Erhverv

Vil lægge pres på for at få ryddet op

Et samlet byråd vil lægge pres på for at få ryddet op på Rønland, hvor FMC Cheminova har deres produktionsanlæg, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard. Arkivfoto: Morten Stricker
Forurening af fabriksgrund var større end udvalgsformand havde forventet

Lemvig: Et samlet byråd i Lemvig Kommune vil presse på for at få renset fabriksgrunden på Rønland, hvor FMC Cheminova i dag ligger.

Det siger formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Steffen Damsgaard (V).

- Vi skal have ryddet op på grunden, og både jeg og et samlet byråd vil lægge pres på, hvor vi har mulighed for det, for at få ryddet op. Der er tale om en generationsforurening som ved Høfde 42, så det er staten og regionen, der skal stå for opgaven. Vi som kommune har ingen økonomisk mulighed for at indgå i oprydningen på grunden og det er samtidig heller ikke vores ansvarsområde, siger han.

Steffen Damsgaard håber, at der hurtigt kan blive taget hånd om at få ryddet op på grunden, hvor undersøgelser viser, at der ligger omkring 15 tons pesticider og seks tons kviksølv.

- Jeg håber, der kan findes nogle synergier fra oprensningen ved Høfde 42, som også kan bruges på fabriksgrunden. Hvis der er tale om det maksimale omfang af forureningen, så er der tale om en stor opgave, men jeg håber, der kan ske en hurtig oprydning, for det er ikke noget, der skal blive liggende, siger han.

Samtidig roser han dog, at FMC Cheminova selv har taget initiativ til at få bugt med forureningen.

- Virksomheden har selv lavet forskellige afværgeforanstaltninger, som skal være med til at forhindre, at forureningen ikke siver ned i grundvandet eller spreder sig yderligere. Og det er betryggende at se, at der tilsyneladende er styr på den del, siger udvalgsformanden.

Steffen Damsgaard er overrasket over, at det har vist sig, at forureningen af fabriksgrunden har vist sig at være så stor.

- Det er svært at kende det nøjagtige omfang af forureningen, men det er godt, at det er blevet undersøgt. Men hvis det viser sig, at omfanget i antallet af kubikmeter, som det kan ende med at komme op på, så er forureningen større end vi havde forventet, siger udvalgsformanden.

0/0
Annonce
Erhverv

Århusianske iværksættere ryddede bordet ved prisfest

Erhverv

Dyb frustration: Nej til ny vej ind på Gimsinglundvej

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Erhverv

Åbner kontor i Struer: Dorte vil hjælpe små og mellemstore virksomheder

Erhverv For abonnenter

4 gode tips, hvis man ønsker at tabe sig

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Prisen på svinefars til frikadeller og nakkekoteletter til grillen har taget et ordentligt spring opad i de seneste uger, og forklaringen skal findes i Kina. Sådan lyder det samstemmende fra de to største dagligvarekæder Coop og Salling Group. Hos Coop melder informationsdirektør Jens Juul Nielsen om prisstigninger på svinekød på 10 procent. I Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, melder pressechef Kasper Reggelsen ligeledes om højere priser på produkter, der indeholder svinekød. Kina, som er verdens største producent og forbruger af svinekød, er lammet af den alvorlige afrikanske svinepest, der vurderes at have ramt næsten en tredjedel af den kinesiske produktion. - Det er på en trist baggrund, men det er en stor fordel for de danske svineproducenter, der har set en meget kraftig stigning i noteringen på svinekød, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, landbrugets videnshus i Aarhus. Efter katastrofalt lave priser i 2018, der kastede mange svineproducenter ud i konkurs, er prisen steget voldsomt siden nytår. Ved indgangen til 2019 fik en landmand 8,30 kroner pr. kilo gris, der blev leveret til slagterikoncernen Danish Crown. I denne uge lå prisen på 10,80 kroner, og mandag stiger den yderligere til 11,10 kroner pr. kilo. Det er en stigning på 34 procent siden nytår. - Vi skal tilbage til 2001 for at se en tilsvarende kraftig stigning, så det er helt ekstraordinært. Vi forventer også, at priserne vil forblive på et højt niveau og måske endda stige yderligere, inden man får styr på det i Kina, siger Klaus Kaiser.

Sydjylland

Direktør til minister: Væk med barrierer for biogas i lastbiler

Erhverv For abonnenter

Ausumgaard omlægger til økologisk planteavl

Sydjylland

Charmeoffensiv for en branche i bevægelse

Sydjylland

Det altid åbne værksted

Annonce