x
Annonce
Udland

WHO frygter coronavirus bliver spredt til andre dele af Kina

Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix
Seks mennesker er bekræftet døde af nyt virus i Kina. Næsten 300 er nu smittet med virusset, siger Kina.

Et nyt coronavirus vil formentligt blive spredt til andre dele af Kina og muligvis også andre lande i de kommende dage.

Det oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO.

Næsten 300 er nu smittet med virusset, oplyser de kinesiske myndigheder.

- Flere tilfælde kan ventes i de kommende dage - i andre dele af Kina og muligvis i andre lande, siger WHO-talsmand Tarik Jasarevic.

Hidtil har virus været koncentreret i storbyen Wuhan i det centrale Kina, men der har været meldt om isolerede tilfælde i Shanghai og Beijing.

I en pressemeddelelse fra Kinas sundhedsministerium hedder det, at myndighederne kan bekræfte 80 nye tilfælde siden mandag, mens yderligere 90 personer er under observation.

- Seks mennesker er indtil nu bekræftet døde af sygdommen i Kina, siger borgmesteren i Wuhan, Zhou Xianwang.

Han siger, at i alt 258 tilfælde er bekræftet i storbyen.

En særlig WHO-komité skal mødes onsdag for at drøfte modforanstaltninger mod virusset.

Zhong Nanshan, som er forsker ved Kinas sundhedskommission, tror ikke, at der vil komme en lige så omfattende epidemi som ved et sars-udbrud i 2002-2003, hvor op mod 800 mennesker døde.

Australien vil screene passagerer fra Wuhan, oplyser den australske regering tirsdag.

Screeningen begynder torsdag i Sydneys internationale lufthavn, hvortil der ugentligt ankommer tre fly direkte fra Wuhan.

Det oplyser den australske regering øverste medicinske rådgiver, professor Brendan Murphy. Samtidig siger han, at screeningen kun yder et begrænset værn.

Rejsende fra Wuhan vil få udleveret en informationsfolder i fly mod Sydney. Hvis de for nylig har haft feber eller mener, at de bærer rundt på virusset, skal de henvende sig til lufthavnspersonale.

I flere andre lande som Thailand, Kina, Singapore, USA og Japan bliver indrejsende fra Wuhan også tjekket for, om de bærer virusset. Der findes ingen vaccine mod virusset.

I Thailand, Japan og Sydkorea er der også konstateret enkelte smittetilfælde. Det har øget bekymringerne for, at internationale flyrejsende kan bringe virusset med sig til andre lande.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce