Annonce
Indland

Vuggestuebarn i Viborg er smittet med tuberkulose

Regionshospitalet Skive er gået i gang med at opspore eventuelt tuberkulose-smittede blandt personer med tæt kontakt til et vuggestuebarn i Viborg, der har er blevet smittet. (arkivfoto)

Regionshospitalet Skive går i gang med at opspore personer, der kan være smittet med tuberkulose.

Et barn i en vuggestue i Viborg har fået konstateret tuberkulose. En opsporing af eventuelt andre smittede er begyndt blandt de personer, der har haft tæt kontakt med barnet.

Det betyder, at blandt andet andre børn i vuggestuen er indkaldt til undersøgelser. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Forældre til de pågældende børn er adviseret.

Det er Regionshospitalet Skive, der står for opsporingen af eventuelt smittede.

Da det tager flere måneder fra en person bliver smittet til, at det kan spores i en test, bliver de andre børn i vuggestuen først testet i maj.

Ifølge styrelsen bliver der hvert år konstateret omkring 300 tilfælde af tuberkulose. Det behandles med antibiotika.

Det er muligt at være smittet med tuberkulose uden selv at udvikle sygdommen.

Symptomerne er hos større børn og vokse hoste, vægttab, opspyt og træthed. Hos små børn vil det vise sig som dårlig trivsel, feber, træthed og hoste.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at man går til læge, hvis man har hostet i mere end cirka tre uger.

Man smitter ikke, hvis man ikke har symptomer ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed.

Behandlingen af tuberkulose tager seks måneder. De første tre måneder behandler man med fire slags antibiotika. Den sidste halvdel af behandlingen er det to slags antibiotika, der benyttes.

For hver 100 personer, der bliver udsat for smitte med tuberkulose, vil cirka 30 blive smittet, skriver Sundhedsstyrelsen.

Ud af de 30 vil en til to personer blive syge og udvikle tuberkulose inden for de første to år. Yderligere en til to vil får tuberkulose senere i livet. De resterende 96 vil ikke blive syge.

Vaccinationer mod Tuberkulose stoppede i Danmark i 1974, fordi sygdommen var blevet for sjælden.

- Hvis man hører om tuberkulose hos nogen i sine omgivelser, men ikke hører fra sygehuset, er der ingen smitterisiko, skriver Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce