Annonce
Udland

Washington indfører historisk lov: Bliv begravet som kompost

For at skære ned på CO2-udledningen ved begravelser og kremationer kan man vælge at lave sin krop til kompost.

Washington er USA's første stat, der tillader, at man kan blive begravet som kompost.

Statens økovenlige guvernør, Jay Inslee, siger, at loven er vedtaget for at skære ned på CO2-udledning ved almindelige begravelser med kiste og kremationer, skriver nyhedsbureauet AFP.

Fra maj næste år kan personer i Washington vælge at lade sin krop blive til jord, der senere kan bruges til havearbejde. Et begreb han kalder "rekompostering".

- Rekompostering tilbyder et alternativ til balsamering eller kremation, der er naturligt, sikkert, bæredygtigt og vil resultere i store besparelser på C02-udledningen og af landareal, siger Katrina Spade, der er ejer af Recompose, som vil være den første virksomhed til at tilbyde begravelsesformen til AFP.

- Idéen om at vende direkte tilbage til naturen og indgå i livscyklen igen er smuk, siger hun.

Begravelsen foregår således, at man bliver lagt ned i en stålkasse fyldt med træsplinter, lucerneurt og halm.

Efter 30 dage er ens krop blevet forvandlet til tør, næringsrig jord af mikrober og kan købes på en planteskole til havearbejde.

- Alt, herunder knogler og tænder, bliver rekomposteret, da man skaber optimale betingelser for termofile (varmeglade, red.) mikrober og bakterier, der nedbryder alt hurtigt, siger Spade til AFP.

Det er samme proces, man i årtier har brugt til dyr på gårde, og nye studier har vist, at det er også er sikkert at bruge til mennesker.

Spade mener, at det vil koste omkring 5500 dollar - svarende til 37.000 kroner - som blot er lidt dyrere end kremation, men billigere end en begravelse i USA.

En begravelse i Danmark koster ifølge forbrugerrådet Tænk mellem 20.000 og 25.000 kroner.

Den katolske kirke i Washington er imod rekomposteringen af menneskelig.

Den mener, at det er mangel på respekt for de afdøde, skriver formanden for den katolske kirke i Washington, Joseph Sprague, i et brev ifølge AFP.

/ritzau/AFP

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce