Annonce
Erhverv

VLTJ har ingen stormproblemer

Trods stormen har VLTJ ingen problemer med at holde togene i gang. Arkivfoto: Claus Sjødin

Både DSB og Arriva har aflyst alt kørsel i Vestjylland fredag morgen på grund af storm. Men privatbanen VLTJ ser ingen problemer overhovedet og opretholder normal drift

Lemvig: Mens både Arriva og DSB har aflyst alt togkørsel i det vestjyske område, så har privatbanen VLTJ holdt gang i togene hele morgenen og har fortsat helt normal drift.

- Vi indstiller ikke driften, hvis vi vurderer, at vi kan køre. Og vore lokomotivførere vurderer ikke, at der er nogen risiko overhovedet, siger VLTJ's direktør, Martha Vrist.

Banen kører ellers i de yderste klitter og på de høje dæmninger ud mod Thyborøn. Derfor er toget særdeles vindudsat - og det er netop på grund af den varslede storm, at både DSB og Arriva allerede i aftes meddelte, at de ville indstille alt drift på de vestjyske strækninger så længe stormen stod på.

Hos VLTJ har man draget den erfaring, at en varslet storm ikke altid udvikler sig så voldsomt, som meteorologerne varsler. Derfor vælger man at stikke en finger i jorden, inden man indstiller driften.

- Da vi mødte på arbejdet fredag morgen, valgte vi at køre den første tur med såkaldte "skærpet opmærksomhed". Det vil sige med nedsat hastighed, men vores lokomotivfører mødte overhovedet ingen problemer og vurderede, at der ikke var nogen risiko overhovedet. Derfor fortsatte vi vore kørsler, siger Marha Vrist.

Hun fortæller, at banen løbende er i kontakt med sine lokomotivførere, men der er ingen, der er ikke blevet berettet om hverken løse tagsten, flyvende skraldespande eller andre problemer ude fra strækningerne.

Banens egne instrukser siger, at ved vindstyrker omkring 25 sekundmeter, begynder man at vurderer situationen. Driften bliver indstillet omkring 30 sekundmeter og dermed tæt på orkan.

- Men det er jo altid en vurdering, hvornår vi skal gøre noget. Der kan altid vælte træer - også ved vind under de 25 sekundmeter - og nogle strækninger kan være mere udsatte for vind end andre. Derfor stikker vi en finger i jorden, men af hensyn til passagererne indstiller vi ikke driften, hvis vi vurderer, at vi kan køre. Lige nu ser stormen ikke ud til at blive værre, så derfor har vi normal drift, siger Martha Vrist.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Klar med ny topchef til nytår

Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce