilie: Bor sammen med Lene Nørlund i Holstebro by. Har tre voksne børn og to børnebørn.Fritid: Sports-nørd. Tidligere aktiv håndboldspiller. Spiller tennis, løber, dyrker fitness og følger TTH Holstebro i håndbold.
H.C. Østerby sammen med kæresten Lene Nørlund, der selv har en fortid i kommunalpolitik. Hun fremhæver Østerbys autencitet og kommunikationsevner som hans helt store force. Foto: Morten Stricker
H.C. Østerby sammen med kæresten Lene Nørlund, der selv har en fortid i kommunalpolitik. Hun fremhæver Østerbys autencitet og kommunikationsevner som hans helt store force. Foto: Morten Stricker

Bykongens kæreste: Hans force er, at han kan snakke med alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce