Annonce
Holstebro

Vil undersøge forløbet: Smitten kom ind før nedlukning for besøg i plejecentre

Mellemtoft er et af de tre plejecentre i kommunen, som har været ramt af Covid-19, og hvor to beboere fortsat er syge på Mellemtoft. Kommunen vil nu have evalueret forløbet, hvor plejesektoren blev ramt forholdsvist hårdt af pandemien. Kommunen har torsdag nedjusteret antallet af døde med covid-19 i plejesektoren fra 19 til 18 personer, da der var sket en en registreringsfejl. Arkivfoto: Morten Stricker
Holstebro Kommune vil nu have undersøgt forløbet, hvor 44 borgere er blevet smittet med covid-19 i kommunens plejesektor - og hvoraf 18 er døde. Et meget højt antal for en kommune af Holstebros størrelse.
Annonce

HOLSTEBRO: Politikerne i Holstebro Kommune vil gerne have set på forløbet med de 44 borgere, som er ramt af Covid-19, hvoraf 18 er døde i kommunens plejesektor.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have hele forløbet evalueret, og vi samler hele tiden data op, siger Jens Kristian Hedegaard, der er formand for social- og sundhedsudvalget.

Formandens udmelding kommer, efter Alzheimerforeningen onsdag opfordrede kommunen til at undersøge, hvorfor så forholdsvis mange døde med Covid-19 blandt kommunens ældre. I hele Region Midtjylland er 22 døde med Covid-19 i plejecentre, og over halvdelen er altså i Holstebro Kommune.

Cirka halvdelen af de 18 døde boede på Bakkebo i Vinderup, mens andre er døde med Covid-19 på Mellemtoft og Beringshaven, ifølge Dagbladets oplysninger. Andre er døde i hjemmeplejen, men kommunen vil ikke oplyse fordelingen.

Holstebro Kommune har henvist til, at alle vejledninger fra Sundhedsstyrelsen er overholdt under forløbet.

Men er der ikke noget, som kommunen kunne have gjort anderledes undervejs?

- Hvis vi helt skulle have undgået smitte på plejecentre, skulle vi have lukket for besøg 14 dage før alle andre, siger Jens Kristian Hedegaard.

Plejecenter Bakkebo havde formentlig smitten, før der blev lukket for besøg 11. marts. Og det kan være via pårørende.

- Vi har en stærk idé om, hvordan smitten kom ind, men det kan jeg ikke uddybe. Der var smitte inde, før man blev opmærksom på det, og det kan have ført til spredning, siger Jens Kristian Hedegaard.

Han fortæller også, at kommunen undervejs har haft problemer med at få testet de ønskede beboere og ansatte for Covid-19 for at få styr på smitten.

- Fra starten kunne vi ikke få testet alle dem, som vi efterspurgte, og det er da et problem, siger Jens Kristian Hedegaard, som understreger, at kommunen har fulgt Sundhedsstyrelsens anvisninger for brug af værnemidler. Anvisninger som er ændret flere gange undervejs.

Men hvorfor ikke en egentlig undersøgelse af forløbet, som Alzheimerforeningen foreslår, i stedet for en evaluering?

- Jeg bruger ordet evaluering, fordi det er vigtigt, at man lærer af det. Men designet er ikke klar, og man kan også kalde det en undersøgelse, og det kan også blive med hjælp udefra, siger Jens Kristian Hedegaard, som også mener, der er behov for en national undersøgelse af forløbet.

Ifølge en ny opgørelse passer kommunen nu to beboere med Covid-19 på Mellemtoft og én på Beringshaven. Der er ikke længere smitte blandt personalet og ingen smitte på andre plejecentre. Al personale og alle beboere bliver testet ugentlig, indtil corona er helt væk fra et plejecenter.

Annonce

De svageste og mest sårbare borgere

Ud over vejledninger fra Sundhedsstyrelsen, søgte kommunen også råd hos Region Midtjyllands MRSA-enhed, da der kom smitte ind på plejecentre. Det oplyser Lone Becker, der er direktør for social og sundhed i Holstebro Kommune. MRSA-enheden rådgiver blandt andet kommuner om hygiejne, og i hvordan man mindsker smittespredning af sygdomme.

- Men jeg ville da ønske, at vi fra starten havde vidst det om Covid-19, som vi ved i dag. Og med den vejledning, som vi har i dag. Og jeg ville ønsket, at vi kunne have fået testet alle borgere og personale undervejs for Covid-19, hvor der var risiko for smitte, siger Lone Becker.

Direktøren opfordrer til, at der også bliver lavet en national undersøgelse af Covid-19 forløbet i plejesektoren.

- Vi skal lære af Covid-19, så vi ved mere til en anden gang. Hvorfor blev plejesektoren i nogle kommuner ramt hårdt, mens andre slap hel fri? Vi skal lære af hinanden og finde "best practice", siger Lone Becker.

Formanden for Altzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, har påpeget, at de fleste af de ældre, svage og syge borgere i landet bor i plejecentre - og han mener ikke, at de nationale sundhedsmyndigheder har haft fokus nok på det.

- Vi har de svageste ældre i pleje i kommunerne, og dem skal vi passe på. Men det er lykkedes alle steder at begrænse smitten til en enkelt afdeling i de ramte plejecentre. Og medarbejderne i frontlinjen har ydet en ekstraordinær indsats, siger Jens Kristian Hedegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce