Juletræsproducent sender stort juletræ til lille grønlandsk by

Det er vigtigt at få lidt variation, når man arbejder med juletræer året rundt, fortæller parret. Christian Westh Andersen er blandt andet med i Lions Club og deltager blandt andet i rap-om-kap arrangementer. Foto: Christian Heegaard Kongsøre

Juletræsproducent sender stort juletræ til lille grønlandsk by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krogager Skovbrug, der ejes af Else og Christian Westh Andersen, har for anden gang sendt et af deres juletræer til Grønland. Det sker efter et år, der har været hårdere end sædvanligt.

Mejrup: 25 hektar jord, hvor der i alt befinder sig omkring 150.000 grantræer. Det er hverdag for Else og Christian Westh Andersen, som lever af at producere, eksportere og sælge de juletræer, som de året rundt værner om.

Størstedelen af eksporten, som over 90 procent af træerne går til, går til Tyskland eller Norge. Men sidste år startede ægteparret med noget nyt - de sender ét af deres juletræer til Grønland. Det sker i samarbejde med kommunen og Nordisk Forening, og det fem meter høje træ ender på torvet i den grønlandske by Kangaamiut.

- Jeg synes, det var en fin tanke at sende et af vores træer hen til et sted, hvor de ikke har nogle. Og så har vi længe snakket om at tage på ferie derovre. Så da Foreningen Norden stod udenfor og spurgte os, om vi ville sponsorere træet, sagde vi ja, siger Else Westh Andersen, der har arbejdet med juletræer på fuld tid i 2011.

- Ja, og vi har jo altid enkelttræer i overskud, så det passede fint, tilføjer Christian Westh Andersen, der er uddannet ingeniør.

Han tog springet til fuldtids-juletræsproducent i 2013, og spørger man de to, om de nogensinde bliver trætte af at se på juletræer året rundt, så er svaret klart:

- Vi kan godt lide arbejdet, for det er jo en hobby, der har udviklet sig. Men man får da behov for at skulle ud og se noget andet en gang imellem, lad os bare sige det sådan, siger Christian Westh Andersen, hvorefter Else påpeger, at arbejdet skifter med sæsonen, så det undgår at blive for ensformigt.

- Eksportpriserne har været lave i år, og det betyder, at vi ikke får sendt nær så mange træer afsted, som vi gerne ville. Hvis vi ikke allerede havde været så langt inde i det her, så havde det været hårdt
Christian Westh Andersen, juletræsproducent, Krogager Skovbrug
Arkivfoto: Johan Gadegaard
Arkivfoto: Johan Gadegaard

Lavere eksportpriser

Ægteparret gør det klart, at deres arbejde med juletræerne vil fortsætte, indtil det ikke længere fungerer økonomisk.

Og fungerer, det gør det stadigvæk - selvom 2018 har været et hårdt år for producenterne.

- Eksportpriserne har været lave i år, og det betyder, at vi ikke får sendt nær så mange træer afsted, som vi gerne ville. Hvis vi ikke allerede havde været så langt inde i det her, så havde det været hårdt, siger Christian Westh Andersen.

Ifølge ægteparret skyldes de lave priser, at man er blevet bedre til at producere i udlandet. Også Tyskland, som er en af de store købere af danske juletræer, er blevet bedre til at producere træerne selv.

- Det virker som om, at forårsfrosten, som man ellers tidligere har haft problemer med i udlandet, er blevet mildere, siger Else Westh Andersen.

Om de lokale juletræsproducenter går lysere udsigter i møde, kan parret kun gisne om.

- Det kommer meget an på kvaliteten af de træer, der bliver produceret udenlands. Der går nok to-tre år, før vi kender den, siger Christian Westh Andersen.

Parret er netop blevet færdige med at klargøre eksporten for i år, så nu venter kun salget af de træer, som de sælger ved deres gård - og mens de første allerede er blevet solgt, så regner de to juletræsproducenter med, at det først for alvor spidser til med kunder lidt længere inde i december. To tredjedele af dem, der kommer, fælder selv deres træ, oplyser parret.

- Vi har sat lidt borde og bænke op rundt omkring. Der er mange af dem, der kommer, der gør en tur ud af det, siger Christian Westh Andersen.

Juletræsproducent sender stort juletræ til lille grønlandsk by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce