Annonce
Danmark

Vinterferie-trafik: God melding fra Vejdirektoratet - men tyskerne kører også på ferie

Vinterferietrafikken vil ikke give store udfordringer på de danske veje, lyder prognosen fra Vejdirektoratet. Men går turen til Alperne i bil, kan trafikken vise sig at være tæt, særligt lørdag, oplyser den tyske Auto Club Europa. Arkivfoto: Michael Bager.

Vejdirektoratet venter ikke trafikproblemer på de danske veje, men skal du til Alperne i bil i weekenden, kommer du til at dele vejene med tyskere, belgiere og østrigere.

Trafik: Der er ikke udsigt til større forsinkelser på vejene i Danmark i den forestående weekend, som indleder uge syv - blandt mange også kendt som skolernes vinterferie. Det oplyser Vejdirektoratet.

Selvom mange danskere vælger at køre til Sverige, Norge eller syd for grænsen for at holde vinterferie, er erfaringen, at ferietrafikken er spredt og afvikles uden problemer, skriver Vejdirektoratet.

Trafikken på motorvejene ventes at blive tættest fredag eftermiddag, hvor der især omkring landets større byer kan være risiko for mindre kødannelser.

For de bilister, som skal mod pisterne i Alperne, kan der komme større udfordringer syd for den danske grænse. I Tyskland begynder vinterferien også i delstaterne Sachsen og Sachsen-Anhalt, og i Belgien samt dele af Frankrig og Østrig indledes også en uges vinterferie. Det kan ifølge tyske Auto Club Europa (ACE) føre til øget pres på vejene mod skidestinationer i Alperne, særligt i Østrig og Italien.

Ferietrafikken vil kunne mærkes allerede fra fredag middag, men ifølge ACE er der især lørdag risiko for tæt trafik og særligt i det sydlige Tyskland og på vejene frem til skiområderne.

Til gengæld kan danske trafikanter glæde sig over, at de ikke skal dele motorvejene sydpå med vinterferierejsende fra Berlin, Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern, som har holdt ferie i denne uge.

Du kan se den aktuelle trafiksituation på vejene gennem Tyskland og få hjælp til at finde den hurtigste rute på ADAC.de.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce