Vesterhav Syd og Nord styrker elnettet i Vestjylland

Principskitse over, hvordan el fra de kystnære vindmølleparker føres i land. Illustration: Vattenfall

Vesterhav Syd og Nord styrker elnettet i Vestjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vattenfalls to nye havmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord vil være de første i Danmark, som er direkte med til at stabilisere elnettet og dermed strømforsyningen.

Vestkysten: Energiselskabet Vattenfalls nye vindmølleparker ud for den jyske vestkyst skal styrke elnettet i det vestjyske område. Det er første gang nogensinde, at det statslige Energinet laver en aftale, hvor vindmøller aktivt skal hjælpe til med at stabilisere forsyningen. Ud over at øge den danske elproduktion fra vindmøller med over ti procent kan de to vindmølleparker nemlig aktivt levere noget af den spændingsstabilitet, som nettet behøver for at fastholde den pålidelige elforsyning.

- En vindmølle er nu lige så kraftig som et mindre kraftvarmeværk på næsten 10 MW, så vi kan virkelig levere noget power til nettet, som ellers kommer fra kraftværker. Men dem er der jo ikke er så mange af i det område, hvor Vesterhav Syd og Nord er ved at blive opført, forklarer Kenneth Skaug, senioringeniør i System Design-afdelingen hos Vattenfall i Kolding.

- Det hele drejer sig om magnetfelter, elektriske felter og frekvens, som skal styres og overvåges nøje for at vi alle kan få flødekartoflerne og lasagnen varmet til aftensmaden, hente et glas kold mælk i køleskabet og få fjernsynet, computere og lyset til at fungere, tilføjer Kenneth Skaug.

Hidtil har det været nødvendigt at have store kraftværker kørende for at sikre stabiliteten i nettet, men med den nye unikke aftale mellem Vattenfall og Energinet, som driver de store transmissionsnet, kan vindmøllerne gå direkte ind og justere mængden af energi, så den svarer til efterspørgslen. Det kan de gøre med millisekunders varsel i modsætning til de store, tunge kraftværksanlæg, som helst skal køre med en konstant produktion og bruge tid til at justere.

Der findes flerehavvindmølleparker rundt omkring i de danske farvande, men de kan ikke bruges på tilsvarende vis. Forklaringen ligger ifølge Kennet Skaug i, at de er placeret langt fra kysten og de store transmissionsnet, og på grund af afstanden er der for store tab i transmissionssystemet til dette formål. De to nye vindmølleparker ligger derimod tæt nok på kysten og i en kort nok "elektrisk afstand" til, at de kan blive koblet direkte på en 150 kV transformer og dermed aktivt støtte nettet.

Banebrydende

Ifølge chefingeniør Poul Mortensen fra Energinet er aftalen om spændingsregulering banebrydende, da den er den første af sin art i Danmark, hvor to vindmølleparker bliver en integreret del af den primære drift og support, der skal sikre et stabilt og driftsikkert elsystem.

- Med de to vindmølleparker kommer elsystemet til at råde over spændingssupport, der er fuldt på højde med ydelsen, som traditionelle kraftværker kan levere. Hvad der er endnu vigtigere er, at tilslutningen sker lige nøjagtigt der, hvor der i dagens og fremtidens elsystem, baseret på vedvarende energi, er behov for spændingsunderstøttende egenskaber, siger Poul Mortensen.

Kenneth Skaug har været med til at udvikle ideen og aftalen mellem Vattenfall og Energinet og ser videre muligheder for anvendelsen af vindmøller.

- En del af nettet på Vestkysten har brug for denne egenskab i lokalområdet. Og vindmøllerne er nu gået fra at destabilisere nettet som i gamle dage til at fungere som en stabiliserende faktor. Danmark har på et tidspunkt kørt i 41 døgn uden at have de store kraftværker i drift. Det ville man ikke have troet for ti år siden. Foruden de to havvindmølleparker er Vattenfalls landvindmøller også med i overvejelserne nu. Især den planlagte udvidelse af vindmølleparken Nørrekær Enge i Nordjylland vil være velegnet til at understøtte nettet på samme måde. Jo større parken er og jo tættere forbindelsen er til højspændingsnettet, jo bedre er parkernes muligheder for at hjælpe nettet.

Vesterhav Syd og Nord styrker elnettet i Vestjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce