Annonce
Holstebro

Ville sælge det dobbelte: Men Frederiks græskar-salg blev halveret

Frederik Gaarden har dyrket græskar, siden han var 6 år gammel. Nu har han sået to hektar med græskar af forskellige typer, som han sælger ”pluk selv” ved landevejen. Foto: Morten Stricker
Han havde håbet, at han med mere mark kunne få det dobbelte udbytte. Men helt så nemt skulle det ikke gå for årets høst.
Annonce

Vind: Frederik Gaarden arbejder og bor til daglig på kvæggården Voldsted ved Vind. Men sideløbende med beskæftigelsen kastede han sig sidste år over at plante græskar på et lille markareal i nærheden. Det gav 7000 græskar, som han kunne sælge langs marken ved Skjernvej - og allerede 14 dage før Halloween 2019 kunne han melde udsolgt.

Så da han i år skulle i gang med såningen, var det ikke nogen svær beslutning at få udvidet arealet, så han - forhåbentligt - kunne høste det dobbelte, når efteråret kom. Men helt så let skulle det ikke gå. For mens flere landmænd har haft nærmest optimale høstforhold i år, så har græskardyrkningen været svær:

- Jeg såede det dobbelte, men udbyttet er kun det halve - så det er egentlig samme antal græskar, som sidste år, siger han.

Det er vejret, der har sat en kæp i hjulet på dyrkningen.

- Vi har haft den koldeste juli i 22 år, og det blæste meget. Og særligt blæsten var hård ved dem, siger han og fortsætter:

- Så da vi nåede starten af august, troede jeg faktisk ikke, at der ville blive noget at sælge - overhovedet, siger han.

Men august-varmen reddede høsten.

- De er lidt mindre i år, end de plejer at være, og jeg havde da selvfølgelig regnet med flere at kunne sælges. Omvendt er det jo ingen guldgrube - det er bare noget, jeg gør på hobbyplan, og det er jo også en del af det, der gør det spændende, når det er lidt svært, siger han.

Annonce

Ikke så godt som sidste år

I midten af oktober sidste år kunne Frederik Gaarden melde alt udsolgt. Men i år er billedet en smule anderledes:

- Der er cirka 20 procent tilbage stadigvæk. Men vi skal nok få udsolgt før Halloween. For salget stiger voldsomt, jo tættere vi kommer på, siger han.


Vi har haft den koldeste juli i 22 år, og det blæste meget. Og særligt blæsten var hård ved dem.

Frederik Gaarden, driver Plukselvgræskar-Vind-Gaardens Grønt


For at prøve noget andet i indeværende år, sælger græskarsælgeren ligeledes såkaldte pyntemajs - som man ser til markeder i USA.

- De har faktisk solgt meget godt, så dem regner jeg med kommer tilbage til næste sæson, siger han.

Og hvad jorden angår - næste år - så skal arealet ikke nødvendigvis udvides yderligere:

- Jeg skal bare være bedre til at få fuldt udbytte af det, jeg har, siger den 25-årige ejer af det, han selv kalder Plukselvgræskar-Vind-Gaardens Grønt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Debat

Riv Buchholtz' Hus ned!

Indland

Udenrigsministeriet: Hele verden kan være lukket lige om lidt

Annonce