Annonce
Struer

Vil slippe Klosterheden fri: Borgmestre ønsker stor nationalpark i nordvest

Borgmestrene i Struer og Lemvig Kommune gør nu endnu et forsøg på at få Klosterheden med i kapløbet om at få status som naturnationalpark. Klosterheden huser blandt andet en af landets største bestande af kronvildt. Arkivfoto
Struer Kommune er gået sammen med nabokommunen Lemvig om at hele eller dele af plantagen i fremtiden kan få status som naturnationalpark.

Struer: Ja tak - det vil være en mulighed for markant at løfte egnens naturværdier og for alvor at slippe den vilde og utæmmede natur løs på egnen.

Sådan lyder konklusionen i et fælles brev til Naturstyrelsen, som borgmestrene i Struer og Lemvig kommuner sendte i begyndelsen af september. I første omgang dog uden det ønskede resultat.

For den store plantage, hvoraf størstedelen breder sig indenfor Lemvigs kommunegrænser, kom ikke med på den bruttoliste med 23 lokaliteter i landet, som Naturstyrelsen lavede senere på måneden.

Annonce

Styrelsen går nu i gang med at finde de 10 steder i landet, hvor statsejede arealer skal skifte status til såkaldte naturnationalparker.

Prøver igen

De to kommuner giver dog ikke op, og har nu gjort endnu et forsøg på at få Klosterheden med i bunken. Det sker i et fælles høringssvar, der endnu engang indstiller at Klosterheden kommer på listen.

Helt overordnet er der ifølge de to kommuner flere gode argumenter for at slippe hele eller dele af Klosterhedens natur fri.

Klosterheden

Klosterhede Plantage er sammen med Kronhede Plantage mod vest, et af Danmarks største skovområder med et samlet areal på 6.400 hektar.

Det gør plantagerne til det tredjestørste skovområde i Danmark efter Silkeborgskovene og Rold Skov.

Plantagerne ligger i trekanten mellem Lemvig, Struer og Holstebro, med hovedparten i Lemvig Kommune, og administreres af Naturstyrelsen, Vestjylland.

De to plantager adskilles af Flynder Å, hvor man første gang udsatte bævere i Danmark i 1999.

Heden og plantagerne er også hjemsted for en af landets største bestande af kronvildt på godt 400 dyr.

Dele af Klosterheden ved Flynder Å og hederne er således i forvejen udpeget som Natura 2000 område.

Klosterheden er også ét af de 15 potentielle naturområder, som er udpeget i en rapport fra Århus Universitet til særligt egnede for selvforvaltende natur.

Endelig ejer staten størstedelen af området. Derfor er det, efter de to kommuners mening, "overvejende sandsynligt", at arbejdet bliver mindre konfliktfyldt, da der ikke skal tages hensyn til private økonomiske interesser indenfor afgrænsningen.

Annonce

Brugerne skal med

Der er heller ikke bygninger og sommerhusområder med mere, der vil blive ”fanget” indenfor afgræsningen.

Klosterheden er derudover fri for større vejanlæg og jernbanenet, som kan være med til at udfordre vilde processer i selvforvaltende natur.

Naturnationalparker

En naturnationalpark er nationalpark, der udelukkende fokuserer på natur. Naturen passer sig selv uden pleje fra mennesker. I parkerne drives der ikke land- eller skovbrug, men der udsættes store dyr til at afgræsse områderne for sikre varieret natur samt bedste betingelser for øvrige dyr og planters liv.

Parkerne skal være indhegnede, men fortsat tillade adgang for publikum.

De første to naturnationalparker blev udpeget i juni 2020 i henholdsvis Fussingøskovene nær Randers og Gribskov i Nordsjælland.

I april i år blev antallet af parker udvidet med Almindingen på Bornholm, Stråsø Plantage i Holstebro Kommune samt Tranum Klitplantage i Nordjylland.

Naturstyrelsen står i spidsen for nationalparkerne.

Skulle den nye henvendelse betyde, at Klosterheden kommer på bruttolisten, så skal brugerne af området ifølge de to kommuner inviteres med rundt om bordet for at få indflydelse på rammerne for en eventuel Naturnationalpark Klosterheden.

"Beslutningerne skal ikke trækkes ned over hovedet på lokalbefolkningen", som der skrives i henvendelse fra de to kommuner.


Annonce
Struer

Heidis prøve var "atypisk": - Jeg har fået at vide, at det må være Omikron

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Uhrenholt efter første kamp som cheftræner-vikar: - Jeg er aldrig tilfreds når vi taber

Erhverv For abonnenter

Her er Birns nye direktør: Far til fem og har aldrig været på jernstøberiet

Erhverv

26-årig har åbnet egen salon: - Det begyndte med, at jeg klippede min mormor

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

Omikron kan være vejen ud af pandemien: Corona vil med tiden sidestilles med influenza, mener norsk forsker

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Kultur

Det var ikke for sjov: De ville pumpe Venø Bugt tør for vand

Holstebro

Randi måtte vente med sin syge dreng i køen til PCR-test i 45 minutter: Nu har testcentret fundet akut løsning

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalysen: Målmænd og angrebsfejl kostede TTH dyrt

Navne For abonnenter

Den tidligere politidirektør fylder 70 år: Folk har glemt de 1200 mennesker, der døde et år

Holstebro

Østerby kræver mere testkapacitet: Det er her vi har smitten

Annonce