Annonce
Debat

Whistleblower-ordning i hjemmeplejen kan være god sikkerhedsventil

Lad os først og fremmest hjælpe personalet af med sagsgange, der hverken gør beboere eller medarbejdere glade, lyder opfordringen fra byrådsmedlem Karsten Filsø. Genrefoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce

Debat: TV2 viste et par slemme eksempler fra plejehjem i Aarhus og Randers, hvor gamle senile beboere blev ladt i stikken af noget personale, som enten viste ligegyldighed over for beboerne eller var direkte afstumpede i deres adfærd.

Som byrådsmedlem i Holstebro Kommune og medlem af Social og Sundhedsudvalget spørger jeg selvfølgelig mig selv, om dette også kan ske på et af vores plejehjem. Tankerne har vi formentlig alle sammen i landets byråd. Jeg hverken håber eller tror, det finder sted hos os. Der laves fejl eller fejlskøn en gang i mellem. Det sker alle steder, hvor der arbejder mennesker. De viste eksempler er bare ikke fejl, men eksempler på en syg kultur samt manglende ledelse på de viste plejehjem. Jeg har ikke grund til at tro andet, end at vores personale i Holstebro Kommune arbejder fagligt og samvittighedsfuldt i forhold til pleje og omsorg.

Det vil dog være naivt at tro at det ikke sker, at en medarbejder kan træde ved siden af etiketten. Her er det vigtigt, at kollegaer siger til vedkommende, at sådan gør eller siger man ikke hos os. Hvis det opleves igen, må man gå til sin leder, som så har ansvaret på at handle på det. Dette vil virke i langt de fleste situationer, og det gælder i øvrigt på alle kommunens arbejdspladser. Så kan der være enkelte situationer, hvor en medarbejder ikke føler, der handles på en usund kultur eller på en kollegas uacceptable adfærd. Her kan man overveje at lave en såkaldt whistleblower ordning, hvor en ansat i en situation af afmagt, hvor man ikke føler sig hørt, kan ringe ind til en person på rådhuset, som herefter skal handle på henvendelsen. Jeg tror ikke ordningen vil blive meget brugt, men det kan være en sikkerhedsventil, hvis der sker noget på en kommunal arbejdsplads, der er uetisk eller direkte ulovligt, og hvor en ansat ikke føler sig hørt hos rette vedkommende. Jeg vil tage spørgsmålet op i det ansvarlige personaleudvalg, økonomiudvalget efter ferien.

Jeg har bevidst undladt at tale om arbejdspres og dårlige normeringer, da de viste eksempler fra tv handler om noget andet, nemlig manglen på professionel og ordentlig tilgang til opgaven som medarbejder. Når det er sagt, fortjener ældreområdet fuld fokus i de kommende år. SF har sammen med andre partier været med til at sikre minimumsnormeringer over nogle år i landets daginstitutioner. Det er godt, men nu bør turen komme til de ældre.

SF tror ikke på etablering af statslige tilsyn, som man kender det fra anbringelsesområdet for børn og unge. Det er en kæmpe papirtiger, som ikke garanterer kvaliteten men i stedet beslaglægger en masse arbejdskraft til rapporter og beskrivelser. SF ønsker faste teams omkring de ældre på plejehjem og i hjemmeplejen. Der skal gives mere ansvar ud til disse teams, og systemerne skal øve sig i at have tiltro til medarbejdernes faglige kunnen. Vi har i Danmark opbygget nogle systemer, hvor tillid til medarbejderne ofte overdøves af kontrol og diverse afrapporteringer og march i takt, hvor alt skal gøres ens.

Jeg kan i stille stunder savne den enkelthed, der var i det gamle Ulfborg-Vemb. Her var hjemmeplejen organiseret med selvkørende teams i grupper på 8 hjemmehjælpere. Man lavede selv arbejdsplanen og dækkede hinanden ind ved sygdom i de fleste tilfælde. Man tilrettelagde selv arbejdet med de ældre. Hvis gamle Anton midlertidig havde behov for en ekstra hjemmehjælper time, fik han det, hvorefter teamet kunne drosle hjælpen ned igen ugen efter, hvis behovet ikke længere var der. Jamen, siger nogle med forfærdelse, der skete jo nok fejl. Det gjorde der uden tvivl, men det vil være usandt at sige, at tingene i dag foregår fejlfrit til trods for mange kloge hoveder, omfattende manualer og servicebeskrivelser. Vi skal som sagt øve os i at have tillid til medarbejderne og tro på den faglighed, de kommer med. Det giver større arbejdsglæde og formentlig også større søgning til uddannelserne på sosu området.Vi skal øve os i at have tillid til medarbejderne og tro på den faglighed, de kommer med. Det giver større arbejdsglæde og formentlig også større søgning til uddannelserne på sosu området

Karsten Filsø, byrådspolitiker


Og til sidst det med pengene. Vi kommer ikke uden om, at normeringerne er stramme og at der løbes stærkt på både plejehjem og i hjemmeplejen. Vi bør finde flere penge til området, samt styrke ledelsen. Men lad os først og fremmest hjælpe personalet af med sagsgange, der hverken gør beboere eller medarbejdere glade.

Annonce
Annonce
Lemvig

Børn formede is til skulpturer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Faerch kæmper om plastprisen

Struer

Værtshuset Bubsi er nu åbent igen

Annonce