Blev skudt tre gange - og nedkæmpede fjenden

Jakob Panton-Kristiansen var fortsat mærket af sine kvæstelser, da han i slutningen af februar deltog i en parade for hjemvendte soldater i Holstebro. Arkivfoto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker

Blev skudt tre gange - og nedkæmpede fjenden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afghanistan. Soldat fra Jydske Dragonregiment i Holstebro bliver i dag hædret med forsvarsministerens medalje.

Den 31. januar 2012 vil for altid stået mejslet i hukommelsen på Jakob Panton-Kristiansen. Det var den dag, kampvognskommandøren fra Jydske Dragonregiment i Holstebro blev ramt tre gange af en snigskytte i Afghanistans betændte Helmand-provins.

I dag er han blevet hædret med forsvarsministerens medalje for »i forbindelse med to træfninger inden for samme måned i Afghanistan 2012 at have udvist særligt mod og vilje til at nedkæmpe fjenden til trods for begge gange at være blevet såret af fjendtlige skud«. Med til historien hører nemlig også, at Jakob Panton-Kristiansen blev såret af skud den 5. januar i år og straks fløjet til behandling på felthospitalet i Camp Bastion.

Taleban-snigskytte ramte plet

Han havde derfor allerede en journal, da helvede brød løs 26 dage senere. Under en patrulje opdagede Jakob Panton-Kristiansen, at der var noget galt med bælterne på Leopard-kampvognen, og han kravlede derfor ud for at løse problemet. I første omgang undveg han et granatnedslag, men en træfsikker Taleban-snigskytte ramte umiddelbart efter sit mål i skikkelse af den danske soldat. Jakob Panton-Kristiansen blev først ramt i højre skulder, dernæst i venstre lår og slutteligt i venstre ben. Tilbage i kampvognen - blødende fra de tre skudhuller - gik kommandøren sammen med sit mandskab i gang med at nedkæmpe snigskytten. Og det lykkedes:

»Indsatsen vidner om en særlig ansvarsfølelse over for sin kampvognsbesætning og løsningen af opgaven,« lyder det videre i begrundelsen for at hædre Jakob Panton-Kristiansen.

Også hæder til læge

Forsvarsministerens medalje blev indstiftet i 2010 og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig indsats. Medaljen kan også tildeles mennesker, der gennem handling har ydet en frygtløs indsats eller er blevet alvorligere skadet, invalideret eller er omkommet.

Forsvarsminister Nick Hækkerups overrækkelse af medaljen til Jakob Panton-Kristiansen fandt sted ved en reception på Livgardens Kaserne i København, hvor også læge Mohammad Sohail Asghar blev hædret for sin indsats ved voldsomme oversvømmelser i Pakistan i 2010.

Blev skudt tre gange - og nedkæmpede fjenden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce