Annonce
forside

Vildsvinehegn til afstemning: Kan påvirke dyrelivet

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil have bygget et vildsvinehegn på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Hegnet skal sikre den danske svinebestand mod afrikansk svinepest.

Minister lover at overholde internationale regler, men naturfond er stadig bekymret for vildsvinehegn.

Et 70 kilometer langt og 1,5 meter højt vildsvinehegn vil formentlig være at finde ved den dansk-tyske grænse efter sommeren.

Mandag ventes et flertal med regeringen og Dansk Folkeparti at stemme forslaget om hegnet igennem i Folketinget. Det skal hindre vildsvin i at komme til Danmark og dermed sikre den danske svinebestand mod afrikansk svinepest.

Før hegnet kan bygges, er det dog vigtigt at undersøge hegnets betydning for dyrelivet i forhold til EU's naturlovgivning.

Sådan lyder det i et svar fra EU-Kommissionen til Verdensnaturfonden (WWF), som har skrevet til EU's miljøkommissær, Karmenu Vella. Kommissionen opfordrer til en grundig undersøgelse af hegnets påvirkning af dyrelivet.

- Sådan et projekt kan bestemt påvirke dyrelivet i området, herunder arter og Natura 2000-områder, som er beskyttede under EU-naturlovgivningen, skriver kommissionen i svaret.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skriver i et skriftligt svar, at man vil overholde alle internationale regler på området, når hegnet er vedtaget.

- Når det er vedtaget, kan der efterfølgende gives tilladelse til det. I den proces vil vi naturligvis overholde alle internationale forpligtelser, også på miljø- og naturområdet, skriver ministeren.

Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF, advarer dog stadig om, at hegnet kan skade dyrelivet. For selv om ministeren forsikrer, at det vil opfylde EU-reglerne, holder Øksnebjerg fast i, at det er en dårlig idé.

- Hegnet kommer til at forhindre sjældne og truede dyr i at bevæge sig frit mellem Danmark og Tyskland. Hegnet kommer til at gå igennem fredede områder, og det er en rigtig dårlig idé, siger generalsekretæren.

WWF anerkender den potentielle fare, som svinepest udgør. Men mener ikke, at der er nogen dokumentation for, at et hegn skulle være effektivt.

Eksempelvis er vildsvin dygtigere svømmere og kan således krydse fjorden ved Flensborg, lyder det.

Hegnet ved den dansk-tyske grænse kommer til at koste knap 80 millioner kroner.

Da planerne om at opføre vildsvinehegnet langs grænsen blev offentliggjort i sidste måned, vakte det hurtigt begejstring i Dansk Folkeparti.

Partiet håbede dog på, at der kunne lægges et par meter oveni for at styrke den midlertidige grænsekontrol rettet mod illegal indvandring.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Rejser For abonnenter

Spanien: I San Sebastian i Baskerlandet kan maven blive forkælet

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce