Annonce
Lemvig

VLTJ må klare sig uden reservetog

Arkivfoto: Morten Stricker
Når VLTJ overtager kørselen på strækningen Holstebro-Skjern til december 2020, bliver det med et togsæt mindre end ønsket

Lemvig: Når VLTJ overtager driften på strækningen Holstebro-Skjern om et års tid, bliver det uden det reservetog, som banen havde håbet på.

Der skal bruges fire ordinære togsæt for at sikre en stabil drift på banen, men der ud over ønskede banen også et reservetog, der kunne sættes ind i perioder, hvor et togsæt må tages ud af drift på grund af vedligehold eller nedbrud. Det har ikke været muligt at skaffe et reservetog, så derfor forbereder banen sig nu på, at de fire togsæt i en periode må vedligeholdes om natten, hvor de alligevel ikke er i drift. Hvis et af togene bryder sammen, bliver det nødvendigt at indsætte busser på strækningen, mens toget bliver repareret.

- Det er klart, at en situation, hvor man skal køre med bus i stedet for tog, aldrig vil være tilfredsstillende. Vi havde satset på nye tog ved overtagelsen at strækningen, men det sker ikke. Derfor må det i første omgang komme an på en prøve for at se, om vi ikke alligevel får driften til at hænge sammen, siger formanden for Region Midtjyllands udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V).

Politikerne i udvalget fik en orientering om situationen i denne uge, som de tog til efterretning.

Målet er dog ikke, at banen fortsat skal køre med de nuværende Y-tog. Der har længe været budgetteret med indkøb af nye togsæt, men arbejdet blev i september sat på stand by. Der har nemlig vist sig en mulighed for at erstatte de planlagte, nye dieseltog med nye batteritog, men det kræver en medvirken fra Trafikministeriets side.

- Jeg håber stadig på nye tog - måske allerede fra 2021, hvis vi taler om batteritog. Derfor bliver der en periode, hvor vi vil få en risiko med de gamle togsæt, og den periode er vi så nødt til at tage. Men vi håber selvfølgelig ikke, at risikoen bliver aktuel. Det er klart, siger Jørgen Nørby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce