Annonce
Danmark

Vuggestuebarn er smittet med tuberkulose: Flere skal undersøges

Et barn i Viborg er smittet med tuberkulose.

Viborg: Et barn i Viborg er smittet med tuberkulose. Derfor indkaldes de personer, barnet har været i tæt kontakt med, til undersøgelse. Det drejer sig blandt andet om de øvrige børn i barnets vuggestue. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på sin hjemmeside.

Styrelsen for Patientsikkerhed er i tæt kontakt med Regionshospitalet Skive, der tager sig af smitteopsporing og sikrer, at eventuelt smittede personer indkaldes til undersøgelse.

Forældre til de pågældende børn er blevet informeret af vuggestuen.

- Får man en indkaldelse til undersøgelse for tuberkulose er det vigtigt, at man tager imod den, så man kan blive testet og sat i behandling, hvis det er relevant, siger Anne Hempel-Jørgensen, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Børnene kan tidligst blive testet i maj, da der går flere måneder, fra en person er smittet, til sygdommen kan vises i en test. - Vi ser sjældent, at små børn med tuberkulose smitter andre, fordi de ikke har så mange bakterier i lungerne. Alle, der er i risiko for at være blevet smittet, får information om det. Derfor behøver man ikke at bekymre sig, hvis man selv eller ens barn ikke har fået en indkaldelse til undersøgelse, forklarer Anne Hempel-Jørgensen. Hver år konstateres omkring 300 tilfælde af tuberkulose i Danmark. Sygdommen behandles med antibiotika.

Det er muligt at være smittet med tuberkulose uden selv at udvikle sygdommen. Man smitter ikke, hvis man ikke har symptomer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce