- Jeg vil ikke miste mit barnebarn til ulven

Therese Lund Rosager var blot én ud af mange, som under borgermødet med miljø- og fødevareministeren i Holstebro mandag gav udtryk for sin utryghed over at have ulven tæt på. Foto: Morten Dueholm

- Jeg vil ikke miste mit barnebarn til ulven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ulvens tilbagevenden trækker en lang skygge af utryghed efter sig i hele det vest- og nordjyske område. På et borgermøde i Holstebro mandag gav landmænd og andre borgere udtryk for, at de af frygt for angreb har ændret adfærd.

Holstebro: Utryghed.

Det kan godt være, at forskerne siger, at ulve ikke er farlige for mennesker, og at ulve af natur er sky, men det tror man ikke på i Vest- og Nordjylland. I de områder, hvor ulven lever og yngler, er oplevelsen en helt anden. Her frygter man det fredede rovdyr. Det stod lysende klart på et borgermøde med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i Holstebro mandag.

Therese Lund Rosager er blot én ud af mange, som kan berette om, hvordan ulvens tilstedeværelse i de vestjyske plantager og hedeområder har gjort de lokale utrygge, så det hver dag begrænser deres adfærd. Hun bor selv i Ørnhøj, hvor flere har filmet en ulveflok.

- Cirka 300 meter fra Ørnhøj Kirke har vi en kirkesti, og på den sti er der rigtig mange, der går tur med deres hunde. Men i øjeblikket tør de ikke gå den daglige tur. Når de kommer gående med deres hunde, vil hundene ikke længere gå med, fordi der er ulve i området, og de har sat spor. Danmark er for lille til at have ulve. Det kan ikke være rigtigt, at vi som borgere herovre i Vestjylland skal være bange for at gå en tur, siger Therese Lund Rosager.

Længere nordpå, i Thy, er frygten ikke mindre. En lokal Hereford-avler, Kirsten Siersbæk siger:

- Kreaturerne er ikke det største problem. Det er mine hunde, som jeg ikke længere tør lukke ud på gårdspladsen om aftenen, og det er altså trælst. Det ødelægger hver eneste aften. Jeg opfatter det som ren terror, og jeg forstår ikke, at man i et civiliseret land ikke kan bo på sin egen ejendom. Jeg er ikke selv bange for ulven, men jeg er bange for mine dyr, siger Kirsten Siersbæk.

Heller ikke Jørgen Lund, forsikringsmand og jæger fra Holstebro, tager forskernes ord for gode varer. Han har et jagtkonsortium ved Stråsø Plantage.

- Jeg synes, at forskerne gør grin med os. Det bliver sagt, at der ikke er så mange ulve - tre i Danmark. Men vi har optaget seks ulve, der kom forbi et skydetårn ude i skoven, hvor vi lige havde gået. Så dét med, at ulve er sky og skynder sig langt væk, hvis de ser mennesker, køber jeg heller ikke. Vi snakker meget om, hvorvidt det er trygt at gå derude alene. En af mine jagtkammerater er en stor politimand, og han er begyndt at gå med pandelampe, for han skal sgu ikke risikere noget, siger Jørgen Lund, der for kort tid siden fik sit første barnebarn.

- Jeg tror ikke, ulven vil angribe mig, men hvis et barn går rundt derude, og der kommer et kobbel af ulve, og de er sultne, og barnet vender sig om og løber skrigende derfra... Jeg ved, ikke, om der sker noget, men jeg ville i hvert fald ikke risikere mit barnebarn, siger Jørgen Lund.

Ministeren lyttede i én time, men han lovede ikke et ulvefrit Danmark, for det går han ikke ind for.

- Ulven er en art, der er kommet hertil, og den beriger vores natur med den biodiversitet, den har, og det skal der være plads til. Men er er ikke nogen tvivl om, at der er ikke nogen, der skal være utrygge i deres hjem omkring deres dyr. Derfor skal vi have et setup, der gør, at det er helt enkelt at regulere ulve, så man ikke bliver forbryder, når man forsøger at beskytte sig selv, siger Esben Lunde Larsen.

- Jeg vil ikke miste mit barnebarn til ulven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce