Holstebro

Youtube-stjerner for en dag

Så er der gang i optagelserne. Pigerne bruger deres tablets eller smartphones til både at optage og efterfølgende redigre de små filmklip på. Foto: Morten Stricker
14 piger lærer at lave videoer til youtube - men faktisk er målet ikke at gøre dem til youtubestjerner, men at vække interessen for teknologi og IT

Holstebro: Pigerne er dybt koncentrerede. Flere af dem ænser end ikke, at fotografen sidder lige foran dem og tager billeder, mens de arbejder med deres mobiltelefon eller tablet. De er ved at lære, hvordan de laver små videoer, der i princippet kan bruges på videokanalen YouTube. De har netop fået en hurtig introduktion til et gratis program, de kan bruge til at redigere små videoklip på mobiltelefon eller tablet. Derfor sidder de alle 14 med næsen i den lille skærm, mens de øver sig i at lægge en tekst på en video, klippe den til eller lave en flydende overgang fra det ene klip til det andet. Et par af pigerne får et problem med at få det til at virke og tilkalder dagens underviser, Eva Fog, for at gå hjælp. Hun konstaterer hurtigt, at pigerne bruger et forkert værktøj til opgaven.

- Men så gør vi bare noget andet, for jeg kan nemlig en masse woodoo-ting, siger hun.

Og med et par hurtige tryk på deres mobiltelefon, er løsningen fundet, og pigerne er klar til at fortsætte selv.

Eva Fog har stiftet foreningen DigiPippi som står bag dagens workshop på Holstebro Bibliotek. Foreningens mål er at få flere piger til at interessere sig for teknologi og IT, så derfor er det kun piger i alderen 8-12 år, der deltager i dagens kursus. Her lærer de at være Youtuber. Det vil sige, de lærer at lave videoer i et fredeligt rum uden drenge.

- Drenge er enormt meget "på" og kan til tider virke nærmest aggressive. Det får piger til at trække sig i undervisningen og så bliver de ofte hjælperne - ikke skaberne. Derfor trækker vi drengene ud af ligningen, forklarer Eva Fog.

- Vi kunne bare kalde kurset "lær at lave en video", men ved at bruge Youtube, så taler vi direkte til pigerne, siger Eva Fog.

Derfor slår hun to fluer med et smæk på kurset. Dels får pigerne vakt en interesse for elektronik og IT ud fra, hvad de i forvejen har - en mobiltelefon - og dels giver det mulighed for at give pigerne en IT-dannelse. De hører om, hvad der er smart at vise i en video på nettet og hvad der måske vil være knap så smart at vise. De får heller ikke deres egen youtube-kanal på kurset. Beskeden fra kursuslederen er, at de skal snakke med forældrene, hvis de ønsker at lægge noget på nettet.

10-årige Nanna Klitgaard Nielsen er blandt de piger, der er i gang med at redigere et filmklip.

- Jeg har i forvejen en youtube-kanal, men jeg har ikke rigtigt nogle følgere, da jeg kun har lagt et par videoer ud indtil nu, forklarer hun.

Hun vil dog gerne være bedre, så derfor har hun meldt sig til kurset.

Flere af de øvrige deltagere omkring bordet fortæller, at de også har deres egen, lille youtube-kanal med et foreløbigt beskedent indhold. De kender dog flere af de store youtube-navne og følger dem.

- Jeg ser både danske, men også udenlandske youtubere, der fortælle om gaming, siger Nanna Klitgaard Nielsen.

Gaming er netop det emne, som hun gerne ville youtube omkring - hvis hun altså lige bliver lidt bedre til at producere videoer.

Johanne Vestergaard er en anden af de piger, der er på kurset. Hun har taget veninden Diana Rindom Graversen med, og samme sidder de og øver sig i at lave storyboard, optage og redigere videoer. De er begge inspireret af de store youtube-navne, men har ikke selv erfaring med at lave videoer. Det vil sige, at Johanne Vestergaard har lavet små sangvideoer, men ikke nogle, der er udgivet.

- Jeg vil gerne lære at lave noget andet, så derfor meldte jeg mig på kurset, forklarer hun.

Hun ser gerne youtuberen Josefine Simone, der jævnligt lægger videoer op om sig selv og sin familie.

Diana Rindom Graversen følger også flere youtubere, og vil også gerne lære at lave egne videoer. Efter få minutter med programmet, virker det også ret enkelt.

- Jeg synes faktisk, det er spændende og ikke specielt svært, siger hun.

Og skulle det blive svært, så står Eva Fog eller de øvrige fire hjælpere fra DigiPippi klar til at give en støttende hånd.

Der bliver filmet, leget og grinet i flere timer, mens der produceres små film, som forældrene sidst på dagen er inviteret til at se.

- Og det er vigtigt, siger Eva Fog.

Det er nemlig vigtigt, at nogle ser, hvad der er kommet ud af dagens arbejde og efterfølgende klapper og roser pigerne for indsatsen.

- Så husker pigerne det hele bedre og får lyst til at prøve igen på et senere tidspunk. Vi bruger alle de kneb, vi kender, for at få fat i pigerne, siger Eva Fog.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Bent Busk er som sin berygtede taske - altomfavnende

Holstebro

Sansefestivalen satte gang i ganerne

Struer For abonnenter

Nu begynder hun for alvor: - Det er et forfærdeligt vigtigt job

Struer For abonnenter

Først fuld trækkraft i direktion igen i starten af 2020

Erhverv

Handelskrig og ny strategi presser Mærsk

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Lemvig-Thyborøn For abonnenter

Mere end en måde at erstatte 149 mål og 93 assist

Holstebro

Møbelvirksomhed udvider: Får 1000 kvadratmeter mere

Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Annonce