Annonce
Holstebro

Vil hjælpe flere voksne i gang med uddannelse

- En af metoderne til at nå målet er at koble en mentor på ansatte og ledige, så den enkelte følges hele vejen - altså fra den første tanke om uddannelse og vejledning, og indtil de står med et uddannelsesbevis i hånden, siger Lars Bylow Frandsen, chefkonsulent og projektleder for "Vejen til erhvervsfaglig uddannelse og vækst", som har modtaget 20 milllioner kroner i støtte fra EU. Foto: UCH
Erhvervsskoler og VUC'er går sammen om en ekstra håndsrækning til små og mellemstore virksomheder, der har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Holstebro: En forudsætning for vækst ude i de små og mellemstore nordvestjyske virksomheder er, at de kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft - og nok af den.

Og netop den udfordring forventes at blive mindre med etableringen af Kompetencepartner MidtVest (KPMV), et nyt forpligtende samarbejde mellem syv erhvervsrettede skoler i Midt- og Vestjylland og fire nordjyske erhvervsskoler. Her fra området deltager Uddannelsescenter Holstebro og VUC Holstebro-Lemvig-Struer.

Sammen har de udviklet projektet "Vejen til erhvervsfaglig uddannelse og vækst", ansøgt om EU-midler og fået 20 millioner kroner til formålet. Pengene rækker til at uddanne 450 personer over 25 år, ufaglærte der allerede er i arbejde - eller er ledige.

- Vores budskab er, at det er en rigtig god løsning for alle parter. Det understøtter vækstpotentialet i virksomheden, men giver også et personligt løft til den enkelte medarbejder, siger Lars Bylow Frandsen, chefkonsulent og projektleder for Vejen til erhvervsfaglig uddannelse og vækst.

Annonce

Ekstremt håndholdt

Hvordan adskiller det nye projekt sig fra eksisterende uddannelsesmuligheder for voksne?

- Det er ekstremt håndholdt. Håndholdt på den måde, at vi tager ud og snakker med rigtig mange virksomheder for at præsentere og motivere til, at deres ansatte bliver løftet fra ufaglærte til faglærte. Men også håndholdt på den måde, at de personer, der måtte træde ind i projektet, får individuel vejledning, kompetancevurdering og merit, ligesom vi bruger energi på at sætte os ned sammen, mens de er under uddannelse for at få en snak om, hvordan det går, og om skolen kan hjælpe med noget. Det gør vi for hele tiden at motivere og undgå frafald, forklarer Lars Bylow Frandsen, chefkonsulent og projektleder for Vejen til erhvervsfaglig uddannelse og vækst.

Projektet har start i november 2019 og slutter i september 2022. I den periode bliver 2.000 små- og mellemstore virksomheder i de to regioner besøgt af uddannelseskonsulenter, som vil hjælpe med at afdække virksomhedernes kompetencebehov. Der gennemføres også individuel vejledning af 2.700 ansatte og ledige med henblik på at matche kompetencebehov og uddannelsesmuligheder.

- Vi er otte erhvervsskoler og flere VUC’er, der helt konkret skal løfte opgaven med den forberedende undervisning, så vi dækker alle erhvervsuddannelser som fralært, herunder uddannelser inden for handel og kontor, transport og bygge og anlæg, siger Lars Bylow Frandsen.

For den voksne afhænger økonomien under forløbet af en række forhold. Er man i job, udbetaler arbejdspladsen elevløn, og virksomheden vil modtage lønrefusion i skoleperioder. Er man ledig, er det behovet for praktik under uddannelsen, der afgør, om man enten kan opnå elevløn eller søge SU. Det er erhvervsskolen, der ud fra en samlet vurdering af den voksnes kompetencer afgør, hvad euv-forløbet (erhvervsuddannelse for voksne) skal bestå af.

Projektet medfinansieres af Den Europæiske Socialfond og de decentrale erhvervsfremmemidler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De svedte for at bekæmpe kræft

Sport

Fahn blev jysk mester uden kamp

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Kultur

Samarbejder om mytisk udstilling med verdens største museum: - Deres toiletfaciliteter er større end Holstebro Museum

Annonce