Annonce
Udland

Zimbabwes præsident vil efterforske vold mod demonstranter

Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, siger tirsdag, at han vil efterforske vold begået af landets sikkerhedsstyrker. (Arkivfoto)

Vold begået af sikkerhedsstyrker er uacceptabelt, siger præsidenten i Zimbabwe, hvor situationen er højspændt.

Vold begået af Zimbabwes sikkerhedsstyrker er uacceptabelt og vil blive efterforsket.

Det fastslår landets præsident, Emmerson Mnangagwa.

- Vold og ureglementeret adfærd begået af sikkerhedsstyrker er ikke acceptabelt. Det er et svigt af det nye Zimbabwe, skriver præsidenten på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Kaos og ulydighed vil ikke blive tolereret. Ureglementeret adfærd vil blive efterforsket. Og hvis det bliver nødvendigt, vil der rulle hoveder.

Han opfordrer samtidig til dialog, efter at hundredvis af borgere den seneste uge er blevet anholdt i forbindelse med demonstrationer mod stigende benzinpriser.

Politi og soldater i Zimbabwe har slået hårdt ned på demonstranter i landet. Tungt bevæbnede militser leder målrettet efter politiske aktivister og fagforeningsfolk.

Ifølge en zimbabwisk ngo er mindst 12 mennesker blevet dræbt, mens 78 andre er blevet behandlet for skudsår. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Yderligere har Zimbabwe Human Rights NGO Forum registreret flere end 240 tilfælde af overgreb og tortur.

Imens er omkring 700 mennesker blevet anholdt.

Højesteret i hovedstaden Harare besluttede mandag, at regeringen ikke har beføjelser til at lukke ned for internettet, som den ellers havde gjort.

Ifølge AFP synes både internettet og sociale medier i Zimbabwe at være oppe at køre igen tirsdag morgen.

Urolighederne udgør en trussel mod præsident Emmerson Mnangagwas styre, som forsøger at rette op på landets kriseramte økonomi, efter at Robert Mugabe blev afsat ved et kup i november 2017.

Mange af Zimbabwes indbyggere havde håbet på, at Mnangagwa ville opfylde valgløfter om at skabe en ny økonomi, som brød med Mugabe-æraen. Men livet synes at fortsætte på samme måde som hidtil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce