Annonce
Holstebro

Vild udvikling: Fra det mindste lokale til den største bevågenhed

Thomas Danielsen (bagest til venstre) glæder sig over den nye klimalov, der blev indgået fredag aften. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Venstres klimaordfører Thomas Danielsen glæder sig over den forpligtende klimalov, der blev indgået med massivt flertal fredag aften. Da han kom i Folketinget i 2011, var klimaudvalget henvist til de mindste lokaler. Det har ændret sig markant.

København: Hvis nogen skulle være i tvivl, så er klimaet rykket helt op på den politiske dagsorden.

Det er ikke længere et anliggende for nogle få partier og en række ukendte og lidt langhårede miljøorganisationer.

Fredag aften kunne alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Liberal Alliance stå frem og præsentere en bindende klimalov, hvor den til enhver tid siddende regering er forpligtet på at gå efter at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2020 og sikre neutralitet i 2050.

Thomas Danielsen (V), der er valgt i Nordvestjylland, sad med ved forhandlingsbordet i Klimaministeriet i sin egenskab af klimaordfører for Venstre. Han har fulgt udviklingen på nærmeste hold.

- Det er en vild udvikling. Jeg har arbejdet med klima og energi, siden jeg begyndte i Folketinget for otte år siden. Men i de første år var der ingen, der interesserede sig for, hvad vi lavede med undtagelse af nogle få nichemedier, selv om vi arbejdede med grøn omstilling. Vi var også henvist til de mindste lokaler, siger Thomas Danielsen.

Det har i den grad ændret sig. Ved de afsluttende forhandlinger sad der ikke mindre end tre partiledere med. Det var Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale Venstre.

- For et år siden var det måske kun Alternativet, der talte om at reducere CO2-udslippet med 70 procent. I dag står næsten alle partier bag den nye klimalov. Det har altid været spændende at arbejde med klimaet, men nu er det noget, som alle har en mening om, og der er bevågenhed fra alle sider, siger Thomas Danielsen.

Annonce

Forpligtende

Det glæder klimaordføreren, at opbakningen til den nye lov er så massiv.

- Jeg er glad for aftalen. Vi skal nå målene på en intelligent og hensigtsmæssig måde, der skaber udvikling og arbejdspladser. Det vil ikke være et problem at nå målet, hvis vi bare lukkede store virksomheder som Aalborg Portland og Vald. Birns Jernstøberi i Holstebro. Men det giver ingen mening. Det gør os kun fattigere og skaber ingen udvikling, siger Thomas Danielsen.

Hvis den grønne omstilling skal blive en succes, skal det være et slutprodukt, som andre lande kan kopiere og blive inspireret af.

- På verdensplan gør Danmark alene ingen forskel. Men hvis vi kan udvikle en ny teknologi, der sikrer, at den grønne omstilling ikke gør os fattigere, så er det rigtig godt for Danmark og klimaet. Vi skal være så ambitiøse, at vi er de første til at udvikle ny teknologi på det grønne område, siger Venstres klimaordfører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce