Annonce
Indland

Vuggestuebarn i Viborg er smittet med tuberkulose

Regionshospitalet Skive er gået i gang med at opspore eventuelt tuberkulose-smittede blandt personer med tæt kontakt til et vuggestuebarn i Viborg, der har er blevet smittet. (arkivfoto)

Regionshospitalet Skive går i gang med at opspore personer, der kan være smittet med tuberkulose.

Et barn i en vuggestue i Viborg har fået konstateret tuberkulose. En opsporing af eventuelt andre smittede er begyndt blandt de personer, der har haft tæt kontakt med barnet.

Det betyder, at blandt andet andre børn i vuggestuen er indkaldt til undersøgelser. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Forældre til de pågældende børn er adviseret.

Det er Regionshospitalet Skive, der står for opsporingen af eventuelt smittede.

Da det tager flere måneder fra en person bliver smittet til, at det kan spores i en test, bliver de andre børn i vuggestuen først testet i maj.

Ifølge styrelsen bliver der hvert år konstateret omkring 300 tilfælde af tuberkulose. Det behandles med antibiotika.

Det er muligt at være smittet med tuberkulose uden selv at udvikle sygdommen.

Symptomerne er hos større børn og vokse hoste, vægttab, opspyt og træthed. Hos små børn vil det vise sig som dårlig trivsel, feber, træthed og hoste.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at man går til læge, hvis man har hostet i mere end cirka tre uger.

Man smitter ikke, hvis man ikke har symptomer ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed.

Behandlingen af tuberkulose tager seks måneder. De første tre måneder behandler man med fire slags antibiotika. Den sidste halvdel af behandlingen er det to slags antibiotika, der benyttes.

For hver 100 personer, der bliver udsat for smitte med tuberkulose, vil cirka 30 blive smittet, skriver Sundhedsstyrelsen.

Ud af de 30 vil en til to personer blive syge og udvikle tuberkulose inden for de første to år. Yderligere en til to vil får tuberkulose senere i livet. De resterende 96 vil ikke blive syge.

Vaccinationer mod Tuberkulose stoppede i Danmark i 1974, fordi sygdommen var blevet for sjælden.

- Hvis man hører om tuberkulose hos nogen i sine omgivelser, men ikke hører fra sygehuset, er der ingen smitterisiko, skriver Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce