Læserbrev

Vindmøller. Borgmester med format

Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix

Debat: Endelig en borgmester med format i spidsen for en kommunalbestyrelse, som også viser format. Det drejer sig om Ikast-Brande Kommunes borgmester Ib Lauritsen, som står i spidsen for en enstemmig beslutning om, at afstanden på vindmøller i hans kommune, fremover skal være 12 gange møllehøjden til landsbyer og byområder.

Det er markant skærpede krav i forhold til den nuværende afstand, som er fire gange møllehøjden. En mølle, der eksempelvis er 150 meter høj, er det nuværende krav til afstand, således 600 meter. I Ikast-Brande Kommune vil afstanden fremover være 1800 meter!

Jeg kan kun udtrykke min dybeste respekt for, at Ib Lauritsen og hans kommunalbestyrelse i den grad viser rettidig omhu. Uden slinger i valsen tilgodeser politikerne i Ikast-Brande nu borgernes tryghed, hvad angår afstanden til vindmøller. Generelt i Danmark bliver vindmøller placeret efter forgodtbefindende med deraf følgende risiko for at blive ramt og påvirket af eksempelvis lavfrekvente lyde og andre gener på sind og krop.

Jeg mistede mit livsværk, fordi Herning Kommune brutalt besluttede, at der kunne opføres fire vindmøller 400 meter fra min minkfarm med i tusindvis af dødfødte unger til følge. Selv blev jeg ramt af hjerteproblemer og stress. I Herning Kommune har vi en borgmester og en kommunalbestyrelse, der er bedøvende ligeglad med mennesker og dyr, når der skal lefles for vindmølleindustrien. Tilsvarende rygklapper politikere har vi i nærområderne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Viborg Kommuner.

I hylekoret over møllehøjde beslutningen i Ikast-Brande. er naturligvis den administrerende direktør i Wind Denmark, Jan Hylleberg. Som sædvanlig er han uden for pædagogisk rækkevidde i sin opfattelse af vindmølleindustriens gøren og laden. En skandale, at denne personage fortsat står i spidsen for vindmølleindustriens virksomheder i Danmark!

Formatet i Ikast-Brande Kommune bliver i øvrigt ikke mindre af, at kommunen har Siemens koncernen i Brande, og dermed viser, at man som politikere ikke er underlagt pression og trusler fra vindmølleindustrien.

Det kunne en flok dikkende politiske lammehaler i eksempelvis Ringkøbing-Skjern Kommune lære noget af, for her har Vestas jo total råderet over diverse beslutningsprocesser, og i Hans Østergaard en borgmester, der altid er til salg, når vindmølleindustrien kræver det!

Hvor er det trist og forstemmende, ja total uacceptabelt, at vi har en vindmølleindustri og såkaldt ansvarlige politikere, der er i lommen på hinanden!

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

GALLERI: Storåløbet

Mærkedage

Grøntmand gennem 40 år: Min afdeling er i gode hænder hos Janni, Birgitte, Finn og Benjamin

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Kultur For abonnenter

Løbere tog godt imod nyt Storåløb

Leder For abonnenter

Kommunens budget må ikke blive hastværk

I disse dage plejer landets kommuner - ikke mindst de administrative regnedrenge og folkevalgte kommunalpolitikere - at have travlt med næste års budgetter. Sådan er det ikke i år. Som vi tidligere har skrevet, er kommunerne tvunget til at udsætte årets budgetseminar og forhandlingerne, fordi de lige nu ikke kender indtægterne for 2020. Det er en konsekvens af folketingsvalget, som betød, at de politiske forhandlinger mellem regeringen og kommunerne, der normalt er afsluttet før ferien, endnu ikke har fundet sted. Og når forhandlingerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er udsat, er de enkelte byråd tvunget til at vente. Socialdemokraterne gik til valg på blandt andet flere penge til pasningsområdet, men det er nok meget fornuftigt, at man lokalt ikke disponerer med flere midler på hverken det eller andre områder, før en aftale er på plads. Det er jo før sket, at et valgtema - eller måske ligefrem løfte - ikke har været muligt at føre ud i livet efter valget. Det er noget rod, at kommunerne på den måde bliver presset rent tidsmæssigt i forhold til næste års økonomi, men valgdatoen taget i betragtning er det svært at undgå. Og årets rodede budgetlægning bliver muligvis blot en forsmag på, hvad der venter lige om hjørnet. Kommunernes økonomi var nemlig allerede før valget en brandvarm politisk kartoffel. En ny udligningsreform, der omfordeler penge mellem kommunerne, blev skrinlagt før valget, fordi politikerne på Christiansborg ikke kunne nå til enighed. Det skal de i 2020, hvor muligheden sikkert også er større. Der er stadig lang tid til et kommunalvalg og formentlig også til det næste folketingsvalg. Dermed er den politiske berøringsangst på et minimum, og der er rent faktisk mulighed for at nå frem til en aftale. De fleste kommuner håber - eller måske rettere forventer - en forbedret økonomi med en ny reform, og alene derfor vil den helt sikkert skuffe nogle steder. Derfor er det vigtigste måske også, at der kommer en aftale - og at den bliver gennemskuelig, så kommunerne kan komme til at planlægge økonomien på længere sigt.

Holstebro For abonnenter

Advokaten vælger kærligheden, så: Farvel lille, skønne hus

TTH Herrer

Der var mange strenge at spille på, da TTH orkestrerede sig videre i pokalen

112

Ung mand fanget i parkeringshus: Sad fast i elevator 

Annonce