Danish Crown sender 1,5 mia. kr. tilbage til landmændene

De seneste 10 år har der været drastisk nedgang i antallet af danske slagtesvin, men kurven ser nu ud til at være knækket. Med et nyt initiativ, der sikrer landmændene bedre likviditet, håber Danish Crown nu at bremse faldet og måske endda skabe vækst. Arkivfoto

Danish Crown sender 1,5 mia. kr. tilbage til landmændene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal være nemmere for unge landmænd at starte op, og etablerede landmænd skal have kapital til at blive ved og måske endda udvide produktionen. Derfor vil Danish Crown afskaffe andelshaverkontoen og over tid sende 1,5 mia. kr. tilbage i ejernes lommer.

Andelshavere: De ca. 7200 danske landmænd, der ejer Danish Crown, kan nu se frem til at få tilbagebetalt ca. halvanden mia. kr, som de gennem årene har betalt til en andelshaver-konto.

Det afslørede Danish Crown på et pressemøde torsdag.

- En af de helt store udfordringer for både nye og etablerede producenter af slagtedyr er likviditet. Den udfordring, vil vi gøre, hvad vi kan for at løse, så derfor har vi besluttet at afskaffe andelshaverkontoen, siger formand Erik Bredholt.

Andelshaver-kontoen blev oprettet omkring årtusindskiftet, da Danish Crowns soliditet ikke modsvarede appetitten på opkøb, planer om nyt slagteri i Horsens og behovet for at skabe større indtjening og afsætningssikkerhed.

- Derfor måtte vi dengang bede ejerne om kapital, forklarer formanden.

Siden er der hvert år i december, når ejerne har fået efterbetaling, tilbageholdt 15 øre pr. kg for grise og 30 øre pr. kg for kreaturer. Efter otte år har ejerne fået første års betaling tilbage, men til gengæld har de indbetalt for et nyt år, så der løbende har været otte års opsparing bundet.

Soliditeten i Danish Crown er i perioden øget fra ca. 12 til 31 pct., og Danish Crown er klar til at slagte kontoen og sige tak for lån til landmændene. Første skridt i afviklingen af kontoen bliver, at der ikke længere tilbageholdes penge fra landmændene.

De ca. halvanden mia. kr., der nu står på kontoen, vil fortsat være bundet i de kommende tre år, men derefter ryger de tilbage til ejerne. Det sker med udbetaling fordelt over otte år, oplyser Erik Bredholt.

Danish Crowns ejere leverer i gennemsnit ca. 6000 grise, og ifølge Danish Crowns beregninger betyder beslutningen, at de nu får en ekstra likviditet til driften på omkring 75.000 kr. om året. 

Dertil kommer, at de etablerede landmænd, der har betalt til kontoen, nu kan se frem til at få op til otte års indbetaling tilbage. Det vil for en gennemsnits-producent være ca. 600.000 kr., oplyser Erik Bredholt.

- Selvom de udbetales over en årrække, er det penge, som landmanden ved, der kommer. Der er i forvejen navn på penge, så der ingen tvivl om, hvem der får hvor meget hvornår.

- Det er en kapitalindsprøjtning på i alt halvanden mia. kr. til dansk landbrug, tilføjer koncernens adm. direktør Jais Valeur.

Danish Crown håber med initiativet bl.a. at holde gang i dansk svineproduktion.

- Dels at unge landsmænd får nemmere ved at starte op, og dels at de etablerede med udsigten til kapitalen får lyst til at fortsætte, øge produktionen og måske mod på at bygge ny stald, siger Erik Bredholt.

Flere arbejdspladser på spil

Hvor mange flere svin, initiativet vil føre med sig, tør formanden og direktøren ikke spå om.

- Det er 2000 individuelle svineproducenter, som hver især træffer individuelle beslutninger, så jeg tør ikke sætte tal på. Men vores opgave er i første omgang at stoppe faldet, og så forhåbentlig skabe vækst, siger Jais Valeur.

- I dag produceres der knap 32 mio. grise i Danmark, men ca. 13 mio. af dem sendes ud af landet til opfedning i Tyskland, Polen og Italien. Den udvikling vil vi gerne bremse, så flere bliver i de danske stalde og fodres med korn som vokser på de danske marker, siger direktøren, som dermed håber på mere arbejde til både landmænd og slagterier.

- Bygger vi et nyt slagteri? Nej, det tror jeg ikke, for der er kapacitet til mere på de slagterier, vi har. Men hvis der kommer flere grise, skal vi også bruge flere hænder. Hver gris udløser arbejde - og omvendt. Vi har jo desværre måttet sige farvel til 7500 ansatte over 10 år, siger Jais Valeur.

- Hvis det lykkes at skabe den vækst, vi håber på, vil det være fantastisk for både Danish Crown, landmændene og dansk nationaløkonomi, konkluderer han.

 Afskaffelsen af andelshaverkontoen kræver en vedtægtsændring, som først endelig kan besluttes på næste repræsentantskabsmøde. Det har dog været positivt drøftet på et netop overstået repræsentantskabsmøde, oplyser formand Erik Bredholt, som siger:

- Vi har al mulig grund til at tro på endelig vedtagelse.

Danish Crown sender 1,5 mia. kr. tilbage til landmændene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce