Annonce
Navne

Ximena i Oslo: I starten følte jeg mig meget alene og sårbar

Ximena har tæt kontakt med sin familie i Danmark over Facetime - "men et kram over Facetime mærkes alligevel ikke på samme måde", som hun siger. Privatfoto
Da de norske og danske grænser lukkede, og 28-årige Ximena Urup Engbjerg blev sendt hjem fra arbejde, opdagede hun, hvor vigtigt arbejdet er i hendes hverdag - og hvor meget hun savner familien hjemme i Holstebro.

Oslo: De fleste af dem, som Dagbladet har talt med til denne serie, har slået sig ned i udlandet, er gift og har børn. Så de har en familie at være sammen med trods corona.

Sådan er det ikke for 28-årige Ximena Urup Engbjerg fra Holstebro, der tog til Oslo på grund af et godt job for to og et halvt år siden og blev hængende.

- Jo, jeg har overvejet at rejse hjem til Holstebro mange gange. Især da jeg fik at vide, de lukkede grænserne i en periode. Jeg er et familiemenneske, som har stort behov for at se min familie en gang om måneden i hvert fald. Jeg følte mig i starten af coronakrisen meget alene og sårbar her. Jeg havde ikke nogen at komme hjem til og ikke nogen at snakke med om virussen. Jeg har savnet den tætte kontakt, jeg har med min familie, det at kunne få et kram eller en opmuntring fra dem, erkender Ximena Urup Engbjerg.

Hun blev uddannet pædagog for fire år siden. Nu bor og arbejder hun i den norske hovedstad som pædagog i en integreret institution med vuggestue og børnehave. Hun er single og bor for sig selv i en lille lejlighed - til leje hos en familie.

- De mennesker, jeg bor ved, er flinke til at spørge, hvordan det går. Jeg hjælper dem med at passe deres to børn nogle af dagene, så de kan få ro til deres hjemmearbejde, fortæller Ximena Urup Engbjerg.

Annonce

Vindue til Verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Der er stadig plads til bidrag- men nu er vi særligt interesserede i Færøerne, Tyskland, Frankrig, Italien, Rusland, Tyrkiet, Mellemøsten og Sydafrika.

Hvis du kender nogen i ovennævnte lande, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Meget svær situation privat

Ximenas arbejdsgiver har sendt ansatte hjem. Men ikke alle. Nogle medarbejdere skal være på arbejde for at passe de børn, der har behov for nødpasning på grund af deres forældres arbejde.

- Nogle medarbejdere er også hjemme i karantæne, fordi de har været ude og rejse, mens andre skal stå til rådighed, hvis nogle bliver syge. Mens man står til rådighed hjemmefra, får man forskellige administrative opgaver i forhold til hverdagen, man skal løse. Det kan for eksempel handle om, hvordan handleplanerne skal udfoldes i hverdagen, forklarer Ximena Urup Engbjerg.

Hvad får du tiden til at gå med derhjemme?

- Jeg laver de opgaver, jeg har fået tilsendt fra min arbejdsgiver. Jeg købte et puslespil på 1000 brikker, som jeg gik lidt til og fra. Det er lavet nu, men jeg har fået en kasse med flere større puslespil sendt hjemme fra mine forældre, så nu er der nogle at pusle med i påskeferien. Jeg hører også lydbøger - og går tur eller løber i skoven for at få frisk luft. Der er heldigvis mange dejlige steder i naturen her. Jeg har en dansk ven, som også gerne vil med ud på en rask gåtur på ti kilometer. Vi holder selvfølgelig afstand til hinanden og dem, vi møder. Og så laver jeg øvelser hver dag, som jeg har fået tilsendt fra min private træner, så jeg kan holde mig i gang under krisen. Nåeh ja, så prøver jeg også at udvide mine færdigheder i forhold til madlavning. Jeg har for nylig bagt pølsehorn, cookies med mere, remser Ximena op.

Hun får stadig løn fra sin arbejdsgiver, så hun regner ikke med, at hendes privatøkonomi kommer til at lide corona-skade. Det er det private område, der halter.

- Jeg har det meget svært ved ikke at kunne gå til de ting, som jeg plejer at gøre. Jeg kan ikke spille tennis, synge i kor og træne i fitness. Jeg kan ikke ses med mine venner, som jeg har behov for. Jeg er et socialt menneske, og jeg lader op, når jeg er sammen med andre mennesker. Jeg har heller ikke mulighed for at besøge min familie og venner i Danmark eller få besøg af dem. Der var ellers mange planlagte besøg, så der er en del flybilletter, som er blevet annulleret, fortæller hun.

Og naturligvis er hendes arbejdssituation også meget ændret.

- Jeg kan jo ikke have den samme hverdag med mine kollegaer og børnene i min vuggestuegruppe, som jeg plejer. Jeg har virkelig mærket, at mit arbejde har en stor plads i mit liv. Jeg savner at være sammen med børnene og at lege med dem – jo, det savner jeg virkelig meget. Forældrene til ét af børnene i min gruppe har været så søde at invitere mig hjem og spise udenfor på afstand med dem. Det var rart at mærke, at andre gerne vil hjælpe, når man bor alene i et fremmed land, siger hun.

Tryg ved norske politikere

Er du bekymret for din familie i Holstebro? (forældre og en bror, red.)

- Nej, jeg har ikke været bekymret for, at de skulle blive smittede, for jeg ved, at de passer godt på sig selv. Men jeg har været bekymret for, om de kunne tackle, at jeg ikke var hos dem, og at jeg sidder alene her i Oslo. Jeg ved, at de tænker meget på mig, om jeg har det godt og om, jeg kan klare at være alene så længe. Det giver mig styrke at snakke med dem hver dag, fortæller Ximena.

Hun er meget opmærksom på at hjælpe sine venner, hvis det er muligt.

- På Facebook har man lavet en gruppe, som frivilligt hjælper folk i karantæne eller ældre mennesker, og der kan jeg se, der er mange, som har tilbudt sig. Så generelt er vi gode til at hjælpe andre mennesker, synes jeg. Jeg har også lagt mærke til, at folk følger regerings anbefalinger, så på den måde er folk samarbejdsvillige. Der har kun været nogle få grupper af unge mennesker, som ikke helt har fulgt reglen om ikke at samles i flok. De er unge og tror nok ikke, at virussen kan ramme dem, ellers også er de ikke bange for at blive syge.

Er du tryg ved de tiltag, den norske regering har taget?

- Ja, jeg er meget tryg. De gør alle de rigtig tiltag for at begrænse smitten ved at lukke skoler, børnehaver og restauranter. Så længe befolkningen følger de retningslinjer, er jeg tryg her i Oslo. Jeg føler også, at politikerne i Norge passer godt på deres befolkning og hjælper de svageste i samfundet. De fleste, jeg har snakket med, er ikke bange, men mere usikre på situationen. De er også bange for at smitte andre uden at vide det, så derfor holder de sig hjemme og går kun ud, når de skal handle. Men vi er spændte på, hvor længe det her vil forsætte, og om man kan klare at være så tæt med sin familie i så lang tid - eller for mit vedkommende at være så langt fra dem i så lang tid, siger Ximena Urup Engbjerg.

Norge

I Norge er der, ifølge tal fra den 3. april, registreret 5218 tilfælde af coronasmittede..

Der har været 50 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Savner at gå på arbejde

Hun følger med på NRK (norsk tv) og på Oslo Kommunes side på Facebook, der opdateres løbende.

- Jeg er også tilmeldt danskerlisten via den Danske Ambassade i Oslo, hvor de opdaterer med relevant viden for os danskere, som bor i Oslo, fortæller hun.

I den første uge under corona-lockdown var der også i Oslo vare-hamstring og tomt på hylderne i supermarkederne.

- Det vær især pasta, toiletpapir, brød og mælk, som folk hamstrede. Håndsprit har vi slet ikke noget af mere. Det er brugt op, og vi får vist ikke noget foreløbig. Men i weekenden, da jeg var ude at handle, kunne jeg se, at hylderne igen er fyldt op, og folk ikke hamstrer mere, fortæller Ximena, der har svært ved at komme i tanke om noget positivt at sige om livet under coronakrisen.

- Men man får da virkelig mærket savnet til ens arbejde. Jeg savner at være sammen med "mine børn" en hel dag, lave aktiviteter med dem og få dem til at grine og selv grine af deres sjove tankegang. Man finder også ud af, hvilke venner der virkelig er der for én, dem som bekymrer sig om én og ikke glemmer én, mener hun.

Der er meget smuk natur lige i nærheden af, hvor Ximena bor, så hun får både gået lange ture og løbet i naturen. Privatfoto
Her bor Ximena Urup Engbjerg - det hendes dør og vinduer nederst. Privatfoto
Næsten tomme gader i kvarteret Majorstuen i Oslo - "mange synes da, det er underligt, at hele byen er lukket ned, at tingene ikke kører som det plejer, men generelt følger folk retningslinjerne" fortæller Ximena. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Når rådhuset genåbner: Vil du ind - skal du bestille en tid

Annonce