Annonce
Rejser

Vilde heste - nu også i Nordjylland

Vilde heste på Sydlangeland. 20 af dem har fået nyt hjem i Nordjylland. Arkivfoto: Michael Nørgaard
I et nyt statsligt naturområde ved Lindenborg Ådal i Himmerland blev der i slutningen af 2019 sat en flok vilde heste af racen exmoor ud. De skal hjælpe til med at vedligeholde området og kommer til at græsse året rundt.

Et af de steder i Danmark, hvor der lever flest vilde heste, er på Sydlangeland ved Dovns Klint. Her græsser omkring 60 exmoor-ponyer året rundt. Denne vinter flyttede 20 af dem adresse til den anden ende af landet. Den lille flok flyttede til Nordjylland. Nærmere bestemt Lindenborg Ådal nord for Rold Skov i Himmerland.

Her købte staten sidste sommer et naturområde, der ligger i forbindelse med et allerede eksisterende naturområde, Skindbjerglund. De to områder bliver til ét samlet landskab på 225 hektar med fuld offentlig adgang. Ponyerne kommer til at arbejde som naturplejere. Det skriver Naturstyrelsen i et nyhedsbrev, hvor Bendt Egede Andersen, der er skovrider i Naturstyrelsen, fortæller om udsætningen:

"Hestene har været lidt forsigtige, efter de blev sat ud i et helt nyt område, men er efterhånden faldet til. De er allerede i fuld gang med at gumle græs og små træskud, som over årene vil betyde, at området bliver holdt åbent. Det betyder på sigt, at der vil blive bedre vilkår for en lang række planter og dyr, der er afhængige af lys og hestepærer."

Det særlige ved exmoor-racen er, at hestene kan klare sig selv hele året rundt uden hjælp fra mennesker. De har en tyk pels, som er vandafvisende.

Her kan du også opleve vilde heste

Bøtøskoven på Falster
Her kan man opleve otte vilde heste af racen konik. Flokken består af en hingst, fem hopper og to føl. De går sammen med 12 skotske højlandskvæg. Hestene stammer fra et naturreservat i det nordlige Tyskland og kom til Bøtøskoven i 2017. Der findes en cykelrute med navnet Vilde Heste, som tager én på tur på Sydlolland og i naturreservatet Saksfjed-Hyllekrog. Se mere: www.naturlandet.dk.

Nationalpark Mols Bjerge
I forbindelse med projektet Rewilding Mols, blev der i 2016 sluppet 16 vilde exmoor-ponyer løs ved Molslaboratoriet, der tilhører Naturhistorisk Museum i Aarhus. Rewilding Mols’ formål er at skabe vildere natur i Nationalparken. Se mere: www.naturhistoriskmuseum.dk.

Sydlangeland
På Sydlangeland i området mellem Dovns Klint i syd og Søgård i nord lever omkring 60 vilde exmoor-ponyer. Flokken består af en blandning af hingste, hopper og føl. De vilde heste blev sat ud i 2003. I området er der opsat borde, så det er muligt at holde picnic. For børn er der desuden træheste, som de kan lege på. Se mere: www.langeland.dk.

Husk at holde afstand til hestene, selv om man mange steder gerne må gå inden for indhegningen. Man må ikke fodre hestene, da de lever af planter og buske, der er i området.

Læs mere på Den Danske Naturfonds hjemmeside: www.dn.dk.

Naturplejere

Ponyernes opgave er at afgræsse områderne, så sollyset kan nå ned til jordoverfladen, og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr. I det nye naturområde skal de hjælpe med at genskabe et overdrev, som man kan kende på masser af blomster, sommerfugle og andre insekter. Området har tidligere været plantet til med juletræer, men de kommende år skal den kalkholdige jordoverflade give grobund for insekt- og plantesamfund og urørt skov.

Der arbejdes på en mere udførlig plan for natur og friluftsliv i det nye og sammenhængende naturområde. Indtil videre er adgangsforholdene til området forbedret, først med en ny central parkeringsplads.

Der findes mange naturlige stier i området. Man er velkommen til at gå overalt døgnet rundt.

Adressen til parkeringspladsen, der ligger i midten af naturområdet, er Risevej 1, 9520 Skørping.

Læs mere på www.naturstyrelsen.dk.

Om exmoor-ponyen

Exmoor-ponyer er vilde heste. Betegnelsen dækker over, at hestene er i stand til at leve med mindst mulig indblanding fra mennesker.

En flok har en førerhingst og førerhoppe.

En exmoor-pony er cirka 130 centimeter høj.

Den har en bred krop og muskuløse sorte ben.

Pelsen er brun i farven. Vinterpelsen består af uld- og dækhår. Den er så tyk, at der kan ligge sne på ryggen af hesten om vinteren, uden at det smelter.

I Danmark har man fundet knogler fra vilde heste, som er op til 11.500 år gamle.

Kilde: www.langeland.dk.

Vilde heste af racen exmoor. Arkivfoto: Katrine Damkjær Becher
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Odsherred: Ting at foretage sig, når man skal et smut væk fra daselivet på Gudmindrup Strand

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Annonce