Annonce
Holstebro

Virksomheder: Der skal mere skub i byggesagerne

I Meny i Ellebæk blev en ombygning forsinket af, at byggegodkendelsen tog ekstra lang tid, og Holstebro Industri- og Håndværkerforeningen kritiserer nu kommunen. Holstebro Kommune, siger dog, at det er blevet langt bedre for parcelhuse - og det også ser bedre ud for erhvervsbyggerier. Arkivfoto: Morten Stricker
15 uger er alt for længe at vente på en godkendelse, kritiserer håndværkerforening. - Det er blevet bedre - og et parcelhus godkendes nu på tre uger, forklarer kommunens byggesagschef.
Annonce

HOLSTEBRO: 15 uger var i oktober den gennemsnitlige tid til at få godkendt et erhvervsbyggeri i Holstebro Kommune - næsten det dobbelte af målet på 55 dage. Og det har fået Holstebro Industri- og Håndværkerforening (HIH) til at kritisere kommunens byggesagsbehandling.

- Vi kritiserede området i 2019, hvor der var en ventetid på 10-12 uger. Siden er det blevet forværret, og det giver store frustrationer hos vore medlemmer, siger Bjarne Sørensen, der er formand for HIH.

- Vi savner en dialog om, hvordan ventetiden kan komme ned. Især de mere simple byggerier bør kunne afklares langt hurtigere, siger Bjarne Sørensen.

Kis Bodilsen sidder i HIH's bestyrelse, og hun kender problemet som arkitekt hos Gjørtz-Andersen Arkitekter (tidligere Søren Andersen).


Vi kritiserede området i 2019, hvor der var en ventetid på 10-12 uger. Siden er det blevet forværret, og det giver store frustrationer hos vore medlemmer.

Bjarne Sørensen, formand for HIH.


- Det er især de komplicerede sager, der trækker ud. Vi oplever en stor imødekommenhed hos kommunen, hvor vi ofte har en indledende snak. Men når det komme til selve sagsbehandlingen, trækker det i langdrag, siger Kis Bodilsen.

Hun har haft to større sager i år: En ombygning af Meny - og bygningen af Sosu-skolen.

- Det ville være ideelt, hvis kommunen overholdt sit eget mål om cirka 50 dage ved erhvervsbyggeri - og sådan var det også tidligere, siger Kis Bodilsen.

Byggesager behandlingstid

Holstebro Kommune har i foråret haft meget lange sager til byggesagsbehandling.

Men her i oktober ser det bedre ud for især mindre byggerier i sagsbehandlingstid: (tal i parentes er gennemsnit siden 1.januar) 

Skure/carporte: 7 dage (51 dage).

Enfamiliehuse: 20 dage (44 dage).

Industri og lager: 79 dage (98 dage).

Erhvervsbyggeri: 104 dage (100 dage).

Etageboliger: Ingen nye sager (143 dage).

Kommunens servicemål er højst 40 dage for carporter og parcelhuse; 50 dage for industri og lager; 55 dage for erhverv; 60 dage for etageboliger.

Hun peger på paradokset i, at lovgivning for byggesager blev ændret 1. januar.

- Det skulle give en hurtigere sagsbehandling ved større byggerier, men indtil videre er det gået modsat. Men vi håber da, det bliver bedre, siger Kis Bodilsen.

Annonce

Bliver bedre

Men faktisk er der sket forbedringer, som slår igennem i tallene i oktober.

- Her i oktober er vi kommet i mål i med kortere sagsbehandlingstid på parcelhuse. Men vi har nogle gamle sager i erhvervsbyggeri, som trækker gennemsnittet op, siger Torben Mølgaard, der er chef for teknik og miljø - og herunder byggesager.

I oktober er parcelhuse blevet godkendt på gennemsnitlig 20 dage - og carporte på syv dage , viser kommunens tal. For blot få måneder siden tog det typisk seks-syv uger.

Derimod tager erhvervsager fortsat 104 dage i gennemsnit - og lager- og industri 79 dage. Og langt fra kommunens mål om højst 50 til 55 dage.

- Vi har haft nogle tunge sager liggende, som vi først nu er ved at få ryddet op i. I de nye sager, som kommer ind i dag, overholder vi faktisk målet på syv-otte uger, siger Torben Mølgaard, og nævner en enkelt sag, hvor bygherren har skiftet rådgiver - og som trækker gennemsnittet op.

Annonce

Bliver overvåget

Kommunen har både haft udskiftning i medarbejdere - men har også ansat to ekstra byggesagsbehandlere.

- Mod slutningen af året forventer jeg, at der er styr på området, siger Torben Mølgaard.

Teknisk Udvalg har haft fokus på tiderne for byggesager, siden området i foråret var ved at løbe hel løbsk og hvor det ramte for eksempel Meny-købmanden og Tennis Klubbens padel-baner.

- Vi bliver løbende orienteret om sagsbehandlingstiderne, og det går den rigtige vej. Vi skal helst være bedre end nabokommunerne og under landsgennemsnittet. Og det forventer jeg, vi vil være ved årsskiftet, siger Klaus Flæng (S), der er udvalgsformand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce