Det er æ så ring' endda at være fiskehandler

Jakob Møller og Alexander Haagensen er på 3. år på fiskehandler-uddannelsen.

Det er æ så ring' endda at være fiskehandler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fiskehandlerne uddannes på Fiskeriskolen i Thyborøn, og eleverne har det godt med at være på skole så langt mod vest

Thyborøn: Der er langt fra Strøget i København til Fiskeriskolen i Thyborøn - rent geografisk set.

Derfor havde Brian Tiufkær, Elisabeth Børthy og Simon Werner haft visse betænkeligheder ved at rykke til et lille lokalsamfund helt ude mod vest, da de startede på uddannelsen som fiskehandlere. Men når de i dag skal opsummere oplevelsen er de alle enige om, at bekymringerne er gjort til skamme, og alt i alt har det været en fantastisk oplevelse.

- Byen, stedet og atmosfæren bærer præg af et område med heftig aktivitet, lyder det fra dem.

Vi har sat dem i panel med to tredjeårs-studerende for at høre, hvordan uddannelsen som fiskehandler kører på Fiskeriskolen.

Jakob Møller og Alexander Haagensen er begge 3. års elever. Til daglig sælger de fisk i henholdsvis "Hav" i Torvehallerne i København og i Salling i Aarhus. De to har mere end livet som fiskehandler til fælles. De har begge en fortid i forsvaret som sergent hos henholdsvis kamptropperne og ved Livgarden.

Jakob Møller drømte om at blive slagter, men mens han gik og ventede på en læreplads, fik han tilbud om at arbejde i en fiske-afdeling. Drømmen om slagterfaget sivede lige så stille væk, og da hans mester foreslog, at det med fisk kunne blive permanent, slog han til og startede på uddannelsen i Thyborøn.

Alexander Haagensens historie er en anden, da han aktivt googlede sig frem til muligheden i Thyborøn.

Brian Tiufkær, Simon Werner og Elisabeth Børthy er på uddannelsens første år.
Brian Tiufkær, Simon Werner og Elisabeth Børthy er på uddannelsens første år.

Kammeratskab

Lokaltilbuddene ude på yderste revle har overrasket dem. Sports- og træningsfaciliteterne måler sig sagtens med storbyens. Naturen og havet er aldrig ens to dage i træk, og inden for Fiskeriskolens vægge er der et kammeratskab blandt eleverne, som de forudser, der vil komme til at vare i mange år fremover.

- Vi kender hinanden ret godt, lyder det fra panelet, hvor der er mere end 20 års forskel på den yngste og de ældste.

I løbet af uddannelsen, der i høj grad blander praksis og teori, skal eleverne blandt andet arbejde på tværs af årgangene i fælles forløb, og det er med til at styrke både kammeratskabet og fagligheden.

- Det er med til, at vi blive bedre i det daglige samarbejde. Som de ældste fungerer vi på mange måder som mentorer for de yngre, og vi bliver rigtig gode til at se hvem og hvor, der er brug for hjælp, lyder det fra 3. års eleverne, Alexander Haagensen og Jakob Møller, der også mener, at samarbejdsforløbene fra skolen kan overføres direkte til deres arbejde i butikkerne.

- Vi bliver ikke bare meget klogere og lærer en masse ting, som vi kan berige fisken og vores kunder med. Men vi bliver også bedre kolleger, der har blik for at give den rette hjælp, hvis det efterspørges, forklarer de.

Desuden fremhæver eleverne det som et stort plus, at de ikke bare bliver præsenteret for ny viden, men at de også er med til at udvikle nye produkter. Eksempelvis har nogle af eleverne lige eksperimenteret med at lave velsmagende snacks i form af fiskesvær, lavet af fisks svømmeblærer.

Man er ekspert

Ud over at eleverne lærer mange forskellige tilberedningsformer, at præsentere produkterne, opbygge en forretning og korrekt hygiejne, så lærer de også en del om, hvordan det er at være fisk, herunder hvilke levevilkår fiskene har, både i det fri og under opdræt. Og det er en vigtig lære. For eleverne oplever samtidig, at forbrugerne går mere op i, hvad der er gået forud, inden fisken landede i køledisken.

Jakob Møller og Elisabeth Børthy har begge i deres respektive forretninger oplevet, at kunderne betragter fiskehandleren som ekspert.

- I dag skal man kunne svare kunden på spørgsmål om miljøbelastninger, fangstformer, hvor fisken er fanget og under hvilke vilkår - om det er trawl, garn eller noget andet, forklarer de.

Den enkelte fisk er altså ikke længere historieløs, som det ofte var tilfældet for blot få år siden. Et stigende mediefokus på miljø, fiskeri, plastik og øvrig forurening har gjort forbrugerne mere kritiske og interesserede i de bagvedliggende forhold.

Underviser

Esben Windfeld Lund er underviser og daglig leder af fiskehandler-uddannelsen. Det er også ham, der har udviklet og finjusteret den tværgående model, hvor eleverne samarbejder på tværs af årgangene, og han får mange rosende ord med på vejen af eleverne for den store viden om fisk, biologi og miljø, og at han kan udfordre eleverne.

Så eleverne er grundlæggende tilfreds med uddannelsen på Fiskeriskolen, og de siger, de tager det gode miljø fra skolen med sig, når de tager tilbage til deres forretninger.

Det er æ så ring' endda at være fiskehandler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce